Termen cautat

Terapia de substitutie hormonala (TSH)


Terapia de substitutie hormonala (doar cu estrogen sau cu estrogen combinat cu un progestativ) este indicata pentru ameliorarea simptomelor legate de menopauza.

Menopauza se defineste ca momentul din viata unei femei, de obicei intre 45-55 de ani, cand ovarele inceteaza sa mai produca ovule si nu mai apar ciclurile menstruale. Cu cativa ani inainte de instalarea menopauzei, ciclurile menstruale devin neregulate si multe femei vor avea bufeuri de caldura, transpiratii nocturne, dificultati de adormire si de mentinere a somnului, si uscaciune vaginala. Aceasta perioada se numeste perimenopauza sau perioada de tranzitie. Se spune ca o femeie a intrat la menopauza atunci cand nu a mai avut cicluri menstruale timp de cel putin 12 luni.

Menopauza se instaleaza de obicei la femei cu varsta medie de 51 de ani, 95% dintre femei intrand la menopauza intre 45-55 de ani.

In timpul perioadei de tranzitie catre menopauza, productia ovariana de estrogeni scade cu mai mult de 90%. Scaderea productiei de estrogeni poate duce la aparitia unor simptome ca bufeuri de caldura, cunoscute si ca simptome vasomotorii, si uscaciune vaginala. Exista numeroase optiuni de tratament disponibile pentru ameliorarea simptomelor menopauzei, inclusive estrogenul.

Ce este terapia de substitutie hormonala?

Terapia de substitutie hormonala cuprinde doi hormoni, estrogenul si progesteronul, care se administreaza pentru a inlatura simptomele suparatoare legate de menopauza. Estrogenul este hormonul care indeparteaza simptomele. Dar, femeile care au uter trebuie sa ia si un progestativ (un hormon asemanator progesteronului), pentru a preveni cancerul uterin, deoarece tratamentul doar cu estrogen poate sa duca la cresterea stratului care captuseste uterul (endometru), cu posibilitatea aparitiei cancerului la acest nivel.

Femeile care au suferit o histerectomie (operatia de scoatere a uterului) nu mai au uter, deci nu mai pot dezvolta cancer uterin, putand fi tratate astfel doar cu estrogen.

Tipurile de estrogen

Estrogenul este disponibil in forme variate. Pentru bufeurile de caldura, poate fi administrat sub forma de pastile, plasture trasdermic sau inel care se insera in interiorul vaginului. Exista, de asemenea, si creme sau sprayuri care pot fi aplicate la nivelul pielii.

Doza standard de estrogen care se administreaza pe cale orala (pe gura) este 0,625 mg, desi chiar doze mai mici, ca 0,3 mg sau 0,45 mg pot ameliora simptomele de menopauza la multe femei. Se recomanda inceperea tratamentului cu doze mici. Daca doza cea mai mica nu amelioreaza simptomele, medicul poate recomanda utilizarea unei doze mai mari.

 • Pastilele cu estrogen

Exista mai multe tipuri de pastile care contin estrogen. Unele mai cunoscute se numesc Premarin si sunt fabricate din urina iepelor gravide. Alte preparate sunt facute din plante. Toate tipurile de estrogen ajuta la indepartarea simptomelor neplacute ale menopauzei. Exista si varianta pastilelor care contin o combinatie de estrogen si progesteron.

 • Pilulele contraceptive in doze mici

Pilulele contraceptive in doze foarte mici reprezinta o optiune buna pentru femeile in jur de 40 de ani care au bufeuri de caldura, cicluri menstruale neregulate si care inca mai au nevoie de o metoda contraceptiva. Aceste pilule nu sunt recomandate de obicei la femeile aflate la menopaza deoarece doza de estrogen este mai mare decat cea necesara pentru a scapa de bufeurile de caldura.

 • Plasturii cu estrogen

Exista numeroase tipuri de plasturi cu estrogen, precum si cu combinatia de estrogen si progesteron. Unii plasturi trebuie inlocuiti la cateva zile, in timp ce altii se schimba o data pe saptamana.

Plasturii cu estrogen sunt la fel de eficienti ca si pastilele cu estrogen pentru a creste densitatea osoasa si pentru a trata simptomele menopauzei. Femeile care au uter si care utilizeaza plasturi cu estrogen trebuie sa ia si un progestativ pentru a reduce riscul de cancer uterin.

