Termen cautat

Remedii naturiste pentru bronsita


Autor: george

Bronsita este o inflamatie a mucoasei membranare de la nivelul bronhiilor si a tubului bronsic. Aceasta infectie afecteaza functia respiratorie si in majoritatea cazurilor evolueaza spre gat si nas.

Bronhiile sunt tuburi inguste ce fac legatura intre plamani si trahee, tractul respirator superior, nas, gat si sinusuri. De cele mai multe ori, bronsita apare ca urmare a evolutiei unei infectii de la nas sau gat pana la nivelul bronhiilor.

Conform studiilor de specialitate bronsita este una dintre afectiunile cu gradul de incidenta cel mai mare, alaturi de indigestie si diaree. Adesea aceasta conditie medicala este mai raspandita in randul copiilor, a caror sistem imunitar nu este suficient dezvoltat. In functie de modul de manifestare, bronsita poate fi acuta sau cronica, dupa cum urmeaza:

 • bronsita acuta, cauzata de prezenta virusurilor la nivelul bronhiilor. Durata de manifestare a bronsitei acute este de aproximativ 10 zile, simptomele cele mai frecvente fiind raceala si febra;

 • bronsita cronica, este cauzata de expunerea la factori de poluare precum fum, cantitati excesive de praf in atmosfera sau substante chimice. Simptomele bronsitei cronice includ tuse cu expectoratie (substanta expectorata este denumita sputa), precum si dificultati respiratorii. Persoanele diagnosticate cu bronsita cronica sunt expuse unui risc mai mare de aparitia a altor afectiuni precum pneumonia.

Bronsita este o conditie medicala contagioasa, raspandita atat prin contactul direct cat si prin contactul indirect cu o persoana infectata. Astfel, bronsita poate fi contactata prin tuse, stranut si atingerea obiectelor folosite de o persoana diagnosticata cu aceasta conditie medicala.

Cauzele bronsitei

Bronsita este cauzata de cele mai multe ori de urmatorii factori:

 • virusuri;

 • bacterii;

 • fumat;

 • inhalarea substantelor chimice iritante sau a prafului.

In momentul in care mucoasa ce delimiteaza bronhiile devine iritata, cilii, firisoare mici de par ce au rolul de a elimina substantele straine de la nivelul plamanilor, inceteaza sa mai functioneze. In consecinta bronhiile devin suprasaturate cu praf si alte substante nocive, fapt ce duce la aparitia tusei insotite de expectoratie.

Simptomele bronsitei

Manifestarile clinice ale bronsitei variaza in functie de forma acestei conditii medicale (acuta sau cronica). Simptomatologia formei cronice ale bronsitei este mult mai severa, putand produce modificari permanente la nivelul plamanilor, fapt ce va afecta functia respiratorie.

Alte simptome ale bronsitei:

 • inflamarea laringelui, traheei si a bronhiilor ca urmare a iritatiei produse de particulele straine din organism;

 • secretarea unei cantitati mari de mucus;

 • febra;

 • dificultati respiratorii;

 • tuse;

 • ingrosarea vocii;

 • dureri la nivelul pieptului.

Remedii pregatite acasa pentru bronsita

 1. Amestecati cate 1/4 lingurita de praf de ghimbir, piper si piper indonezian. Luati acest amestec de 3 ori pe zi, impreuna cu putina miere de albine. Acest remediu detine proprietati antipireice si este eficient pentru combaterea febrei. Totodata, acest remediu are capacitatea de a tonifia organismul.

 2. Luati 1/2 de lingurita de zeama proaspata de ceapa, dimineata pe stomacul gol. Acest remediu stimuleaza procesul de expectoratie si previne formarea ulterioara a sputei.

 3. Amestecati 1/2 lingurita de praf de turmeric cu 1/2 pahar cu lapte. Beti amestecul rezultat de 2-3 ori pe zi.

 4. Incalziti 150ml de apa pana la punctul de fierbere, apoi adaugati un pumn de frunze de Moringa oleifera. Lasati apa sa fiarba pentru inca 5 minute, apoi adaugati putina sare, putin piper si zeama de lime. Beti supa rezultata dimineata pe stomacul gol.

 5. Faceti, seara, o infuzie cu 1 lingurita de seminte de susan, 1 lingurita de seminte de in, putina sare de bucatarie si 1 lingurita de miere de albine.

 6. Amestecati 7 migdale pisate bine cu 1 ceasca de zeama de portocale sau zeama de lamaie. Beti continutul rezultat in fiecare seara.

 7. Amestecati praf de radacina uscata de cicoare sau andive cu 1 lingurita de miere de albine. Acest remediu trebuie administrat de 3 ori pe zi.

 8. Faceti o infuzie cu 50g de frunze proaspete de spanac, 250ml de apa, putina clorura de amoniu si 1 lingurita de miere de albine. Acest remediu stimuleaza procesul de expectoratie.

 9. Amestecati cate 1/2 de lingurita de praf de ghimbir, piper si usturoi cu miere de albine sau ceai. Administrati acest remediu de 3 ori pe zi.

Dieta pentru bronsita

 1. In cazurile severe de bonsita se recomanda administrarea unei cantitati cat mai generoase de suc de portocala si apa. Utilizati acest remediu pana in momentul in care simptomele acute ale bronsitei dispar.

 2. In cazul bronsitei cronice, pacientul trebuie sa urmeze timp de 5-7 zile o dieta bazata in exclusivitate pe sucuri de fructe, administrate de 3 ori pe zi. La finalul acestei perioade se recomanda urmarea unei diete echilibrate, bogate in seminte, nuci, cereale, legume crude si fructe proaspete. De asemenea, este bine sa beti un amestec neindulcit de apa cu zeama de lamaie, sau chiar apa plata, rece sau calda.

Alte sfaturi cu privire la bronsita

 1. Efectuati bai fierbinti cu sare epsom in fiecare seara. Pentru aceasta este necesar sa dizolvati 11/2kg de sare epsom in 60l de apa cu o temperatura de 37 grade Celsius. Pacientul trebuie sa stea in aceasta apa timp de 20-25 de minute.

 2. Aplicati cate 2-3 prosoapte calde pentru o perioada de 2-3 minute fiecare la nivelul pieptului in fiecare seara. Acest remediu este eficient atat pentru bronsita acuta cat si pentru cea cronica.

 3. Inmuiati un maieu sau o alta piesa vestimentara in apa rece, aplicati-o in zona superioara a trunchiului, apoi acoperiti-va cu un pulover gros. Lasati piesa vestimentara inmuiata in apa rece la nivelul pielii timp de aproximativ 1 ora.

 4. Efectuati zilnic exercitii fizice in aer liber.

 5. Exista cateva pozitii de yoga eficiente pentru tratarea bronsitei. Acestea sunt: ekpaduttanasana, yogamudra, bhujangasana, shalabhasana, padmasana, si shavasana. De asemenea, se recomanda procedurile yoga ce presupun exercitii de tinere a respiratiei, asa cum sunt kapalbhati, anuloma-viloma, ujjaisi bhramari.