Termen cautat

Chistul ovarian


Chistul ovarian este un saculet umplut cu lichid care apare in interiorul sau pe suprafata ovarului. Chisturile ovariene apar la femeile de orice varsta.

Unele femei cu chisturi ovariene au durere sau senzatie de presiune pelvina, in timp ce altele nu au simptome. Ciclurile menstruale neregulate de obicei nu au legatura cu chisturile ovariene. Din fericire, majoritatea chisturilor ovariene nu necesita tratament chirurgical de extirpare si nu sunt cancere.

Chisturile ovariene pot varia ca marime, de la mai putin de un centimetru pana la mai mult de 10 centimetri.

Cauzele chisturilor ovariene

Cauzele chisturilor ovariene sunt diferite in functie de statusul hormonal al pacientei. Cauzele sunt diferite la femeile care inca mai au ciclu menstrual (premenopauza) fata de cele care nu mai au menstruatie de un an (postmenopauza).

Femeile in premenopauza

La acestea, cele mai frecvente cauze ale chisturilor ovariene sunt:

 • Ovulatia: apar chisturile “functionale” atunci cand un folicul ovarian se dezvolta, dar nu se rupe pentru a elibera un ovul. Aceste chisturi dispar de obicei fara sa fie nevoie de tratament.
 • Chisturile dermoide: se mai numesc si teratoame si reprezinta unul dintre cele mai frecvente tipuri de chisturi intalnite la femeile cu varsta intre 20 si 40 de ani. Un chist dermoid este format din celule germinale (celulele germinale sunt celule reproducatoare, de exemplu, ovule) si pot contine resturi de dinti, par, grasime. Majoritatea chisturilor dermoide sunt benigne, dar, rar, ele pot fi canceroase.
 • Sindromul ovarelor polichistice (SOPC): femeile cu SOPC pot avea multe chisturi mici. Aceste chisturi nu necesita tratament medicamentos sau chirurgical, dar femeile cu SOPC pot avea nevoie de tratament pentru alte probleme legate de SOPC, cum ar fi pentru ciclurile menstruale neregulate.
 • Endometrioza: femeile cu endometrioza pot face un tip de chist ovarian numit endometriom sau chist ciocolatiu.
 • Sarcina: in mod normal, la inceputul sarcinii apare un chist ovarian care ajuta la dezvoltarea sarcinii pana cand se formeaza placenta. In unele cazuri, chistul persista la nivelul ovarului pana spre sfarsitul sarcinii.
 • Infectiile pelvine severe: acestea se pot extinde si pot cuprinde ovarele si trompele uterine. Ca rezultat, se pot forma chisturi pline cu puroi in apropierea ovarelor sau a trompelor uterine.
 • Cancerul: tumorile canceroase sunt rar cauze de chisturi ovariene la femeile in premenopauza. Mai putin de 1% dintre chisturile nou-aparute pe/ in apropierea ovarului sunt cancere ovariene.

Femeile in postmenopauza

La femeile care nu mai au cicluri menstruale, cele mai frecvente cauze ale chisturilor ovariene sunt:

 • Chisturile necanceroase
 • Colectiile lichidiene de la nivelul ovarului

La femeile in postmenopauza, chisturile nou aparute pe/ in jurul ovarului au o probabilitate mai mare sa fie canceroase fata de cele de la femeile aflate in premenopauza.

Este cancer ovarian?

Desi cancerul ovarian nu este cea mai frecventa cauza a chisturilor ovariene, multe femei care sunt diagnosticate cu un chist ovarian sunt ingrijorate ca ar putea avea cancer. Cancerul ovarian este mai probabil la femeile care au:

 • O predispozitie genetica pentru cancerul ovarian (de exemplu, istoric familial de cancer ovarian sau alte cancere inrudite).
 • Istoric personal de cancer de san sau gastrointestinal.
 • Un chist care pare sa fie complex (un chist care contine zone solide, cu noduli pe suprafata sau zone multiple pline cu lichid).
 • O acumulare de lichid (numita ascita) in pelvis sau in abdomen, care se identifica la examenele imagistice (de exmplu, la ecografia abdominala).

Cu toate acestea, exista femei care pot avea din caracteristicile de mai sus, dar care nu au cancer. In majoritatea cazurilor, se recomanda analize suplimentare.

Simptomele chisturilor ovariene

Chisturile ovariene pot fi simptomatice sau asimptomatice. Femeile cu simptome date de chisturile ovariene acuza in mod tipic durere sau senzatie de presiune in partea de jos a abdomenului, pe partea cu chistul.

