Termen cautat

Bufeurile din timpul menopauzei


Autor: bcristina

Un bufeu reprezinta o senzatie temporara de caldura, insotita de inrosirea fetei si transpiratie abundenta. Desi cauza bufeurilor nu a fost stabilita cu exactitate, aceste manifestari pot fi asociate problemelor de circulatie a sangelui. Bufeurile reprezinta una dintre cele mai frecvente simptome ale menopauzei si perimenopauzei.

Bufeurile apar in momentul in care vasele de sange de la suprafata pielii se ditaleaza in incercarea de a se raci, moment in care pot fi insotite de inrosirea fetei si transpiratie abundenta. De asemenea unele femei se pot confrunta cu ritm cardiac accelerat si frisoane in asociere cu bufeurile din timpul menopauzei.

Exista situatii cand bufeurile insotite de transpiratie abundenta se pot manifesta in timpul noptii, caz in care de cele mai multe ori somnul va fi afectat.

Care este durata de manifestare a bufeurilor din timpul menopauzei?

Severitatea si durata bufeurilor variaza in functie de particularitatile fiecarui organism. Astfel, in vreme ce unele femei se cofrunta cu bufeurile din timpul menopauzei pentru o perioada foarte scurta de timp, alte femei se vor confrunta cu acest simptom pentru intreaga durata a vietii. In general intensitatea manifestarilor scade odata cu trecerea timpului.

Prevenirea bufeurilor din timpul menopauzei

Cu toate ca in unele cazuri evitarea bufeurilor din timpul menopauzei se va dovedi imposibila, exista posibilitatea sa evitati anumiti factori care contribuie la aparitia unor episoase mai frecvente ale acestei manifestari. Acesti factori sunt:

 • stres;
 • cafeina;
 • alcool;
 • mancarurile picante;
 • imbacamintea prea stramta;
 • temperaturi ridicate;
 • fumat;

Alti pasi pentru tinerea bufeurilor din timpul menopauzei sub control sunt:

 1. Asigurati-va ca in dormitorul dumneavoastra este racoare. Pentru aceasta este recomandat sa folositi in timpul zilei un ventilator pentru a racori incaperea in care dormiti. De asemenea specialistii sustin ca in timpul noptii trebuie sa purtati imbracaminte lejera si, daca se poate, din materiale naturale precum bumbac.
 2. Efectuati exercitii de respiratie timp de 15 minute dimineata si 15 minute seara, inainte de culcare.
 3. Efectuati in fiecare zi exercitii fizice usoare precum inot, mers pe jos, dans sau ciclism.
 4. Folositi in timpul noptii o perna rece.

Vorbiti cu medicul specialist cu privire la posibilitatea urmarii unei terapii cu hormoni pentru o perioada scurta de timp (mai putin de 5 ani). Aceasta forma de tratament nu previne doar bufeurile din timpul menopauzei ci si alte simptome ca uscare vaginala si tulburari de stare. Atentie, insa, intrucat terapia cu hormoni prezinta riscul de aparitie a unor efecte secundare severe asa cum sunt formarea cheagurilor de sange si inflamatii ale vezicii biliare. In cazul in care medicul specialist decide ca terapia cu hormoni nu reprezinta o alternativa buna pentru organismul dumneavoastra, exista alte variante la care sa apelati.

Tratament medicamentos care nu necesita prescrierea unei retete medicale:

 • vitamine din complexul B;
 • vitamina E;
 • ibuprofen.

Tratament medicamentos care necesita prescrierea unei retete medicale:

 • antihipertensive;
 • anticonceptionale;
 • antidepresive;
 • neurontin, medicament prescris pentru prevenirea atacurilor de apoplexie.
Bibliografie

http://www.webmd.com/menopause/guide/hot-flashes
http://health.yahoo.net/caring/5-ways-menopause-sabotages-sleep

Comentarii

Buna ziua, va rog sa imi spuneti unde gasesc perne reci. Am tot cautat pe net dar am gasit doar artile despre bufeuri in care recomanda folosirea acestor perne.

Multumesc!

Buna ziua, va rog sa imi spuneti unde gasesc perne reci. Am tot cautat pe net dar am gasit doar artile despre bufeuri in care recomanda folosirea acestor perne.

Multumesc!