Termen cautat

Remedii naturiste pentru ulcerul peptic


Autor: bcristina

Ulcerul peptic este conditie medicala dureroasa cauzata de folosirea indelungata a medicamentelor antiinflamatorii nesteroidiene (AINS) sau de infectia bacteriana cu bacteria Helicobacter pylori. In functie de localizarea sa ,ulcerul peptic poate fi stomacal, duodenal sau esofagian. In cazul in care pacientul nu primeste ingrijiri medicale, durerea si disconfortul asociate ulcerului peptic tind sa se inrautateasca.
Ulcerul pepticeste conditie medicala dureroasa cauzata de folosirea indelungata a medicamentelor antiinflamatorii nesteroidiene (AINS) sau de infectia bacteriana cu bacteria Helicobacter pylori.
Ulcerul stomacal si ulcerul gastric se formeaza in general in partea superioara a stomacului, in vreme ce ulcerul esofagian si ulcerul duodenal afecteaza esofagul si respectiv duodenul. Duodenul este prima sectiune a intestinului subtire, iar esofagul face legatura intre cavitatea bucala si stomac.

Eroziunea mucoasei acestor organe ca urmare a nivelului crescut de acid stomacal si a sucurilor digestive, duce la formarea leziunilor si inflamatiilor, denumite in terminologia de specialitate ulcer peptic. In cazul in care aceasta conditie medicala este cauzata de infectii bacteriene, tratamentul se va face prin administrare de antibiotice.

Cauzele ulcerului peptic

Principalele cauze ale ulcerului peptic sunt:

  • infectii bacteriene cu Helicobacter pylori;

  • medicamente antiinflamatorii nesteroidiene (AINS), precum aspirina, etodolac si ibuprofen;

  • sindromul Zollinger-Ellison, manifestat prin producerea unei cantitati mari de acid stomacal;

  • stres;

  • consumul mancarurilor picante si a bauturilor acidulate;

  • fumat. Substantele toxice continute de fumul de tigara irita mucoasa stomacala si ingreuneaza tratamentul prin producerea unor complicatii ca obstructie stomacala, sangerari stomacale si perforatia stomacului.

Simptomele ulcerului peptic

Simptomele asociate ulcerului peptic depind de localizarea acestei conditii medicale. Cele mai comune manifestari clinice sunt arsuri stomacale, indigestie, durere si iritabilitate. Durerea se manifesta in general la un interval de 2-3 ore dupa masa. In plus, in functie de variatiile procesului de vindecare si reaparitie a ulcerului, pacientul se poate confrunta cu disparitia subita a durerii. Exista situatii cand ulcerul peptic poate produce simptome blande sau dimpotriva se poate manifesta asimptomatic. Acest lucru este mai des intalnit in cazul persoanelor tinere si a batranilor.

Ulcerul duodenal este caracterizat de senzatia de stomac gol, foame si o durere constanta sub stern. Ulcerul gastric, pe de alta parte, poate cauza edeme, care la randul lor declanseaza manifestari ca balonare, eructatie, senzatie de greata si varsaturi, toate aceste simptome manifestandu-se dupa masa. Acest lucru are ca rezultat pierderea poftei de mancare si scaderea in greutate. Alte complicatii ale acestei conditii medicale includ sangerari, hipotensiune arteriala, perforatii si ameteala.

Remedii pregatite acasa pentru ulcer peptic

  1. Fierbeti 250g de varza in 1/2 litru de apa, pana in momentul in care nu ramane decat jumatate din cantitatea initiala de lichid. Administrati aceasta infuzie de 2 ori pe zi.

  2. Consumati in fiecare zi un amestec de suc proaspat de varza si suc de morvoci.

  3. Amestecati 300ml de suc de morcovi si 200ml de suc de spanac, sau 300ml suc de morcovi si cate 100ml de suc de sfecla rosie si suc de castraveti. Administrati oricare dintre aceste remedii in fiecare zi.

  4. Pregatiti o pasta amestecand aproximativ 10g de frunze de Moringa oleifera si 1/2 ceasca de iaurt. Administrati acest remediu in fiecare zi.

  5. Ceaiul din seminte de schinduf are capacitatea de a forma un strat protector deasupra ulceratiilor, prevenind agravarea ulcerului.

  6. Lasati 15g de bael in 250ml de apa. A doua zi strecurati acest amestec si beti-l. Administrati acest remediu cel putin o saptamana. Asemeni ceaiului din seminte de schinduf, ceaiul de bael formeaza un invelis protector care previne agravarea ulceratiilor. De asemenea este recomandat sa beti suc de fructe de bael in fiecare zi.

  7. Beti apa in care a fost fiert putin orez brun. Acest remediu este eficient pentru ulcerele insotite de sangerari.

  8. Consumati zilnic patlagina si banane.

  9. Beti ceai de tataneasa, ceai rece de musetel si ceai cald de papadie.

  10. Beti lapte de capra de 3 ori pe zi.

  11. Beti un amestec de lapte de migdale, lapte si cateva picaturi de ulei de ricin.

  12. Stoarceti zeama de la 1 lamaie si adaugati putina sare. Administrati acest remediu in fiecare zi. Ca alternativa puteti folosi extract de lamaie.

Dieta pentru ulcer peptic

  1. Consumati alimente bogate in vitamina A precum varza, morcovi, piersici, mure, portocale si pepeni rosii.

  2. Evitati pentru cateva zile legumele crude. Introduceti in schimb in alimentatia dumneavoastra legumele inabusite ca lucerna, broccoli si rosii, precum si alimentele bogate in fibre si mierea de albine.

  3. Beti in fiecare zi lapte in cantitati moderate. In caz contrar exista riscul de crestere a nivelului de aciditate stomacal.

  4. Evitati mancarurile projite si proteinele animale intrucat acestea sunt foarte greu de digerat.

  5. Evitati alcoolul, ceaiul, cafeaua, tigarile, zaharul si condimentele. Toate acestea reprezinta factori iritanti pentru stomac.