Termen cautat

Remedii naturiste pentru pleurezie


Autor: bcristina

Pleurezia reprezinta inflamatia pleurei, membrana seroasa ce acopera plamanii si delimiteaza cavitatea toracica. In functie de cauze si severitate pleurezia poate fi acuta sau cronica, blanda sau severa, afectand o parte sau ambele parti ale toracelui.

Cu toate ca pleurezia are o incidenta destul de mare in randul copiilor, aceasta este o afectiune secundara pneumoniei, manifestandu-se in general ca urmare a tratamentului necorespuzator a celei din urma.

Membrana care inveleste plamanii este numita pleura. Membrana externa, cunoscuta si ca pleura parietala, are rolul de a imbraca zona interioara a toracelui, in vreme ce pluera interioara sau pleura viscerala (pulmonara), are rolul de a imbraca plamanii. Intre pleura parietala si cea viscerala se gaseste un spatiu, denumit spatiu pleural, ce permite plamanilor sa se miste liberi in interiorul cavitatii pulmonare. Membrana parietala acopera zona superioara a diafragmei, iar in zona mediana, acopera mediastinul. Mediastinul este zona mediana a toracelui ce separa cele doua portiuni ale acestei cavitati.

Cauzele pleureziei

Principalele cauze ale pleureziei sunt racelile comune, urmate de congestia si inflamarea membranei pleurale. In consecinta in lichidul pleural pot fi localizati germenii care au afectat initial tesuturile. De asemenea, pleurizia poate fi o complicatie a pneumoniei, iar in cazuri rare se poate manifesta in asociere cu febra reumatoida sau uremia.

Simptomele pleureziei

Simptomele pleureziei se manifesta subit. De cele mai multe ori aceasta afectiune este marcata de prezenta unei dureri puternice si ascutite in oricare parte a toracelui sau la nivelul diafragmei. Respiratul profund sau tusea tind sa acutizeze aceasta senzatie dureroasa. In general, pleurezia este caracterizata in stadiile incipiente de frisoane, urmate de congestia pleurei si febra. Febra este cea care marcheaza intensitatea acestei afectiuni.

Alte simptome ale pleureziei sunt:

  • blocarea circulatiei la nivelul tesuturilor cavitatii toracice, ca urmare a inflamarii pleurei;
  • dificultati respiratorii, datorita blocarii circulatiei aerului, durerii si inflamatiei de la nivelul cavitatii toracice;
  • prezenta unui lichid anormal intre membranele pleurale, manifestare denumita efuzie pleurala. Dupa absorbtia sau drenarea efiziei pleurale, presiunea, durerea si frisoanele vor fi ameliorate. Exista situatii cat pacientul poate fi diagnosticat cu pleurezie uscata (caracterizata de absenta efuziei pleurale sau de o cantitate foarte mica de lichid). Totodata, efuzia pleurala poate fi insotita de sange, sau poate avea culoarea maro inchis si un miros intepator.

Tratamentul pleureziei

In cazul pleureziei la copii, pacientul trebuie sa se odihneasca la pat pana cand temperatura scade si ramane la nivel normal timp de mai multe zile. La primele simptome ale bolii, este necesar sa aplicati comprese calde la nivelul zonei dureroase, de 2-3 ori pe zi. Pentru aceasta trebuie sa folositi un prosop lung care sa acopere intreaga portiune intre coloana vertebrala si piept (pacientul trebuie sa stea pe o parte). Aplicati aceste comprese pana cand durerea este ameliorata.

Pentru reducerea durerii este bine sa legati in jurul pieptului o bucata de material rezistenta. Atentie intrucat aceasta bucata de material trebuie sa fie destul de stransa pentru a ameliora durerea, dar destul de lejera pentru a permite pacientului sa respire.

In cazul diagnosticului de pleurezie nu trebuie sa aplicati niciodata cuburi de gheata la nivelul pieptului.

Remedii pregatite acasa pentru pleurezie

  1. Telina este unul dintre cele mai eficiente remedii pentru pleurezie, intrucat aceasta planta detine efecte antispasmodice. Specialistii recomanda cu precadere semintele de telina.

  2. Branca ursului este recomandata pentru eliminarea flegmei de la nivelul tuburuilor bronsice. Pentru aceasta administrati pacientului putina radacina pisata de branca ursului, de 3 ori pe zi.

  3. Aplicati la nivelul pieptului o cataplasma pe baza de seminte de in. Pentru a preveni efectul iritant al acestui remediu presarati si putin mustar pudra.

  4. Baile de aer, expunerea la soare si frectiile pe pielea uscata sunt la randul lor remedii eficiente pentru tratarea pleureziei.