Bolile cu transmitere sexuala – BTS – sunt infectii transmise de la o persoana la alta prin contacte sexuale de orice natura. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatiiexista mai mult de 30 de bacterii, virusi si paraziti transmisibili pe cale sexuala, cele mai intalnite afectiuni pe care le provoaca fiind: gonoreea, chlamydia, sifilisul, tricomoniaza, herpesul genital, infectia cu HIV, infectia cu HPV si cea cu hepatita B. Unele dintre acestea – cum ar fi HIV – pot fi transmise si de la mama la fat in timpul sarcinii sau al nasterii, sau prin intermediul sangelui infestat (prin transfuzii, refolosirea seringilor etc.).
Este foarte important sa va testati in mod periodic deoarece multe dintre aceste afectiuni sunt initial asimptomatice. Odata ce ati aflat ce BTS aveti, sunteti cu un pas inainte stiind de existenta ei. Iata cateva lucruri pe care ar trebui sa le faceti daca banuiti ca aveti o BTS:
Majoritatea bolilor cu transmitere sexuala se pot vindeca definitiv, si toate se pot trata. Acesta este de exemplu si cazul infectiei cu HIV – la ora actuala aceasta nu se poate vindeca, insa sunt disponibile foarte multe medicamente care le permit oamenilor infestati sa traiasca o viata normala, cat mai indelungata. Retineti ca diagnosticarea afectiunilor cu transmitere sexuala si urmarea unui tratament adecvat sunt esentiale.