 • Estrogenul administrat pe cale vaginala

Pentru tratarea bufeurilor de caldura se poate folosi si inelul vaginal care contine estrogen. Femeile cu uter vor avea nevoie, de asemenea, de pastile cu progesteron.

Inelul vaginal cu estrogen se poate recomanda si la femeile cu uscaciune vaginala. Acest inel contine o doza mult mai mica de estrogen comparativ cu cea din inelul utilizat pentru a trata bufeurile de caldura.

Tipurile de progestative

Femeile la menopauza, care au uter, si care sunt tratate doar cu estrogen, au un risc crescut de a dezvolta cancer uterin si hiperplazie (o stare care precede cancerul uterin). Administrarea unui al doilea hormon, un progestativ, va minimiza acest risc.

 • Progestativele pe cale orala

Cele mai prescrise pastile sunt cele cu medroxiprogesteron acetat. Exista si o forma de progesteron natural. Acesta nu are efecte negative asupra lipidelor si pot reprezenta o alegere buna la femeile care au un nivel mare al colesterolului in sange.

 • Progesteronul administrat intrauterin

Exista dispozitive intrauterine care elibereaza progesteron pentru a preveni aparitia unei sarcini (de exemplu, Mirena). Acest tip de dispozitiv intrauterin a fost utilizat si la femeile la menopauza pentru a minimiza riscul dezvoltarii cancerului de uter. In prezent, utilizarea acestor dispositive nu este aprobata pentru femeile la menopauza.

Terapia de substitutie hormonala are un rol important in managementul bufeurilor de caldura. Prezinta o eficienta ridicata in tratarea acestora, dar si a atrofiei vaginale si, in unele cazuri, a tulburarilor de dispozitie pe cale multe femei le experimenteaza pe parcursul intrarii la menopauza. Tratamentul cu estrogeni este cel mai eficient pentru indepartarea simptomelor legate de menopauza, in special a bufeurilor de caldura.

In trecut, tratamentul hormonal era prescris adesea pentru preventia bolii cardiace coronariene si osteoporozei, pornind de la dovezile care aratau un efect protector al estrogenilor asupra inimii si oaselor. Insa, acest tip de tratament hormonal de substitutie poate sa prezinte si o serie de efecte adverse, cum ar fi riscul crscut de boli coronariene, de accidente vasculare cerebrale, tromboembolism venos si cancer de san. Aceste efecte adverse ale terapiei hormonale au fost demonstrate la femeile mai in varsta, aflate la menopauza (cu varsta de peste 60 de ani). Dar acest grup de varsta nu este acelasi care se prezinta la medic pentru simptome recent aparute, care indica instalarea menopauzei. Majoritatea femeilor care cer ajutor medical pentru simptomele legate de menopauza au aproape 50 de ani. Majoritatea medicilor recomanda utilizarea tratamentelor hormonale pentru maxim 5 ani, datorita riscului crescut de cancer mamar.

Terapia de substitutie hormonala la femeile intre 50-59 de ani

Majoritatea femeilor care necesita tratament hormonal de substitutie pentru menopauza au intre 50 si 59 de ani, iar recomandarile sunt ca terapia hormonala sa fie utilizata pe termen scurt, pentru ameliorarea simptomelor (pana la 5 ani). Cand se ia in considerare tratamentul hormonal, trebuie cunoscute care sunt beneficiile si  riscurile acestuia.

Evenimentele cardiovasculare

Au fost realizate studii care au incercat sa stabileasca daca terapia hormonala scade riscul de evenimente cardiovasculare dupa menopauza. Acestea au aratat ca administrarea combinatiilor de estrogen cu progesteron poate chiar sa creasca riscul de evenimente cardiovasculare, cancer de san, formarea de cheaguri si accidente vasculare cerebrale la femeile aflate la menopauza, dar cu o  varsta mai inaintata.

S-a aratat ca femeile care iau doar estrogen au un risc mai mic de accident vascular si de formare de cheaguri de sange, si nu prezinta un risc crescut de evenimente cardiovasculare sau cancer de san.