Durerea poate fi surda sau ascutita, constanta sau intermitenta (apare si dispare). Durerea abdominala joasa sub forma de crampa nu este data de obicei de chisturile ovariene. Daca un chist ovarian se rupe, femeia poate simti o durere ascutita, care apare brusc, si care poate fi severa.

Femeile cu torsiune de ovar pot simti durere insotita de greata si varsaturi. Chisturile ovariene nu dau de obicei simptome ca sangerarea vaginala si nu interfera cu ciclurile menstruale.

Diagnosticul chisturilor ovariene

Chisturile ovariene pot fi detectate uneori printr-o examinare pelvina, dar, pentru a confirma diagnosticul, este necesar un test de imagistica, de obicei o ecografie pelvina. Tomografia computerizata (CT) sau Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) pot fi utile, dar se utilizeaza mai putin frecvent. Aceste teste de imagistica ofera si informatii cu privire la marimea chistului, localizarea acestuia si alte caracteristici importante.

Analizele de sange

Se poate recomanda efectuarea unor analize de sange care pot ajuta si la determinarea naturii chistului.

 • Testul de sarcina: se recomanda efectuarea unui test de sarcina urinar sau din sange, la femeile in premenopauza, care au un chist ovarian. Chisturile ovariene sunt frecvente in sarcina.
 • CA 125: este un test de sange (numit marker tumoral) care se realizeaza uneori la femeile cu chisturi ovariene. Trebuie mentionat ca nu se pune diagnosticul de cancer ovarian pe baza rezultatului CA 125. Multe femei cu cancer ovarian aflat in stadii initale au un nivel normal al CA 125.

CA 125 este crescut la aproximativ 80% din cazurile de cancer ovarian avansat.

De asemenea, exista si afectiuni necanceroase care pot duce la cresterea CA 125, printre care se numara endometrioza, fibromul uterin, infectiile pelvine, insuficienta cardiaca, bolile hepatice si cele renale.

De aceea, nu se testeaza CA 125 in toate situatiile.

 • CA 125 este recomandat de obicei la femeile in postmenopauza care au un chist ovarian.
 • CA 125 poate fi recomandat la femeile in premenopauza la care chistul ovarian este foarte mare sau ridica suspiciunea de cancer la ecografie.
 • CA 125 nu se recomanda de obicei la femeile in premenopauza care au chisturi ovariene mici si nu sunt suspecte de cancer.

Exista si alte analize de sange care se pot face la femeile cu chisturi ovariene.

In functie de rezultatele testelor imagistice, de varsta, simptome, rezultatele analizelor de sange si de istoricul familial, medicul va recomanda atitudinea ulterioara, asteptarea vigilenta sau interventia chirurgicala.

Tratamentul chisturilor ovariene

Chisturile ovariene nu necesita intotdeauna tratament.

 • La femeile in premenopauza, chisturile ovariene dispar de obicei de la sine in 1-2 luni, fara tratament.
 • La femeile in postmenopauza, chisturile ovariene nu prea dispar de la sine.

Daca un chist este mare, provoaca durere, sau este suspect pentru cancer, de obicei se recomanda ca tratament interventia chirurgicala pentru extirparea chistului sau a intregului ovar.

Asteptarea vigilenta

 • La femeile in premenopauza, aceasta atitudine implica de obicei monitorizarea simptomelor (durere sau presiune in zona pelvina) si repetarea ecografiei pelvine la 6-8 saptamani. Daca chistul ovarian nu se mai mareste sau daca dispare in aceasta perioada de asteptare, de obicei nu mai este nevoie de interventia chirurgicala de extirpare. Unele femei la premenopauza pot fi sfatuite sa ia in aceasta perioada pilule contraceptive, pentru a preveni formarea unor chisturi noi.

Daca chistul scade in dimensiuni sau nu se modifica, se repeta ecografia abdominala la intervale regulate, pana cand medicul este sigur ca chistul nu creste in dimensiuni. Daca chistul dispare, nu se recomanda analize suplimentare sau urmarirea ulterioara.

 • La femeile in postmenopauza, decizia de a aplica atitudinea de asteptare vigilenta depinde de analizele initiale (ecografia si CA 125). Daca chistul nu pare sa fie canceros, asteptarea poate fi o optiune, si implica realizarea unei ecografii pelvine si masurarea nivelului CA 125 la fiecare 3-6 luni, timp de un an, sau pana cand dispare chistul. Oricum, chisturile ovariene nu dispar intotdeauna la femeile aflate in postmenopauza.

Daca nivelele CA 125 cresc sau chistul creste in dimensiuni sau isi modifica aspectul, se poate interveni chirurgical pentru a extrage chistul.

