Termen cautat

Remedii naturiste pentru malarie


Autor: bcristina

Malaria este a treia afectiune mortala din lume, dupa infectiile pneumococice si tuberculoza. Malaria este cauzata de infestarea cu sporozoarul parazit din genul Plasmodium. Modul de transmitere al acestor organisme unicelulare se face prin intepatura femelelor de tantar din genul Anopheles. Ca mod de manifestare, malaria poate fi recunoscuta prin episoade recurente de febra, frisoane, durere si transpiratie abundenta.

Initial malaria s-a manifestat in zonele tropicale si subtropicale, insa aceasta conditie medicala s-a raspandit rapid la nivelul intregului mapamond. Conform studiilor statistice, in zona de sud a continentului african malaria ucide un copil la fiecare 30 de secunde. Incidenta atat de mare a acestei afectiuni in anumite zone ale lumii este favorizata de clima calda si umeda.

Principalele specii ale sporozoarului parazit din genul Plasmodium sunt:

 • Plasmodium falciparum;
 • Plasmodium vivax;
 • Plasmodium ovale;
 • Plasmodium malariae.

Perioada de incubatie a malariei (intervalul de timp dintre expunerea la parazit si manifestarea simptomelor) variaza intre 7-40 de zile in functie de tipul sporozoarului. In plus, trebuie sa stiti ca incidenta cea mai mare este detinuta de infestarea cu Plasmodium vivax, caz in care malaria nu este mortala. In cazul expunerii la Plasmodium falciparum, pacientul trebuie sa primeasca tratament medical de urgenta in caz contrar existand riscul de deces.

Cauzele malariei

In momentul in care o femela tantar din genul Anopheles inteapa o persoana infestata cu unul dintre sporozoarele din genul Plasmodium, aceasta insecta devine purtatoarea acestui parazit. Cu alte cuvinte, malaria este transmisa de la o persoana la alta prin intermediu intepaturii de tantar.

Odata ajuns in organismul gazda, parazitul care cauzeaza malaria, se instaleaza la nivelul ficatului si de acolo afecteaza celulele rosii din sange. Din acest motiv malaria poate fi transmisa si prin transfuzie de sange, transplant de organe sau folosirea la comun a seringilor sau acelor de seringa. De asemenea in cazul femeilor insarcinate, malaria va fi transmisa si la fat prin intermediul cordonului ombilical, caz in care aceasta afectiune va purta denumirea de malarie congenitala.

Simptomele malariei

Cele mai frecvente simptome ale malariei sunt:

 • stare de sanatate deteriorata;
 • febra;
 • dureri musculare;
 • durere de cap;
 • frisoane, simptom insotit de clantanitul dintilor;
 • varsaturi;
 • transpiratie abundenta;
 • lesin;
 • stare de ameteala;
 • durere abdominala;
 • tuse seaca;
 • dureri musculare, articulare si dureri de spate;
 • diaree;
 • piele de culoare galbena si cu pete albe, ca urmare a deistrgerii celulelor rosii;

Desi de cele mai multe ori disconfortul cauzat de malarie are o durata de 8-12 ore, in cazul infectiei cu plasmodium falciparum, simptomele sunt permanente. De asemenea, malaria cauzata de plasmodium falciparum creste riscul de aparitie a insuficientei renale sau insuficientei hepatice, hemoragiilor, afectiunilor sistemului nervos central (SNC) comei si chiar a decesului pacientului. Conform studiilor statistice, pentru 15-20% dintre pacienti plasmodium falciparum este mortala.

Remedii pregatite acasa pentru malarie

 1. Inainte de a ne orienta spre remediile naturiste, trebuie sa stiti ca nici un medicament profilactic pentru malarie nu este administrat fara riscul de aparitie a efectelor secundare. In plus, acest tip de tratament medicamentos este contraindicat persoanelor diagnosticate cu tulburari psihiarice.

 2. Incalziti 1 grapefruit apoi separati pulpa si administrati-o pacientului. Grapefruitul contine substante similare quininei, care la randul sau este eficienta in tratamentul malariei.

 3. Amestecati 2 1/2 frunze de datura cu putin jaggery (zahar brun, nerafinat, aflat in forma solida si compacta), pana obtineti o pasta. Administrati acest remediu la 2 ore de la instaurarea simptomelor.

 4. Fierbeti 1 lingura de scortisoara intr-un pahar cu apa, impreuna cu putin piper macinat si miere de albine. Administrati acest remediu pacientului.

 5. Amestecati 60ml de apa cu zeama de la 1 lamaie si 3 mg de zeama de lime. Administrati acest remediu inainte ca pacientul sa faca febra.

 6. Incalziti intr-o tigaie o bucata de alaun, apoi pisati-l. Administrati 1/2 lingura de alaun cu 4 ore inainte de manifestarea simptomelor si 1/2 lingura din 2 in 2 ore, dupa instaurarea simptomelor.

 7. Extrageti sucul din 11mg de frunze de busuioc sfat si amestecati-l cu 3mg busuioc sfant uscat si pisat si de piper negru macinat. Administrati acest remediu pacientului.

 8. In stadiile initiale ale malariei se recomanda ca pacientul sa urmeze o dieta bazata in exclusivitate pe suc de portocale si apa.

 9. Aplicati pacientului comprese reci in timpul episoadelor febrile.

 10. Amestecati 1 bucata mica de ghimbir, 2-3 stafide intr-un pahar cu apa. Fierbeti acest amestec pana cand nu ramane decat 1/2 din cantiatea initiala de lichid. Lasati ceaiul rezultat sa se racoreasca apoi administrati-l pacientului.

Dieta pentru malarie

 1. In primele stadii ale malariei pacientul trebuie sa urmeze o dieta bazata in exclusivitate pe suc de portocale si apa. Ulterior pacientul va putea primi si lapte.

 2. Evitati mancarurile uleioase, grase, semi-preparate sau prajite, intrucat acestea ingreuneaza procesul de vindecare al malariei.

Prevenirea malariei

 1. Nu consumati apa din surse neigienice sau apa care a fost depozitata afara pentru perioade indelungate de timp.

 2. Daca mergeti in zone tropicale sau sub-tropicale, zone cu risc marit in ceea ce priveste malaria, este recomandat sa optati pentru haine care sa va acopere intregul corp. In acest fel evitati intepaturile de tantari.