Riscul de infarct miocardic

Riscul de infarct miocardic legat de utilizarea terapiei hormonale depinde de varsta. Nu exista un risc crescut de infarct miocardic legat de terapia hormonala la femeile care:

 1. Au intrat la menopauza de mai putin de 10 ani inainte de inceperea tratamentului hormonal.
 2. Aveau intre 50-59 de ani cand au inceput tratamentul hormonal.

Femeile care au intrat la menopauza de mai mult de 10 ani sau dupa varsta de 60 de ani au un risc mai mare de a face infarct miocardiac, dupa tratamentul hormonal.

Riscul de cancer de san

Exista un risc usor crescut de cancer mamar la femeile care iau tratament care contine estrogen si progesteron, dar nu si la femeile care iau doar estrogen. Se considera ca este nevoie de aproximativ 10 ani sau mai mult de tratament doar cu estrogeni si doar de 5-6 ani de tratament combinat (estrogen plus progesteron), inainte ca riscul sa creasca.

Fracturile osteoporotice

Riscul de fractura la nivelul oaselor soldului sau la nivelul coloanei vertebrale din cauza osteoporozei este mai mic la femeile care iau estrogen cu progesteron sau doar estrogen.  Dar, terapia de substitutie hormonala nu este recomandata pentru a preveni sau trata osteoporoza, deoarece  exista medicamente pentru tratarea acesteia,  numite bisfosfonati, care au mai putine efecte adverse serioase.

Dementa

La femeile care iau tratament combinat cu estrogen si progesteron sau doar cu estrogen, nu s-a observat o imbunatatire semnificativa a memoriei sau gandirii, dar s-a demonstrat o crestere a riscului de aparitie a dementei. Unii experti considera insa ca tratamentul cu estrogeni poate fi util in prevenirea dementei daca se administreaza in primii ani dupa instalarea menopauzei.

Depresia                  

Unele femei dezvolta depresie pentru prima data in primii ani dupa instalarea menopauzei. Unele studii au aratat ca tratamentul cu estrogen ajuta la imbunatatirea dispozitiei si reducerea depresiei. Insa, unele femei pot avea nevoie pe langa tratamentul cu estrogeni si de tratament antidepresiv.

Problemele de somn

Multe femei au probleme legate de somn in perioada de dinainte si de dupa instalarea menopauzei. Uneori, acestea se datoreaza bufeurilor de caldura care apar noaptea si care interfera cu somnul (transpiratii nocturne abundente). Dar femeile pot avea probleme cu somnul chiar daca nu au bufeuri de caldura. Acestea se pot datora unor afectiui ca sindromul picioarelor nelinistite sau apneea de somn. Tratamentul cu estrogeni este foarte eficient pentru imbunatatirea  calitatii somnului la femeile cu transpiratii nocturne.

Cine ar trebui sa beneficieze de tratamentul hormonal?

Cel mai frecvent motiv pentru care se recomanda tratamentul hormonal este reprezentat de simptomele neplacute cauzate de instalarea menopauzei, cum sunt bufeurile de caldura. Se considera ca terapia hormonala este sigura pentru femeile sanatoase care au simptome legate de menopauza. Daca va decideti sa luati hormoni, ar trebui sa ii luati pe o perioada cat mai scurta de timp. Utilizarea pe termen scurt (mai putin de 5 ani) nu pare sa creasca riscul aparitiei cancerului de san.

Majoritatea specialistilor recomanda eventual  sa scadeti doza si sa opriti tratamentul hormonal. Daca luati pastile, o metoda este omiterea unei pastile pe saptamana. Daca utilizati plasturi, medicul va poate prescrie unii cu o doza mai mica de hormoni.

Daca simptomele de menopauza reapar pe masura ce reduceti doza de hormoni, puteti incerca tratamente alternative.

Cine ar trebui sa evite hormonii?

Tratamentul hormonal nu este recomandat la femeile care prezinta urmatoarele:

 • Au sau au avut in trecut cancer la san
 • Au boala cardiaca coronariana
 • Au avut un cheag de sange pe vase, infarct miocardic sau accident vascular cerebral.

Femeile cu cancer de san: la femeile cu cancer mamar apare frecvent o menopauza precoce datorita tratamentului pentru cancer. La aceste femei, tratamentul cu estrogen sau alti hormoni (pe cale orala sau sub forma de plasturi) nu este recomandat. Terapia de substitutie hormonala poate creste riscul de reaparitie a cancerului.