Tratamentul chirurgical

Interventia chirurgicala poate fi recomandata in urmatoarele situatii:

 • Chistul provoaca dureri sau presiune persistente, se poate rupe sau torsiona.
 • La ecografie chistul pare ca este cauzat de endometrioza si este eliminat din motive legate de fertilitate.
 • Chisturile mai mari (>5-10 cm) necesita mai frecvent interventie chirurgicala comparativ cu cele mai mici. Oricum, marimea nu se coreleaza cu riscul de a fi canceros.
 • Daca chistul este suspect de a fi canceros. Daca pacienta are factori de risc pentru cancerul ovarian, sau daca chistul pare sa fie canceros pe analizele de imagistica, medicul poate recomanda interventia chirurgicala.
 • Daca suspiciunea de cancer este mica, dar chistul nu dispare pe parcursul urmaririi ecografice, se poate recomanda scoaterea lui chirurgicala.

In timpul interventiei chirurgicale, se poate scoate doar chistul sau ovarul in totalitate; decizia se ia in functie de varsta femeii si de ceea ce se gaseste in timpul interventiei.

De exemplu:

 • Daca exista suspiciune de cancer, trebuie scos intregul ovar, deoarece taierea la nivelul chistului canceros poate duce la imprastierea celulelor maligne. Se intampla si cazuri in care se scoate tot ovarul, dar pana la urma se descopera ca de fapt chistul a fost benign. Scoaterea doar a unui ovar nu determina instalarea menopauzei sau infertilitate.
 • In cazul in care chistul pare necanceros si poate fi extras prin incizii mici, interventia se poate face laparoscopic . Spitalizarea dupa acesta interventie este de aproximativ 1 zi.
 • In cazul in care chistul este mare sau pare sa fie suspect pentru cancer, poate fi necesara interventia pe cale clasica (laparotomie), iar chirurgul va scoate cel mai probabil integul ovar si tesuturile din jurul acestuia. In acest caz, spitalizarea dureaza mai mult.

Cum urmarim chisturile ovariene?

Daca o femeie a avut un chist care a disparut, nu este nevoie sa mai faca alte analize daca nu are simptome.

Unele tipuri de chisturi ovariene au o tendinta mai mare de reaparitie. Acestea sunt chisturile functionale si endometrioamele. Daca va aflati la premenopauza si sunteti ingrijorata cu privire la reaparitia chisturilor, poate ajuta administrarea pilulelor contraceptive, care previn dezvoltarea chisturilor ovariene.

Comentarii

Bună ziua, am 24 ani şi acum 2 luni am născut un băieţel de 4.350 g. Dus ce am ieşit din spital,la 4 zile m.am internat din nou pt că am făcut infecţie,mai exact ecoli. La 2 săptămâni dupa m.au operat din nou şi nu am mai dezvoltat nici o infecţie de atunci. Acum o săptămână(adică la aproximativ o luna jumate de la naştere) mi.a venit mică menstruatie,care acum 3 zile s.a transformat într.o memstruatie f abundenţa. De când am menstruatia abundenţa am simţit o durere intermintenta sub operatia de cezariana care sma dovedit a fi o formaţiune transonica de 78 pe 80 mm. Doctorul mi.a prescris cerazette până săptămână viitoare şi mi.a spus care ar fi cauza acestei formaţiuni : menstruatia a venit prea devreme(nu alaptez) şi curge prea mult. De asemenea,mi.a mai zis că sigur o să se micsoreze până sapt viitoare şi nu vă fi nevoie de operaţie. Acum întrebareaea pt dvs. este ,Chiar poate cerazette să facă aceasta formaţiune să scadă în dimensiune şi dacă chiar de la menstruatie este. Medicul meu tine să îmi ascundă lucruri pt că,crede că ma panichez din cauza perioadei cu infectia. Îmi cer scuze pentru greşelile de ortografie ,nu am prea mult tp la dispoziţie ,plânge bebe :)

