Termen cautat

Remedii naturiste pentru durerile cervicale


Durerile cervicale sau durerile resimtite la nivelul gatului reprezinta manifestari tot mai frecvent inregistrate la momentul actual. Acest lucru poate sa determine persoanele afectate in acest mod sa apeleze la terapii medicamentoase sau la remedii naturiste mai mult sau mai putin eficace. Motivul este reprezentat de lipsa de informare cu privire la cauzele determinante reale ale durerilor de acest gen. Factorii determinanti ale durerilor cervicale sunt rigiditatea musculara, dislocarea articulatiilor, leziuni care afecteaza tesuturile moi de la nivelul musculaturii, tendoanelor si a ligamentelor gatului. De asemenea, anomaliile de origine osoasa si articulara de la nivelul coloanei vertebrale pot sa determine aparitia durerilor de gat si senzatia de rigiditate. Durerile cervicale nu sunt catalogate drept urgente medicale decat in cazul in care se manifesta in asociere cu alte boli si afectiuni medicale severe.

Cauzele determinante ale durerilor cervicale

Principalele cauze determinante ale durerilor cervicale sunt urmatoarele:

 • Intinderile sau incordarea musculara;
 • Activitatile minore precum postura necorespunzatoare in pat, in timpul cititului sau in timpul somnului. Acestea reprezinta cele mai frecvente cauze determinante de dureri cervicale cronice;
 • Sindromul Whiplash;
 • Artrita reumatoida;
 • Meningita;
 • Osteoartrita, conditie medicala care afecteaza articulatiile de la nivelul gatului la persoanele in varsta;
 • Pintenii ososi determinati de spondiloza cervicala si alte boli de disc degenerative, care conduc la comprimarea nervilor din regiunea gatului;
 • Hiperostoza scheletica difuza caracterizata prin calcifierea anormala a ligamentelor si a tendoanelor  coloanei vertebrale. Acest fapt determina instalarea rigiditatii si a durerilor la nivelul gatului;
 • Hernia de disc cervicala;
 • Modificarile structurale ale discurilor intervertebrale ale coloanei vertebrale cervicale;
 • Anomaliile congenitale ale discurilor intervertebrale;
 • Depresia;
 • Stresul psihologic;
 • Insomnia.

Simptomele durerilor cervicale

Simptomul definitoriu al acestei manifestari este reprezentat de prezenta unei senzatii dureroase, blande sau intense, localizate la nivelul gatului. In cazul in care durerile cervicale sunt determinate de presiunea prea mare exercitata asupra nervilor, simptomele includ senzatia de amorteala, de furnicaturi si de slabiciune la nivelul mainilor, umerilor si a altor parti ale corpului. Alte simptome ale durerilor cervicale sunt urmatoarele:

 • Durerile de cap;
 • Incapacitatea de a atinge barbia sau pieptul ca urmare a durerii intense;
 • Limitarea miscarilor gatului;
 • Rigiditatea resimtita la nivelul zonei superioare a spatelui;
 • Modificarile procesului de digestie.

Durerea cervicala determinata de spondiloza cervicala poate fi insotita de senzatie de ameteala si de lesin. In conditiile in care manifestarea este insotita de senzatii dureroase intense si electrice resimtite la nivelul umerilor se recomanda ca pacientii sa se prezinte la medicul specialist in scurt timp deoarece aceasta reprezinta un indiciu de patologie severa.

Remedii pregatite acasa pentru ameliorarea durerilor cervicale

 1. Efectuarea de exercitii de stretching pentru musculatura gatului, cu precadere in cazul in care ati suferit leziuni musculare. Acest tip de exercitii are capacitatea de fortifiere a muschiilor gatului si de combatere a durerilor si a senzatiei de rigiditate. Exercitiile cele mai eficiente in acest sens sunt reprezentate de rotirea umerilor si rotirea gatului, aplecarea gatului in fata, efectuarea de exercitii de stretching pentru zona superioara a spatelui si aplecarea spatelui. Efectuarea acestor exercitii este recomandata de doua ori pe zi, preferabil dimineata la trezire si seara inainte de culcare. Atentie: Exercitiile trebuie efectuate cu grija pentru evitarea prodcerii de leziunil.
 2. Masarea gatului si a zonei superioare a spatelui cu uleiuri aromate pentru relaxarea muschilor si pentru grabirea procesul de vindecare.
 3. Acupunctura este eficienta cu precadere pentru tratarea durerilor cervicale cronice.
 4. Aplicarea, timp de cincisprezece sau douazeci de minute a unor comprese reci se poate realiza cu scopul ameliorarii durerilor si a rigiditatii de la nivelul gatului, precum si pentru scaderea sensibilitatii din regiune. Atentie, cuburile de gheata nu trebuie sa fie aplicate niciodata direct pe suprafata pielii.
 5. Aplicarea de comprese calde sau efectuarea de bai fierbinti se poate realiza cu scopul imbunatatirii sistemului circulator. Acest remediu este considerat eficient cu precadere in conditiile in care este administrat in urma aplicareii compreselor reci.
 6. Efectuarea de exercitii de relaxare, efectuarea de exercitii de respiratie si practicarea meditatiei pentru combaterea durerilor cervicale determinate de starile intensive de stres

Dieta recomandata in cursul tratamentelor pentru remedierea durerilor cervicale

 1. Se recomanda optarea pentru o alimentatie sanatoasa si bogata in alimente care contin magneziu, calciu, fibre, vitamina D, acizi grasi omega-3 si antioxidanti.
 2. Consumarea de legume cu frunze verzi, uleiuri de peste, nuc, legume, produse pe baza de soia si cereale integrale.
 3. Consumarea a cat mai multa apa pentru evitarea deshidratarii organismului si a echilibrului de electroliti din organism. Acest lucru este important pentru functionarea normala a sistemului muscular si a sistemului nervos.
 4. Evitarea alimentelor cu grasimi saturate deoarece acestea determina instalarea inflamatiilor.
 5. Evitarea fumatului si a consumului de alcool, intrucat acestea pot sa determine slabirea articulatiilor.
 6. Mentinerea in permanenta a unei posturi adecvate a corpului, cu precadere in timpul somnului. Astfel, majoritatea persoanelor diagnosticate cu dureri cervicale au manifestat ameliorarea acestei conditii medicale in momentul in care au inceput sa foloseasca perne in timpul odihnei. De asemenea, este recomandat sa se adopte pozitia fetala in timpul somnului sau sa se doarma pe burta.