Termen cautat

Remedii naturiste pentru infectia urechii medii (otita medie)


Autor: bcristina

Infectia urechii medii, cunoscuta in terminologia medicala ca otita medie, este o afectiune severa a urechii, cu o incidenta mai mare in randul copiilor. Otita medie se manifesta ca urmare a infectiei tractului respirator superior, fapt ce duce la acumularea lichidului in spatele timpanului. Acumularea lichidului nu reprezinta o problema in sine. Problematic este, insa, faptul ca acest mediu umed favorizeaza dezvoltarea virusurilor si a bacteriilor, microorganisme care cauzeaza infectia.

Urechea, organ al auzului, este divizata in 3 parti: urechea externa, urechea medie si urechea interna. Avand in vedere sensibilitatea mare a urechii, precum si faptul ca structura interioara este inaccesibila, este foarte important ca afectiunile auriculare sa fie tratate cu promptitudine.

Cauzele infectiei urechii medii (otita medie)

In timpul copilariei, infectiile urechii medii apar in asociere cu pojar, rubeola, oreion (parotidita epidemica) sau raceala comuna. De asemenea aceasta afectiune este cauzata de amigdalita cronica sau alte infectii care se pot raspandi pana la nivelul trompei lui Eustachio ce conecteaza gatul si nasul cu urechea.

Principala cauza a infectiei urechii medii este insa administrarea unor tratamente medicamentoase pentru febra sau a unor interventii chirurgicale de extirpare a vegetatiilor adenoide (polipi) si amigdalelor. In concluzie, specialistii sustin ca infectia urechii medii se datoreaza incapacitatii organismului de a elimina toxinele din organism pe cai naturale, fapt ce duce la acumularea virusurilor si bacteriilor in urechea medie.

Simptomele infectiei urechii medii (otita medie)

In cazul infectiei urechii medii (otita medie) inflamatia afecteaza acea portiune a urechii aflata in spatele timpanului. Pe masura ce aceasta afectiune evolueaza, pacientul va prezenta scurgeri purulente la nivelul urechii externe, iar auzul va fi afectat. Netratata infectia urechii medii poate duce la surzenie.

Alte simptome ale infectiei urechii medii sunt:

  • durere severa de ureche;

  • senzatie de blocare sau presiune la nivelul urechii;

  • scurgeri auriculare;

  • febra;

  • ingreunarea capacitatii pacientului de a auzi.
Remedii pregatite acasa pentru infectia urechii medii (otita medie)

  1. Incalziti si striviti cativa catei de usturoi. Puneti aceasta pasta intr-o piesa de imbracaminte de lana (maieu, fular, etc.) si asezati-o peste urechea afectata. Simultan este recomandat ca pacientul sa mestece 2-3 catei de usturoi zilnic, timp de cateva zile. De asemenea puteti folosi si ulei de usturoi pentru tratamentul infectiei urechii medii.

  2. Aplicati in urechea afectata 2 picaturi de zeama de ceapa. Acoperiti urechea cu o bucata de material si lasati acest remediu sa actioneze in timpul noptii.

  3. Aplicati in urechea afectata 1-2 picaturi de ulei de neem.