Buna ziua.MA chiama irina,si am 29 de ani, as vrea sa va spun de la inceput problema mea poate dumneavoastra imi puteti explica ce am.Anul trecut facandumi ca de obicei controlul ginecologic,mam gandit sa fac un tratament cu anticonceptionale pt.reglarea ciclului mastrual,zis si facut ,doar ca in prima luna de tratament nu mi sa mai oprit ciclul si ma simteam rau de tot de la , varsaturi,dureri de cap halucinante si lipsa de forta in picioare si maini.Mam reintors la medic la care mia spus ca am un POLIP UTERIN ,ma operat si pt.un pic de timp mam simtit bine,dar la doua luni mi-au aparut niste dureri foarte mari la ovarul stang ,ce imi coborau pe picior in jos paralizandul nu alceva,din nou la medic la care imi spune ca am chist ovarian mai mare de 5 cm si ca trebuie operat.Eu am fost de acord mai ales ca eram cu dureri extraordinare,dar medicul sa gandit sa-mi salveze ovarul si mia facut punctie la chist,aica golirea de lichid a chistului.dar de dureri tot nam scapat cum nam scapat nici pe ziua de azi .Eu am dureriin fiecare zi uneori mai mari alteori mai putin ,dar cand vine ciclul e problema durerea e de 10 ori mai mare si nu mai stiu ce sa fac.VA ROG EXPLICATIMI DUMNEAVOASTRA CE SA MAI FAC CA NU MAI AM PUTERE SA MAI TREC PESTE ALTA LUNA DE MESTRUATIE.VA MULTUMESC ANTICIPAT.CU STIMA SI RESPECT IRINA.

Buna ziua.in legatura cu chistul ovarian,pe mine m-ar interessa cat mai are de trait o femeie de 70 de ani(este vorba de bunica mea) dupa ce s-a operat de chist ovarian?si dupa ce a avut 2-3 interventii chirurgicale?

dupa ce au avut loc intervemtiile,bunica mea s-a simtit tot mai rau,urina foarte des si trebuie sa stea cu pampers.medicii i-au spus ca mai are 6 luni de trait,dar au trecut 9 luni de la ultima operatie,dar se simte din ce in ce mai rau.

Va multumesc anticipat!

buna ziua.as dori daca se poate o interpretare cat mai urgenta pt urmatorul rezultat: formatiune ovulara 3.2-3.55 cm cu contur neregulat,structura neomogena,semnal Doppler slab,mai ales periferic,cu lichid de ascita in cantitate mica. as dori sa stiu daca aceasta formatiune prezinta un risc major?va multumesc

Va rog sa-mi spuneti cat de urgenta este o operatie in cazul depistarii in a 26-a  zi a ciclului menstrual, a unei formatiuni anecogene,bine delimitata cu septuri subtiri de 63/48mm si cu semnal Doppler slab ,pe ovarul stang?Chistul e posibil sa aibe o portiune solida,in acest caz este vorba despre un chist malign?Va multumesc.

buna ziua am avut ajuns la spital cu dureri foarte mari in zona abdomenului ,efetiv nu puteam merge ma durea mai rau.mi s-a facut ecografie si mi-a zis k am chist ovarian de 4,5 cm(lichid).mi-a facut un antiinflamator si sunt akum sunt disperata k nu stiu cum sa-l elimin fara a apela la operatie chirurgicala.va rog dak ma puteti ajuta cu un sfat.

va multumesc!

Buna ziua,

De curannd am fost operata. Am avut ovar polichistic si chist hemoragic functional, de 5cm in diametru, cu lichid in Douglas (din cate am inteles eu sange care arunca din el spre alte organe). In urma acestei operatii am inteles ca ovarul meu e sectionat dar functional. Ma intereseaza el se va reface si voi putea avea copii cu acest ovar? Va functiona normal pe viitor?

Multumesc anticipat!

Mersi pentru raspuns.Mi-am facut saptamana aceasta iar toate analizele hormonale(o sa le iau sapt.viitoare) si urmeaza sa-mi fac si tomograf..sa vad cum sta treaba.Este posibil sa am probleme cu hipotalamusul,deoarece am cam avut probleme cu odihna,sunt si slabuta si in plus nu fac nici sport,nici macar la scoala...Sper ca asta e cauza si nu e nimic mai grav :(.Am tot asteptat sa se rezolve problema de la sine,dar timpul trece si nu mai pot sta cu indoiala.Oricum si anul acesta va fi unul stresant pentru mine,deoarece sunt clasa a 12-a..si dau bacul.Cunoasteti pe cineva care a fost in situatia mea?:*

Eu am aproape 18 ani jumatate si nu mi-a venit menstruatia.Dupa niste controale si analize hormonale am descoperit ca am chist si pe dr si pe stanga.Credeti ca din cauza aceslor chisturi nu mi-a venit niciodata menstruatia?As dori sa aflu mai multe pareri,daca se poate.Va multumesc!:*

Buna ziua,

Mi-as dori f tare si opinia dvs in diagnosticul pus la ecografia abdominala: contur net aparent, fara semnal vascular Doppler la nivelul componentei tisulare, de aprox 45,5/31,8/45 mm chist ovarian cu hemoragie intrachistica cu posibil septuri fine interne. fara lichid liber in cavitatea peritonala.

multumesc frumos, numai bine!

Pagini