Termen cautat

La ce varsta se instaleaza menopauza?


Categorii
Imagini

Menopauza apare la toate femeile, insa la o varsta diferita. Menopauza reprezinta trecerea de la perioada in care o femeie este reproductiva si poate naste copii la etapa nereproductiva. In functie de circumstante, poate sa apare pe cale chirurgicala (in urma unui tratament medical) sau natural, spontan. Menopauza apare practic atunci cand a trecut un an de la ultimul ciclu menstrual. Perioada de timp dinainte de menstruatie, cand o femeie nu mai are ciclu menstrual si se confrunta cu o serie de simptome de disconfort ca urmare a micsorarii nivelului de estrogen, se numeste premenopauza sau perimenopauza.

Cand incepe premenopauza?

Majoritatea femeilor ajung la premenopauza spre sfarsitul anilor 40, dar experienta poate fi diferita pentru fiecare femeie. Simptomele pe care majoritatea femeilor le asociaza cu menopauza sunt de fapt simptome de premenopauza si pot incepe chiar inainte cu 10 ani de instalarea propriu zisa a menopauzei. Pentru majoritatea femeilor, premenopauza incepe de obicei la sfarsitul anilor 40, dar poate fi chiar mai devreme in functie de organismul fiecarei femei, pentru ca fiecare organism este unic.

Cand se instaleaza menopauza?

Nu se considera ca o femeie a ajuns la menopauza pana cand nu a trecut un an intreg de la ultima menstruatie. In acest timp, simptomele incep sa scada in timp ce nivelul de estrogen se echilibreaza. In general, femeile ajung la menopauza la varsta de 51 de ani, dar aceasta varsta poate varia. Practic o femeie poate sa ajunga la menopauza mai devreme sau mai tarziu de 51 de ani. Multe femei ajung la menopauza naturala la varste intre 40 si 58 de ani. Sunt cateva cazuri cand menopauza poate aparea prematur, pe la 30 de ani (si se numeste menopauza precoce), sau tardiv, dupa varsta de 60 de ani (menopauza tarzie).
Multe femei ajung la menopauza aproximativ la aceeasi varsta ca si mamele si surorile lor, fapt care demonstreaza ca varsta de intrare la menopauza poate fi legata in cea mai mare parte de gene. Femeile care fumeaza pot ajunge la menopauza in general cu doi ani mai devreme decat femeile care nu fumeaza. Pana in moment nu s-a demonstrat ca ar exista vreo legatura intre varsta menopauzei si rasa, varsta la care apare prima menstruatie sau de utilizare anticonceptionalelor si a medicamentelor de fertilitate.
Exista si menopauza care apare in urma operatiilor, in urma tratamentului unor boli sau din cauza unor boli grave (menopauza indusa sau insuficienta ovariana prematura). Daca, de exemplu, o femeie a avut o histerectomie si ambele ovare au fost extrase, putem spune ca, practic ea intra la menopauza, desi lucrul acesta se intampla printr-o interventie chirurgicala si nu natural. Este adevarat ca aceasta interventie chirurgicala poate fi efectuata la orice varsta, insa in general nu se intampla la femeile cu varsta mai mica de 30 de ani.

Cazuri in care menopauza se poate instala mai devreme
Fumat
Alimentatie necorepuzatoare (anorexie, bulimie nervoasa etc)
Stres
Exercitii fizice excesive
Tratamente pentru cancer de san, boli autoimune care determina ovarele sa produca mai putin estrogen si progesteron si care ar putea astfel sa accelereze menopauza.

Studiile recente arata ca exista si alti factori care pot afecta debutul simptomelor menopauzei: numarul de sarcini, modalitatea prin care a nascut o femeie si daca a alaptat. Se pare ca un numar mai mare de nasteri poate intarzia un pic instalarea menopauzei.

Bibliografie
http://www.webmd.com/menopause/menopause-information