Diareea reprezinta cresterea numarului de scaune eliminate zilnic si in acelasi timp scaderea consistentei materiilor fecale. Diareea, asemeni multor afectiuni, poate aparea in forma acuta sau cronica.
In intestine ajung zilnic aproximativ 10 litri de apa, proveniti pe de o parte din alimentatie, si pe de alta parte de la nivelul stomacului, ficatului, pancreasului si chiar a intestinelor. In cazul diareei, apa fie nu este absorbita in mod corespunzator de intestine, fie este secretata in exces de organele din organism.
Cauzele diareei sunt variate si complexe, insa cel mai adesea aceasta conditie medicala se manifesta datorita urmatorilor factori:
Diareea se poate manifesta in asociere cu anumite boli si afectiuni ale intestinului gros si subtire, asa cum sunt boala celiaca, boli de natura maligna si colita ulcerativa. De asemenea, diareea se poate manifesta ca urmare a interventiilor chirurgicale la nivelul tractului gastrointestinal. Exista situatii in care episoadele de
diaree sunt alternate de cele de
constipatie, ca rezultat al iritatiei mucoasei membranare de la nivelul intestinelor.
Episoadele prelungite de diaree pot duce la aparitia unor complicatii severe ca:
stare generala de
slabiciune, ca urmare a carentei de vitamina A, D, E si K si a altor substante nutritive;
deshidratare, ca urmare a pierderii lichidelor corporale si a mineralelor.
Cele mai frecvente manifestari clinice ale diareei sunt urmatoarele:
Tratament pe baza de zer
Beti cate o cana de zer cu putina sare, de 3-4 ori pe zi. Zerul are capacitatea de a combate flora intestinala daunatoare.
Tratament pe baza de supa de morcovi
Fierbeti 1/2 kg de morcovi in 150ml de apa, pana in momentul in care acestia devin moi, adaugati apa astfel incat sa obtineti 1 litru de supa de morcovi. Adaugati 3/4 lingura de sare si administrati pacientului cate putina supa la fiecare 30 de minute. Morcovii au capacitatea de a combate starea de deshidratare, precum si de a suplini deficientele de sodiu, potasiu, fosfor, calciu, sulf, magneziu si pectina. Deasemenea aceasta planta amelioreaza iritatiile intestinale, combate bacteriile si previne varsaturile.
Tratament pe baza de schinduf
Prajiti 1 lingurita de seminte de schinduf in putin unt. Administrati acest remediu de 2 ori pe zi impreuna cu o cana cu zer.
Tratament pe baza de ghimbir
Macinati putin ghimbir uscat impreuna cu un varf de lingurita de sare grunjoasa. Administrati cate 1/4 lingurita din acest remediu cu putin jaggery (zahar brun, nerafinat, aflat in forma solida si compacta). Acest remediu stimuleaza procesul de digestie, fiind extrem de eficient daca diareea se manifesta in asociere cu indigestia.
Tratament pe baza de menta
Amestecati 1 lingurita de menta cu 1 lingurita de zeama de lime sau 1 lingurita de miere de albine. Administrati acest remediu de 3 ori pe zi.
Tratament pe baza de tigva (Lagenaria siceraria)
Amestecati 1 pahar de suc de tigva (Lagenaria siceraria) cu un varf de lingurita de sare. Administrati acest remediu zilnic.
Tratament pe baza de moringa oleifera
Amestecati 1 lingurita de suc de frunzede moringa oleifera cu 1 lingurita de miere de albine si 1 pahar de lapte de cocos. Administrati acest remediu de 2-3 ori pe zi.
Tratament pe baza de rodii
Administrati 50ml de suc de rodii, ca forma de tratament pentru starile de slabiciune asociate episoadelor continue de diaree.
Tratament pe baza de seminte de mango
Administrati 1 1/2 - 2g de seminte de mango, uscate si pisate, de 2 ori pe zi pentru ameliorarea diareei.
Tratament pe baza de seminte de susan
Coaceti pentru cateva minute 2 lingurite de seminte de susan intr-o tigaie, apoi macinati-le. Amestecati pudra rezultata cu 1 lingura de unt clarificat. Impartiti continutul rezultat in 3 parti egale si administrati fiecare parte impreuna cu 1 cana de lapte de capra, fiert. Urmati acest remediu timp de 6 zile.
Tratament pe baza de turmeric
Puneti intr-o cana cu zer 1 lingurita de suc proaspat extras din radacina de turmeric si 1 lingurita de radacina radacina de turmeric, uscata si pisata. Administrati acest remediu zilnic.
Tratament pe baza de orez
Amestecati 1 pahar de zer cu 1 lingurita de orez fiert pe carbune incins. Administrati acest remediu in doze de 30g la fiecare 30 de minute.