Termen cautat

Consecinte si complicatii ale menopauzei


Autor: cezara
Categorii
Imagini

Complicatiile menopauzei sunt:

  • Osteoporoza

Osteoporoza reprezinta deteriorarea cantitativa si calitativa a oaselor ceea ce duce la cresterea riscului de fractura. Densitatea osului (densitatea minerala) incepe normal sa scada la femei in jurul a celei de a 4-a decade a vietii. Oricum, scaderea normala a densitatii osoase este accelerata in timpul perioadei de tranzitie spre menopauza. Ca o consecinta, varsta si schimbarile hormonale din timpul tranzitiei determina aparitia osteoporozei. Procesul osteoporozei dureaza ani de zile. Unele fracturi osteoporozice pot trece neobservate multi ani. Pacientii pot fi in necunostiinta de cauza asupra prezentei osteoporozei pana in momentul in care sufera o fractura dureroasa. Atunci simptomele vor fi asociate cu localizarea fracturii.

  • Bolile cardio-vasculare

Dupa menopauza femeile sunt mai predispuse la infarct. Estrogenii joaca un rol protector pentru artere prin scaderea nivelului de colesterol total si de trigliceride si prin cresterea nivelului de lipoproteine (colesterol abuna). La menopauza, scaderea nivelului de estrogeni antreneaza o crestere a nivelului de grasimi din sange, care este insotita de cresterea tensiunii arteriale si, uneori, de formarea unor depozite lipidice pe peretele arterial (ateroscleroza), putand perturba circulatia sangelui in arterele afectate. Principalele complicatii ale aterosclerozei sunt angina pectorala si infarctul de miocard. La menopauza, riscul femeilor de a suferi de o boala de acest tip este acelasi ca la barbatii sub 60 de ani. Acest risc este agravat de anumiti factori genetici, de hipertensiunea arteriala sau de diabet si de igiena de viata deficitara (alimentatie bogata in grasimi, obezitate, tabagism). Asigura-te ca presiunea sangelui si nivelul de trigliceride, glucoza, colesterol, etc., sunt verificate regulat.
Pentru a ramane sanatoasa dupa menopauza, este necesar sa-ti schimbi stilul de viata cum ar fi :

  • sa nu fumezi
  • sa mananci sanatos, multe fructe, legume, fibre, cereale, etc.
  • calciu si vitamina D sa apara in dieta
  • incearca sa te mentii la aceeasi greutate
  • fa exercitii fizice cum ar fi jogging, plimbari, dansuri, macar trei zile pe saptamana
  • cresterea in greutate

Femeile au tendinta sa creasca in greutate in momentul menopauzei: in medie, 4-7 kg, cu modificarea repartizarii grasimii, care se depune mai ales pe abdomen si solduri.
Aceasta crestere ponderala se poate explica partial prin factori hormonali (centrii apetitului si ai satietatii sunt situati in hipotalamus, in vecinatatea celor care regleaza functia ovariana); ea este favorizata si de scaderea activitatii fizice legate de varsta, de stres - personal sau profesional - care duce la o alimentare excesiva, de cautarea in hrana - si mai ales in dulciuri - a unei compensatii pentru frustrari si, in fine, de o predispozitie genetica.

  • Incontinenta urinara

Incontinenta urinara apare datorita atrofiei mucoasei vezicii urinare asociata cu scaderea elasticitatii peretilor vezicali.Uneori s-ar putea sa apara scurgeri de urina in timpul practicarii exercitiilor fizice, stranutat, tuse, ras, alergat etc.