Termen cautat

Remedii naturiste pentru pancreatita


Autor: bcristina

Pancreatita este o inflamatie a pancreasului, glanda de forma unei frunze cu dimensiunea de 12 pana la 15 cm. Pancreasul este situat in spatele zonei inferioare a stomaculului, extinzandu-se spre splina si rinichiul stang. Principalele functii ale pancreasului sunt cea de a produce enzime digestive care descompun proteinele, grasimile si carbohidratii de la nivelul intestinului subtire si de a elibera hormonii care regleaza nivelul de glucoza din sange, glucagonul si insulina.

Pancreasul devine inflamat daca in interiorul acestui organ se acumuleaza enzime digestive care incep sa il atace. In functie de manifestari pancreatita poate fi acuta sau cronica. Conform studiilor statistice aproximativ 80% dintre cazurile de pancreatita acuta au drept cauze consumul excesiv de alcool sau litiaza biliala (calculi biliari). De asemenea, pancreatita acuta apare ca urmare a unei infectii (hepatita A, D sau virusul Epstein-Barr) sau unele tratamente medicamentoase ca cele pe baza de divalproex (pentru prevenirea atacurilor de apoplexie si tulburarii bipolare), azatioprina (pentru tratamentul artritei reumatoide) si analogi tiopurinici 6-mercaptopurina (6-MP, agent administrat in timpul sedintelor de chimioterapie pentru tratamentul cancerului). In cazuri rare aceasta afectiune este declansata de anumite leziuni la nivelul abdomenului.

Asa cum am mentionat deja exista 2 forme de pancreatita, dupa cum urmeaza:

 • Pancreatita acuta se manifesta brusc si are o durata scurta, trecand de obicei de la sine. Un pacient diagnosticat cu pancreatita acuta poate suferi unul sau mai multe episoade ale aceste boli si sa isi revina complet dupa fiecare. Pancreatita acuta cauzeaza de cele mai multe ori durere severa, manifestata subit. Durerea este resimtita la nivelul buricului, radiind pana in spate. In majoritatea cazurilor durerea este pe de o parte exacerbata de miscari si, pe de alta parte, ameliorata in timpul repausului. Simptomele pancreatitei acute incep cu o senzatie dureroasa intensa in zona superioara a abdomenului, avand o intensitate contanta timp de cateva ore sau chiar cateva zile, inrautatindu-se atunci cand pacientul consuma alcool sau mancaruri grele. Alte semne si simptome ale pacreatitei acute sunt senzatia de greata, varsaturile, febra, gazele excesive, durerile in zona abdominala superioara, transpiratia abundenta, hipertensiunea arteriala, durerile musculare anormale si prezenta grasimii in materiile fecale.

 • Pancreatita cronica se manifesta pentru perioade indelungate de timp si nu trece de la sine. Rezultatul formei cronice de pancreatita este distrugerea pancreasului. Cu alte cuvinte, inflamatia pancreasului a cauzat modificari ireversibile la nivelul structurii celulare a tesutului vezicei biliare. In plus, pancreatita cronica este urmata de episoade recurente de infectii ale vezicii biliare si de litiaza biliara. Manifestarile similare ale celor 2 forme de pancreatita ingreuneaza diagnosticarea pancreatitei cronice. Singura diferenta este data de senzatia dureroasa care tinde spre cronicizare, spre deosebire de pancreatita acuta caracterizata de durere subita. Mai mult decat atat, pancreatita cronica poate fi insotita si de episoade recurente de pancreatita acuta. De cele mai multe ori pancreatita cronica este cauzata de consumul excesiv de alcool pentru perioade indelungate.
 • Datorita faptului ca la nivelul pancreasului sunt produsi hormonii care regleaza nivelul de zahar din sange, glucagon si insulina, pancreatita (cu precadere cea cronica) poate duce la intoleranta la glucoza (diabet) si tulburari digestive.

Cauzele pancreatitei

Cauzele care declanseaza pancreatita, variaza in functie de forma acestei conditii medicale.

Cauzele poancreatitei acute sunt:

 • consumul excesiv de alcool;

 • litiaza biliara (calculi biliari), caz in care ductele pancreatice sunt blocate, ducand la acumularea enzimelor digestive.

Cauzele pancreatitei cronice sunt:

 • acumularea de enzime digestive la nivelul pancreasului care ataca acest organ;

 • consumul excesiv de alcool pentru perioade indelungate de timp;

 • excesul de fier din sange;

 • manifestarea unui singur episod de pancreatita acuta, caz in care ductele pancreatice sunt lezate.

Remedii pregatite acasa pentru pancreatita

 1. Extractul de frunze de maslin, remediu ce detine efecte antiinflamatorii asupra organismului, motiv pentru care este eficient in cazul inflamatiilor.

 2. Radacina de papadie stiumuleaza producerea de bila si imbunatateste sanatatea pancreasului.

 3. Radacina de brusture, armurariul si trifoiul rosu detoxifiaza sangele si ficatul, usurand in acest fel rolul indeplinit de pancreas.

 4. Optati pentru o dieta bogata in carbohidrati si scazuta in grasimi.

In unele cazuri este necesara interventia chirurgicala pentru drenarea ductelor pancreatice marite sau extirparea unei parti a pancreasului.

Prevenirea pancreatitei

 1. Optati pentru o dieta scazuta in grasimi si zahar. Acest lucru este important cu precadere in timpul perioadei de recuperare. Conform specialistilor nivelul ridicat de zahar si grasimi din sange este asociat de cele mai multe ori pancreatitei.

 2. Daca medicul specialist prescrie un tratament pe baza de antibiotice este necesar sa consumati chefir, iaurt si produse pe baza de lacotbacili Acidophilus.

 3. Daca sunteti fumatori incercati sa renuntati la acest obicei, precum si sa evitati fumatul pasiv. Studiile recente au gasit o legatura intre fumat si pancreatita cronica.

 4. Evitati consumul de alcool.

Pancreatita acuta poate deveni cronica in cazul in care tesutul pancreatic este distrus, fapt care duce la aparitia cicatricilor.