Termen cautat

Remedii naturiste pentru scleroza multipla


Autor: bcristina

Scleroza multipla este o afectiune cronica si progresiva a sistemului nervos central ce afecteaza mielina, substanta ce acopera si protejeaza nervii din organism.

Sistemul nervos central (SNC) este alcatuit din creier, maduva spinarii si sistemele nervoase din organism. Astfel, orice stimul ajunge la creier sub forma unui mesaj si in acelasi timp pleaca de la creier spre restul organismului tot sub forma unui mesaj. Aceste mesaje sunt cele care declanseaza miscarile, functiile inimii, functia renala, functia hepatica, etc., dar si locomotia sau capacitatea individului de a vorbi. In cazul diagnosticului de scleroza multipla, transmiterea acestor mesaje spre si de la creier este afectata, incetinita sau chiar blocata.

Principala cauza a acestei manifestari este reprezentata de lezarea anumitor parti ale maduvei spinarii si a creierului. Cu toate ca scleroza multipla afecteaza in general persoanele cu varsta cuprinsa intre 20-50 de ani, aceasta conditie medicala poate aparea in orice moment al vietii. Cu toate acestea scleroza multipla este diagnosticata in stadii incipiente la persoanele trecute de 55 de ani sau la adolescenti, doar in situatii exceptionale. In plus, conform studiilor statistice scleroza multipla afecteaza un numar mai mare de femei decat de barbati.

Cauzele sclerozei multiple

Pana in prezent cauzele sclerozei multiple au ramas un mister pentru medicii de specialitate. Cu toate acestea in cadrul cercetarilor au fost stabiliti 3 factori care duc la declansarea acestei conditii medicale. Cel mai important factor in acest sens este reprezentat de infectiile virale. Odata ajunse in organism, virusurile incep sa se reproduca rapid in interiorul celulelor, caz in care simptomele se vor manifesta rapid. Anumite virusuri cu o actiune lenta, duc la aparitia episoadelor recurente ale simptomatologiei sau raman in interiorul organismului pentru perioade indelungate de timp inainte de a declansa aparitia sclerozei multiple.

Al doilea factor care favorizeaza aparitia sclerozei multiple este scaderea eficientei sistemului imunitar. Sistemul imunitar este responsabil de combaterea virusurilor, bacteriilor sau a altor microoganisme daunatoare organismului. In anumite situatii, insa, acest sistem de aparare actioneaza impotriva propriului organism cauzand leziuni tisulare, celulare sau ale sistemului nervos.

Al treilea factor de aparitie a sclerozei multiple este o combinatie intre virusuri si reactiile autoimune. Asfel, in momentul in care virusurile ajung la nivelul organismului si ataca celulele acetuia, sistemul imunitar poate deveni confuz, fapt ce duce la declansarea unui atac impotriva propriului sistem.

Alti factori de risc in ceea ce priveste scleroza multipla sunt:

 • expunerea la temperaturi extrem de scazute;
 • stres;
 • epuizare;
 • anumite boli acute;
 • traumatisme sau leziuni ale sistemului nervos;
 • febra sau afectiuni manifestate prin stari febrile.

Simptomele sclerozei multiple

Modul de manifestare al sclerozei multiple variaza in functie de particularitatile fiecarui organism. Simptomatologia tipica include insa episoade scurte de manifestare a simptomelor acute, urmate de ameliorarea si chiar disparitia acestora timp de cateva saptamani, luni sau chiar ani. Exista persoane care pot prezenta simptome blande manifestate o singura data.

In stadiile initiale, scleroza multipla este caracterizata de oboseala, pierderea echilibrului si a coordonarii, amorteala si slabiciune la nivelul membrelor, afectiuni oculare, dificultati de vorbire si incontinenta urinara. Pacientul poate prezenta cateva dintre aceste simptome sau pe toate, in functie de localizarea si gradul de lezare al nervilor afectati.

Alte simptome ale sclerozei multiple sunt:

 • slabiciune;

 • ameteala;

 • amnezie;

 • oboseala;

 • constipatie (acest simptom este rar intalnit in cazul pacientilor cu scleroza multipla);

 • pierderea auzului;

 • incapacitate de concentrare si de a gandi liber;

 • durere;

 • depresie.

Remedii pregatite acasa pentru scleroza multipla

 1. Administrati suplimente pe baza de tiamina (vitamina B1), niacina (vitamina B3), piridoxina (vitamina B6), vitamina F sau vitamina E. Cortizonul, desi amelioreaza simptomele sclerozei multiple pe termen scurt, nu are capacitatea de a combate aceasta conditie medicala.

 2. Efectuati exercitii de aerobic sau exercitii cardiovasculare pentru a imbunatati functionarea inimii, a tine greutatea corporala sub control, a imbunatati functionarea organismului precum si pentru a reduce inflamatiile articulare.

 3. Evitati volumul mare de munca sau orice situatie care va poate epuiza. In cazul slabiciunii musculare se recomanda masajul.

 4. Consumati cat mai multe legume ca morcovi, ridichi, varza, castraveti, sfecla rosie si rosii.

 5. Beti zerul rezultat din pregatirea branzei cottage.

 6. Evitati stresul sau orice situatie tensionata, oboseala excesiva si expunerea la temperaturi extreme.