Icterul este o afectiune care se manifesta prin ingalbenirea pielii, membranei conjunctivale si a mucoaselor membranare, totul ca urmare a cresterii nivelului de biliubina din sange. De cele mai multe ori, in cazul diagnosticului de icter valorile bilirubinei ajung sa se tripleze.
Bilirubina este un pigment de culoare galbena, format in urma descompunerii hemului, substanta responsabila cu transportul oxigenului in organism. In functie de cauza care duce la aparitia acestei conditii medicale, exista 3 tipuri de icter:
icterul prehepatic, se manifesta prin producerea excesiva de bilirubina la nivelul ficatului, in asociere cu alte conditii medicale care scad cantitatea de hemoglobina (anemie hemolitica);
icter hepatic, manifestat prin anomalii ale functiei hepatice;
icter post-hepatic, caracterizat de obstructia ductelor biliare, lucru care afecteaza trecerea bilei si a bilirubinei de la nivelul ficatului spre intestine.
Principalele cauze ale icterului sunt:
cresterea nivelului de bilirubina din sange. Acest fenomen are loc in momentul in care procesul de distrugere a hemoglobinei creste alarmant, cand exista anomalii ale producerii hemoglobinei sau cand gradul de absorbtie a hemoglobinei creste semnificativ
infectii hepatice severe
afectiuni hepatice severe ce duc la aparitia cirozei si a cicatricilor de la nivelul ficatului. Din aceasta categorie fac parte hepatita B, hepatita C sau hepatita autoimuna
boala hepatica infiltrativa
anomalii ale ductelor biliare, fapt ce duce la aparitia cirozei biliare primara sau colangita sclerozanta
obstructia ductelor biliare
anumite medicamente, cum sunt cele pe baza de estrogen
tulburari genetice, asa cum este sindromul Gilbert.
Manifestarile clinice ale icterului sunt:
inglabenirea pielii, membranei conjunctivale si a mucoaselor membranare
scade pofta de mancare
durereusoare la nivelul ficatului
senzatie de voma
constipatiesevera
materii fecale de culoare maro
urina are culoare galben inchis
senzatie de mancarimein timpul procesului de defecatie.
Un aport bun de lichide ajuta la eliminarea excesului de bilirubina din organism prin urina si fecale. Asigurati-va ca beti apa curata, necontaminata. Sucurile de legume si fructe ajuta de asemenea la reglarea echilibrului de electroliti din organism. Evitati sucurile conservate.
Dupa ce nivelul bilirubinei incepe sa scada, consumati alimente usoare, cum ar fi fructe, terci si iaurt. Puteti consuma si legume ca spanac si morcov. O cantitate mica de proteine slabe (oua) va vor ajuta sa va recuperati. Recomandarea este sa impartiti mesele in portii mai mici si sa mancati mai des in timpul zilei. Evitati mancarurile grase sau picante, alimentele dulci, indulcitori artificiali si cafeina.
Cand bilirubina ajunge la nivel normal, puteti adauga in dieta alimente ca orez, linte sau peste (fiert sau preparat la aburi). Evitati consumul de carne de pasare pentru ca se poate digera greu.
Dupa ce simptomele de icter s-au diminuat semnificativ puteti cere aprobarea medicului de a consuma alimente gatite in ulei. Totusi, incercati sa evitati alimentele bogate in colesterol sau care se digera greu. Organismul are nevoie de timp sa-si revina.
Consumati produse dulci in forma lichida: suc de trestie de zahar, de portocale sau alte fructe proaspete. Sunt benefice pentru o digestie usoara.
Consumati struguri uscati si rodie.
Includeti in dieta legume proaspete.
Evitati consumul de condimente.
Limitati aportul de grasimi. Nici macar branza de vaca mai grasa nu este indicata pentru pacientii care au icter.
Alcoolul este foarte periculos pentru pacientii cu icter. Poate complica boala foarte mult si poate avea consecinte fatale. Prin urmare, consumul de alcool sub orice forma trebuie evitat.
Atentie: Cel mai eficient mod de a feri copiii de icter este sa va asigurati ca sunt hraniti corespunzator. Bebelusii care sunt alaptati ar trebui sa aiba intre 8 si 12 mese pe zi, timp de cateva zile dupa nastere.
Comentarii
Trimis de cristi roman (neverificat) la Mar, 12/09/2014 - 17:04
dieta la icter
Atentie mare! FARA OUA LA ICTER! am avut icter mecanic, si foarte greu si-au revenit pancreasul si ficatul, cu regim sever(total interzis ouale) primele 3 luni dupa operatie, Dar am ramas cu o sensibilitate mare la alimente grase si efort.