Termen cautat

Remedii naturiste pentru keratoza actinica sau keratoza solara


Autor: george

Keratoza actinica este o tulburare cutanata manifestata la nivelul unei portiuni de piele expuse la soare. Avand in vedere faptul ca aceasta conditie medicala are drept cauza directa expunerea la soare, este denumita si keratoza solara sau pete precanceroase. In formele sale severe, keratoza actinica este caracterizata de aparitia unor pete dure, bine definite, de culoare rosie, avand niste cojite albe deasupra. La contactul direct cu materiale dure sau aspre, precum si la atingeri directe, senzatia dureroasa tinde sa devina insuportabila.

Cel mai adesea keratoza actinica se manifesta la nivelul fetei, scalpului, zona din spate a cefei, zona superioara a pieptului, zona interioara a mainilor si uneori chiar pe antebrate. Studiile de specialitate au relevat faptul ca persoanele cu o culoare deschisa a pielii, precum si cele care petrec perioade lungi de timp in aer liber sunt expuse unui risc mare de aparitie a keratozei actinice.

Culoarea cojitelor produse de keratoza actinica variaza de la nuante deschise la nuante inchise, pentru ca dupa doar cateva saptamani acestea sa devina roz, rosii sau chiar maronii. Exista situatii cand aceste pete pot dobandi culoarea pielii. In ceea ce priveste crusta formata, aceasta este uscata si aspra, putand fi identificata prin simpla atingere a postiunii de piele afectate. De asemenea, exista situatii cand pacientul se poate confrunta cu mancarimi sau senzatie de arsura la nivelul petelor in momentul expunerii la soare.

Efectele keratozei actinice

De cele mai multe ori petele dure cauzate de keratoza actinica dispar de la sine in momentul in care pacientul nu se mai expune la soare. Ramane, insa, riscul reaparitiei acestora daca pacientul va petrece din nou perioade prelungite la soare.

Specialistii avertizeaza in privinta faptului ca aceasta conditie medicala este periculoasa atat pentru sanatatea fizica, dar si pentru cea mentala a pacientului. In acest sens, exista riscul ca aceasta conditie medicala sa evolueze spre cancer de piele. Mai mult decat atat, perioada de timp in acest caz nu este definita, in unele situatii cancerul de piele aparand dupa numai cateva luni, pentru ca in alte situatii acesta sa se dezvolte intr-o perioada de cativa ani. In cazul administrarii tratamentului pentru aceasta conditie medicala, exista sanse minime de aparitie a cancerului de piele.

Metode de tratament pentru keratoza actinica

  1. Pentru persoanele cu o nuanta deschisa a pielii se recomanda reducerea expunerii la soare cat mai mult posibil.

  2. Aplicati de fiecare data cand va expuneti la soare produse cu protectie impotriva factorilor UVA si UVB. Factorul de protectie trebuie sa fie 15 sau mai mare.

  3. Adresati-va medicului specialist pentru a va prescrie un tratament cu aplicare topica. In cazul in care acesta va opta pentru indepartarea cojitelor, hemoragia poate fi oprita prin procesul de cauterizare.

  4. Apelati la peelingul chimic pentru a indeparta stratul superior al pieliisi implicit cojitele keratozei actinice.