Termen cautat

Diagnosticarea afectiunilor tiroidiene


Autor: bcristina

Afectiunile tiroidiene, precum hipertiroidismul sau hipotiroidismul pot fi diagnosticate prin efectuarea unei analize de sange. Rolul acesteia este stabilirea nivelului de hormoni tiroidieni si a hormonului de stimulare tiroidiana (TSH) produs de glanda tiroida. Astfel, in cazul pacientilor diagnosticati cu hipotiroidism, nivelul de TSH este mai mare decat media normala, in incercarea de a stimula producerea hormonilor tiroidieni. Pe de alta parte, in cazul pacientilor diagnosticati cu hipertiroidism, nivelul de TSH este mai mic decat media normala.

Pentru identificarea cauzei hipertiroidismului, medicii specialisti opteaza pentru efectuarea unui test de incarcare cu iod radioactiv pentru a se putea stabili care este cantitatea de iod absorbita la nivelul glandei tiroide. Iodul, substanta extrasa din alimentatie, este esential pentru producerea hormonilor tiroidieni. Pentru realizarea acestui test, este necesar sa inghiti o anumita cantitate de iod sub forma de lichid sau capsula. Dupa o perioada de timp predeterminata, medicul specialist va masura nivelul de iod radioactiv absorbit de glanda tiroida.

Daca rezultatele testului indica absorbtia unei cantitati prea mari de iod, medicul specialist va efectua o scanare a glandei tiroide cu iod radioactiv. Rolul acestui test este acela de a depista zonele glandei tiroide, precum adenoame, unde iodul radioactiv este asimilat in cantitati prea mari. In cazul in care acest test indica asimilarea uniforma a iodului, inseamna ca intreaga glanda tiroida este afectata.

Unii medici specialisti sustin ca analiza de sange nu este eficienta pentru diagnosticarea formelor blande de hipotiroidism, in acest caz fiind necesara masurarea temperaturii corpului.

Pasii pe care trebuie sa ii urmati pentru masurarea temperaturii corpului sunt urmatorii:

  1. Seara inainte de culcare, scuturati termometrul astfel incat mercurul sa ajunga la 35 grade Celsius. Asezati termometrul la indemana pentru a-l putea folosi a doua zi dimineata fara a va da jos din pat.
  2. A doua zi dimineata masurati temperatura corpului, asezand termometrul in zona axiala (la subrat) timp de 10 minute. Incercati ca in acest interval de timp sa stati nemiscati.
  3. Masurati temperatura corpului in acest fel pentru 3 zile. Femeile trebuie sa efectueze acestui pasi in primele 2 saptamani ale ciclului menstrual, intrucat in a doua jumatate a acestei perioade temperatura corpului tinde sa fie mai ridicata.
  4. Temperatura bazala normala este cuprinsa intre 36-37 grade Celsius. In cazul in care temperatura bazala este mai mica, exista posibilitatea sa suferiti de hipotiroidism.

In general nodulii tiroidieni sunt plini cu lichid, iar natura lor este benigna. Evaluarea acestora se face cu ajutorul unui test neinvaziv cu ultrasunete. Astfel, daca analiza de sange si testele suplimentare indica faptul ca acesti noduli stimuleaza producerea unei cantitati prea mari de hormoni tiroidieni, cel mai probabil medicul specialist va prescrie un tratament pentru hipertiroidism.

Daca ati fost diagnosticati cu noduli tiroidieni, trebuie sa efectuati controale regulate pentru a preveni si/ sau diagnostica timpuriu hipertiroidismul. In cazul in care testele de sange indica prezenta unui nivel mare de hormoni tiroidieni, medicul specialist va efectua si alte teste suplimentare. Nodulii tiridieni se clasifica in noduli reci (hipofunctionali) si noduli fierbinti (hiperfunctionali). Nodulii fierbinti asimileaza iodul din organism si stimuleaza producerea excesiva de hormonilor tiroidieni, insa, sunt doar in cazuri rare de natura maligna. Pe de alta parte, nodulii reci prezinta un risc mai mare de a deveni de natura maligna, motiv pentru care se impune efectuarea altor teste specializate.

Indiferent de natura nodulilor tiroidieni, medicul specialist va preleva o mostra de tesut (biopsie) in vederea analizarii la un laborator specializat. Scopul biopsiei este diagnosticarea cancerului tiroidian. O forma rara de cancer tiroidian poate fi diagnosticata printr-o simpla analiza a sangelui pentru masurarea nivelului de hormoni responsabili de formarea masei osoase. Acest nu este un tip de cancer tiroidian propriu-zis, ci este cauzat de prezenta la nivelul glandei tiroide a celulelor de natura straina.

Bibliografie

http://women.webmd.com/understanding-thyroid-problems-treatment