Termen cautat

Remedii naturiste pentru boala Alzheimer


Autor: george

In prezent, boala Alzheimer este considerata cea mai comuna cauza de aparitie a dementei la persoanele in varsta. Dementa este la randul ei o conditie medicala ce afecteaza modul de functionare al creierului. Boala Alzheimer afecteaza acea parte a creierului care controleaza limbajul, memoria si functiile cognitive. Specialistii sustin ca desi odata cu inaintarea in varsta riscul de aparitie a bolii Alzheimer creste, incidenta acestei conditii medicale este destul de mica.

Aceasta conditie medicala a fost denumita dupa medicul german Alois Alzheimer, care in anul 1906 a remarcat modificari anormale ale tesutului cerebral in cazul unei femei decedate ca urmare a unei boli mentale neobisnuite. Ulterior, studiile de specialitate au stabilit ca acele modificari ale tesutului cerebral sunt placi de amiloid si depozite neofibrilare. Atat placile de amiloid cat si depozitele neofibrilare sunt considerate semne ale dezvoltarii bolii Alzheimer.

Cauzele bolii Alzheimer

Pana in prezent cauzele bolii Alzheimer nu au putut fi stabilite cu exactitate. Cu toate acestea specialistii considera ca aceasta conditie medicala poate fi cauzata de un cumul de factori complecsi si interconectati. Dintre toti acest factori, varsta inaintata pare sa detina gradul de risc cel mai ridicat. Alti factori de risc in ceea ce priveste boala Alzheimer sunt:

 • istoricul familial;
 • traume cerebrale;
 • nivel ridicat de homocisteina (substanta ce contribuie la aparitia bolilor cronice precum afectiuni cardiace sau depresie);
 • sexul femeiesc: avand in vedere faptul ca femeile traiesc in general mai mult decat barbatii, riscul ca aceste persoane sa dezvolte boala Alzheimer este crescut.

Factorii de mediu contribuie la randul lor la aparitia bolii Alzheimer. Cu toate acestea medicii specialisti nu au reusit pana la momentul actual sa identifice cu exactitate care sunt acesti factori. In trecut au existat temeri ca expunerea la aluminiu poate consititui un factor de risc in ceea ce priveste dezvoltarea acestei conditii medicale, insa cercetarile recente au infirmat aceste temeri.

Simptomele bolii Alzheimer

In stadiile incipiente persoanele diagnosticate cu boala Alzheimer se confrunta cu pierderi de memorie si dificultatea de a gasi cuvintele potrivite. Pe masura ce aceasta conditie medicala evolueaza pacientii prezinta urmatoarele manifestari:

 • stare de confuzie si incapacitatea frecventa de a-si aminti numele persoanelor sau a locurilor cunoscute precum si intalniri prestabilite sau evenimente recente;

 • schimbarea brusca a dispozitiei, devenind suparati sau nervosi, precum si speriati sau frustrati pe masura ce pierderele de memorie evolueaza;

 • datorita acestei boli pacientii se pot izola ca urmare a pierderii increderii de sine sau a problemelor de comunicare;

 • modificari de comportament sau personalitate.

Pe masura ce boala Alzheimer evolueaza pacientiivor necesita tot mai mult suport si intelegere din partea familiei, ajungandu-se de cele mai multe ori la supraveghere continua. Amintiti-va ca fiecare persoana este unica si prin urmare, nici un caz de Alzheimer nu seama cu altul.

Remedii pregatite acasa pentru boala Alzheimer

Cele mai utile remedii naturiste pentru tratarea bolii Alzheimer sunt:

 1. Pentru stimularea fluxului sanguin consumati produse pe baza de ghimpe.

 2. Consumati extract de ginko biloba, fie sub forma lichida, fie sub forma de capsule. Aceste produse detin efecte antioxidante si stimuleaza vascularizarea cerebrala.

 3. In cazul persoanelor impulsive, extrem de eficiente sunt sunatoarea si kava kava.

 4. Pentru prevenirea distrugerii celulelor rosii si mentinerea nivelului de oxigen de la nivel cerebral este recomandata administrarea de vitamina E.

 5. Administrata seara inainte de culcare, radacina de valeriana imbunatateste calitatea somnului.

 6. Pentru prevenirea deteriorarii memoriei extrem de utila s-a dovedit o planta chinezeasca, qian ceng ta (Huperzia serata), bogata in huperzina-A. Astfel, atat extractul pur cat si cel standard al acestei plante este administrat pentru cresterea luciditatii, capacitatii de a folosi limbajul si imbunatatirea memoriei in cazul pacientilor diagnosticati cu Alzheimer. In plus planta qian ceng ta blocheaza aceticolinesteraza, enzima ce regleaza activitatea acetilcolinei, substanta care la randul sau mentine functiile cognitive si previne deteriorarea memoriei.

 7. Consumati zilnic suplimente pe baza de peste cu un continut de 1000mg de DHA (acid docosahexaenoic). Mai mult decat atat, aceste produse asigura necesarul de acizi grasi din organism.

 8. Consumati zilnic tarate de ovaz si tarate de orez, cu un continut mare de fibre.

Prevenirea bolii Alzheimer

Desi remediile enuntate mai sus sunt eficiente pentru ameliorarea simptomelor bolii Alzheimer, nu s-au descoperit in prezent metode eficiente pentru prevenirea acesteia. Exista insa cativa pasi pe care urmandu-i, sansele de aparitie a bolii Alzheimer pot fi reduse simtitor:

 1. Evitati consumul de alcool, tutun sau mancarurile procesate precum si expunerea la substantele toxice regasite in mediu, cu precadere metale ca aluminiu si mercur. In ceea ce priveste fumatul, un studiu prezentat de cercetatorii britanici a relevat faptul ca aceasta activitate dubleaza sansele de aparitie a dementei si bolii Alzheimer. Mai mult decat atat, desi nu exista o legatura directa intre expunerea la aluminiu si boala Alzheimer, este bine sa evitati totusi acest metal.

 2. Ramaneti in permanenta activi din punct de vedere intelectual, invatand lucruri noi si efectuand zilnic activitati ca scris sau citit. Acest stil de viata previne in mod eficient aparitia tulburarilor mentale.

 3. Manifestarile bolii Alzheimer sunt similare celor specifice depedentei de alcool. De exemplu, actrita Rita Hayworth, una dintre victimele bolii Alzheimer a fost initial suspectata de alcoolism.

 4. Este recomandat ca pacientii sa fie informati imediat ce apar primele semne al acestei boli. Astfel, chiar daca boala Alzheimer nu poate fi prevenita, pacientului i se acorda timpul necesar pentru a-si pune ordine in viata.

 5. Asigurati-va ca urmarea tratamentului medicamentos, in cazul persoanelor diagnosticate cu Alzheimer, este supervizata cu mare atentie. Una dintre manifestarile acestei conditii medicale este pierderea memoriei, motiv pentru care exista riscul ca medicatia de fie administrata de mai multe ori.

 6. Studiile de specialitate au relevat faptul ca persoanele cu o viata activa din punct de vedere fizic sunt expuse unui risc mai mic de aparitie a bolii Alzheimer.