Termen cautat

Remedii naturiste pentru blefarita


Autor: george

Blefarita, una dintre cele mai comune inflamatii ale ochilor, este o infectie oculara caracterizata de inrosirea marginilor pleoapelor. De cele mai multe ori aceasta conditie medicala este cronica si bilaterala, afectand atat pleoapa superioara cat si pe cea inferioara. In functie de cauzele care duc la aparitia acestei conditi medicale, blefarita este de mai multe tipuri:

 • blefarita seboreica, situatie in care la nivelul pleoapelor apar cojite de consistenta si culoarei cerii. Aceasta forma a blefaritei detine o incidenta mai mare in randul persoanelor batrane si a celor roscate;

 • blefarita stafilococica (ulcerativa) este caracterizata de aparitia unor ulceratii de dimensiuni mici de-a lungul pleoapelor.

Conform medicilor specialisti cele 2 tipuri de blefarita se pot manifesta simultan. Pentru a preveni recurenta siimplicit, evolutia acestei conditii medicale spre forma sa cronica, tratamentul trebuie administrat inainte ca blefarita sa afecteze structura oculara.

Cauzele blefaritei

La aparitia blefaritei contribuie un numar mare de factori, dupa cum urmeaza:

 • igiena deficitara la nivelul ochilor;

 • blocarea glandelor de la nivelul ochilor;

 • producerea unei cantitati mari de sebum la nivelul glandelor oculare;

 • infectii bacteriene, de cele mai multe ori de natura stafilococica;

 • reactii alergice.

Blefarita seboreica este, in general, cauzata de excesul de sebum la nivelul scalpului, a sprancenelor si a urechilor, in vreme ce principala cauza a blefaritei ulcerative este stafilococul Staphylococcus aureus (in aceasta situatie poate duce la aparitia ulciorului sau a hordeolumului).

Simptomele blefaritei

Manifestarile clinice ale blefaritei sunt:

 • mancarimi;

 • senzatie de arsura;

 • senzatia de prezenta a unui corp strain in organism;

 • formarea unor cruste la nivelul pleoapelor pe parcursul noptii;

 • aparitia unor cojite de consistenta cerii (blefarita seboreica);

 • cojite solzoase la nivelul pleoapelor;

 • caderea pleoapelor;

 • aparitia unor mici ulceratii la nivelul pleoapelor (blefarita ulcerativa).

Remedii pregatite acasa pentru blefarita

Tratamentul imediat al blefaritei este extrem de important pentru prevenirea complicatiilor asociate acestei conditii medicale precum si a episoadelor recurente. In plus, formele de tratament administrate difera in functie de natura blefaritei.

Cele mai eficiente metode de tratament pentru blefarita sunt urmatoarele:

 1. Pentru a trata blefarita seboreica spalati zilnic genele cu un sampon special, bland. De asemenea, este necesar sa curatati zilnic scalpul si spancenele.

 2. Inmuiati un prosopel in apa calda (atat cat poate suporta fiecare persoana) si asezati prosopelul peste pleoape timp de 5-10 minute. Aceasta metoda inmoiaie cojitele de la nivelul pleoapelor, facandu-le mai usor de indepartat. In cazul formei acute a blefaritei, aceasta procedura trebuie urmate de 2-4 ori pe zi.

 3. Aplicati picaturi false in fiecare ochi apoi amestecati 1 lingurita de otet alb distilat intr-o cantitate de 2-3 cani cu apa plata. Inmuiati un prosopel in amestecul rezultat si aplicati-l la nivelul pleoapelor.

 4. Amestecati suc de aloe vera cu solutie de acid boric. Turnati amestecul rezultat intr-o sticluta cu pipeta, sterilizata. Folositi picaturile pentru ochi pe baza de aloe vera si acid boric de 3 ori pe zi.

Sfaturi pentru prevenirea blefaritei

 1. Indepartati cu grija cojitele formate la nivelul pleoapelor cu un prosop curat.

 2. Incercati sa va machiati cat mai rar, intrucat particulele de machiaj constituie un factor de risc in ceea ce priveste blefarita.

 3. Imnuiati un prosopel curat in apa calda, apoi aplicati-l la nivelul pleoapelor (aveti grija ca apa sa nu fie prea fierbinte, in caz contrar existand riscul de aparitie a unor leziuni). Mentineti aceasta comprese pana in momentul in care se raceste si repetati procedura timp de 15 minute.