Termen cautat

Investigatiile in cazul menopauzei


Categorii
Imagini

Cele mai multe femei isi dau seama cand incep menopauza. Ele se asteapta la aceasta schimbare din viata lor si incep sa recunoasca simptomele de menopauza. Medicul va poate ajuta pentru a stabili exact daca ati intrat la menopauza. El va analiza simptomele pe care le aveti, perioada de menstruatie si eventual va efectua cateva teste si examene medicale.

Aceasta etapa din viata se intampla de obicei intre 40 si 60 de ani. Daca nu ati avut menstruatie timp de cel putin sase luni este posibil sa incepeti menopauza. Totusi, aceasta stare este confirmata clinic dupa un an complet fara sangerari menstruale. In cele mai multe cazuri menopauza este autodiagnosticata. Retineti insa ca, daca mergeti la un consult medical, doctorul va poate confirma diagnosticul si va poate ajuta sa identificati cele mai bune modalitati prin care puteti reduce simptomele negative ale menopauzei.

Va prezentam mai jos cateva informatii in legatura cu cele mai frecvente investigatii in caz de menopauza.

Examenul fizic

Pentru a va pregati pentru vizita la medic este bine sa urmariti simptomele cu care va confruntati, de cate ori pe zi apar si in cate zile din saptamana, precum si cat de intense sunt acestea. Notati cand ati avut ultima menstruatie si raportati orice eventuale neregularitati care au aparut. De asemenea, este recomandat sa faceti o lista cu medicamentele pe care le luati in acel moment. Medicul va va intreba despre ultima menstruatie si cat de des aveti simptome. De obicei, simptomele pe care le experimenteaza o femeie sunt suficiente pentru a diagnostica menopauza.

Testul de hormon foliculostimulant

Nivelurile crescute de hormon foliculostimulant (FSH) sunt masurate pentru confirmarea menopauzei. Cand nivelul FSH din sangele unei femei este in mod constant ridicat la 30 mUI/mL sau peste, iar aceasta nu a avut o ciclu menstrual timp de un an de zile, diagnosticul este in general de menopauza. Cu toate acestea, in premenopauza un singur nivel de FSH poate induce in eroare, pentru ca productia de estrogen nu este constanta in fiecare zi, ci poate fluctua. De aceea, un nivel ridicat de FSH nu este suficient pentru a confirma menopauza, iar un nivel scazut de FSH la o femeie care are bufeuri si cicluri neregulate nu elimina posibilitatea ca ea sa fie inca in premenopauza si nu la menopauza propriu zis. Mai mult, in cazul in care o femeie se afla sub tratamentul unor terapii hormonale (de exemplu pilule de control al nasterilor), testul de FSH nu este concludent.

Testele de hormoni in premenopauza

In premenopauza testele de hormoni nu sunt utile, pentru ca nivelul hormonilor se schimba de-a lungul unui ciclu menstrual. Cu toate acestea, atunci cand exista probleme de fertilitate sau cand exista menopauza precoce, medicul va sugera teste pentru a verifica nivelul hormonilor specifici. Lucrul acesta le ajuta pe femei sa ia decizii cu privire la administrarea medicamentelor/pilulelor. De asemenea, in cazul unor femei, aceste examene medicale reprezinta un punct de plecare catre alte investigatii de boli care au aceleasi simptome ca premenopauza (de exemplu boli de tiroida).

Testul de saliva

Exista unii medici care sugereaza testarea de saliva pentru a determina nivelul estrogenului si a altor hormoni din organismul unei femei. Dar, nivelurile de hormoni din saliva nu sunt corecte si nu ar trebui sa fie utilizate pentru a evalua sau trata simptomele de menopauza.

Examenul pelvin

Este o modalitatea prin care medicii cauta orice semne de boala in organismul femeii care se afla inainte, in timpul sau dupa menopauza. In cazul examenului pelvin medicul va consulta:

 • uterul
 • vaginul (canalul muscular care se extinde de la nivelul colului uterin pana la labii)
 • colul uterin (deschidere din uter in vagin)
 • trompele uterine (tuburile care transporta ovulele in uter)
 • ovare (glandele care produc ovule)
 • vezica urinara (sacul care tine urina)
 • rect (camera care conecteaca colonul de anus)

Riscul de cancer creste o data cu varsta, de aceea este important sa se determine cat mai curand orice tip de cancer printr-un examen pelvin, atat in menopauza cat si in postmenopauza. Se poate face mai departe si un test Papanicolau.

Kit pentru acasa de testare a menopauzei

Mai nou exista pe piata un kit de testare care va poate arata daca va aflati la menopauza. Acesta este un test de urina care detecteaza prezenta hormonului foliculostimulant. Nivelurile acestui hormon care se afla in sange trebuie corelate cu simptomele si semnele pe care le aveti. La fel se intampla si cu testul de urina. Menopauza nu poate fi clar diagnosticata doar printr-un test de sange, sau un test de urina sau orice alt test de laborator care ar putea masura nivelurile hormonilor din sange.

Adaugam la acest lucru faptul ca fiecare femeie are un organism unic si rezulta ca cel mai important in diagnosticarea menopauzei este sa se efectueze un examen medical complet. In cazul in care o femeie nu are simptome de menopauza, nu are nevoie de un test de menopauza. Medicii nu vor prescrie in general nici un tratament unei femei care se simte foarte bine si nu prezinta simptome de menopauza, indiferent de nivelul sau de FSH. Prin urmare, nu folositi kiturile de testare a menopauzei acasa cu scopul de a lua decizii cu privire la fertilitatea Dumneavoastra sau pentru a va folosi de menopauza ca o metoda contraceptiva (puteti crede ca sunteti la menopauza daca testul de urina va indica acest lucru si de fapt sa nu fie asa; in acest caz puteti ramane insarcinata daca incetati sa va mai protejati cu gandul ca nu mai sunteti reproductiva).

Alte teste:

 • testul de sarcina (poate fi un test de urina) – acesta va arata daca femeia se afla la menopauza
 • testarea nivelului de estrogen
 • verificarea nivelurile hormonului tiroidian (pentru a exclude o eventuala boala legata de glanda tiroida)
 • ecografie transvaginala
 • pH-ul vaginal poate confirma menopauza. In timpul anilor de reproducere, pH-ul vaginal este de aproximativ 4.5, iar in menopauza ajunge la aproximativ 6. Pentru a testa pH-ul vaginal, medicul va utiliza un tampon vaginal
 • Teste pentru functia renala si functia hepatica
 • profil lipidic
 • recoltare de tesut de la nivelul mucoasei uterine
 • testarea osteoporozei care verifica rezistenta oaselor in zonele cheie din organism (coloana, solduri)

In concluzie

Cand o femeie suspecteaza ca se afla in premenopauza sau menopauza, recomandarea este ca ea sa mearga la medic pentru un examen medical complet. Diagnosticul de menopauza poate fi dat prin analizarea istoricului medical al unei femei, precum si a simptomelor si semnelor pe care le are. Medicul va avea in vedere varsta, istoricul ciclului menstrual precum si rezultatele examenului pelvin. Este recomandat ca o femeie care se apropie de menopauza si simte ca intervin niste schimbari in viata sa, sa aduca la consultul medical un calendar sau un jurnal in legatura cu perioadele menstruale si simptomele pe care le experimenteaza.