Termen cautat

Fitoterapie, tratament homeopatic si balnear in cazul menopauzei


Categorii
Imagini

Fitoterapie

In timpul menopauzei este recomandata utilizarea plantelor cu actiune sedativa, calmante si de reechilibrare a sistemului nervos-vegetativ, pentru atenuarea simptomelor specifice acestei perioade.

In afara de aceastea, se mai recomanda urmatoarele:

Paducelul

  • Aceasta planta este indicata pentru tulburarile congestionale asociate perioadei menopauzei: bufeuri, insomnie, palpitatii, tensiune arteriala scazute, zgomote la nivelul urechilor, iritabilitate.
  • Se va utiliza o infuzie care se prepara din 20 de grame de flori la un litru de apa si se vor bea doua sau trei cani, zilnic, pentru o perioada de 20 de zile pe luna.

Frunzele de vita rosie

  • Acestea reprezinta un remediu renumit impotriva tulburarilor produse de perioada menopauzei si in vederea diminuarii hemoragiilor la nivelul uterului.
  • Se va prepara un decoct din 50 de grame de frunze la un litru de apa, iar din acesta, se vor bea cate trei cani, zilnic, inaintea fiecarei mese.

Piperul broastei

  • Acesta se va folosi pentru tratarea tulburarilor cauzate de menopauza care se manifesta prin pierderi prelungite ale sangelui. Proprietatile sale hemostatice (are capacitatea de a opri hemoragiile) si-au dovedit eficienta.
  • Se va consuma sub forma unei infuzii din 5 grame de frunze la o cana de apa si se vor consuma cate doua cani, zilnic.

Tratamentul homeopatic

Actaea racemosa

Planta este recomandata in cazul durerilor la nivelul sanilor, in cazul aparitiei unei senzatii de epuizare atat fizica, cat si psihica, pentru atenuarea bufeurilor insotite de dureri in zona cervicala sau a toracelui si de cefalee occipitala.

Glonion

Indicatiile utilizarii sale sunt pentru cazurile in care bufeurile sunt asociate cu pulsatii violente ale arterelor de la nivelul capului si al gatului. Planta este, de asemenea, indicata pentru diminuarea senzatiei de caldura la nivelul capului si raceala la nivelul picioarelor in cadrul perioadei de instalare a menopauzei si imediat dupa finalizarea acesteia.

Graphites

Trebuie utilizate de catre femeile care sufera de obezitate si manifesta o senzatie perpetua de foame, mai ales in timpul menstruatiilor. Plantele sunt folositoare si in cazul constipatiei si al ciclurilor prelungite, atunci cand mensrtuatia isi face aparitia la intervale foarte mari de timp.

Ignatia

Se va utiliza in cazul simptomelor precum: cicluri scurtate sau menstruatii abundente; dureri de cap si senzatii de gol epigastric inainte de inceperea menstruatiei; in cazul prezentei unei stari de labilitate fizica in cadrul menstruatiei.

Lachesis

Acesta este un remediu esential pentru problemele care vin odata cu menopauza. Se foloseste in cazul simptomelor de reducere sau chiar suprimare a menstruatiei in urma consumului de alcool, simptome insotite de ameteli. Toate acestea se vor atenua in urma tratamentului.

Lilium tigrinum

Se foloseste in cazul instalarii depresiei, a senzatiilor de presiune asupra bazinului, in cazul prezentei secretiei galbui numite leucoree, impotriva bufeurilor, in special cele care survin pe timpul noptii si sunt asociate cu stari anxioase si slabiciune, de asemenea, transpiratii reci la nivelul extremitatilor.

Sulfur

Remediul este indicat, in special, in momentele cand apar bufeurile insotite de senzatii de fierbinteala a extremitatilor organismului. Pacientele care manifesta aceste afectiuni de tip "sulfur" prezinta niste alternante morbide, adica in momentul in care o afectiune se vindeca, va incepe alta. Spre exemplu, enterocolita va alterna cu migrenele, iar reumatismul cu dermatozele etc.

De regula, se vor utiliza dilutii CH5-CH7, o data la un interval de trei-patru zile. Dilutiile medii, CH7-CH15 se vor utiliza in cazul aparitiei manifestarilor vegetative precum bufeuri insotite de transpiratii, congestii, senzatie de tremor la nivelul extremitatilor. Dilutiile inalte de CH30-CH200 se vor folosi numai in cazul in care tulburarile la nivel psihic sunt foarte intense: neliniste, insomnie, cefalee sau anxietate.

Tratament balnear

Pentru a suporta mai usor perioada menopauzei cu toate simptomele si manifestarile aferente este indicat un climat al unei altitudini medii si bioclimatul montan. Printre statiunile recomandate se numara Sovata, Tusnad, Govora si Vatra Dornei.

Particularitati ale tratamentelor

Tulburarile de climax se recomanda sa fie tratate, initial, prin intermediul remediilor homeopate, fiindca succesul acestora are o rata foarte crescuta in randul pacientelor. In cazul in care acestea nu ofera rezultatele asteptate, se vor aplica solutiile oferite de fitoterapie si doar daca acestea esueaza, se va trece la medicatia alopata, cea care are la baza utilizarea hormonilor care, de cele mai multe ori, produc si o serie de efecte adverse majore.