Menopauza reprezinta o etapa fiziologica din viata fiecarei femei, caracterizata prin incetarea ciclurilor menstruale datorita intreruperii secretiilor hormonale ale ovarului si epuizarii ovulelor.
Fiecare femeie se naste cu un numar finit de ovule (cateva milioane). Acest numar scade la aproximativ 400.000 pana la varsta pubertatii. In timpul acestei etape de dezvoltare, cand apare prima menstra, ovulele incep sa se elimine pe rand, una cate una, in fiecare luna. Acesta constituie ciclul menstrual. In momentul atingerii varstei medii de 50 de ani, ovulele se termina, iar ciclul menstrual nu mai are loc. Aceasta conditie fiziologica (normala) poarta numele de menopauza.
Menopauza apare in intervalul varstei de 40 si 55 de ani si se imparte in doua perioade mari: premenopauza si menopauza propriu-zisa.
a) Premenopauza
Perioada care poate dura intre cateva luni si cativa ani, caracterizata prin dereglari ale ciclului ovarian (secretiile hormonale devin neregulate) si menstruatii in care poate sau nu sa aibe loc ovulatia. Nivelul de estrogen ramane constant, in timp ce progesteronul (hormonul responsabil de crearea unor conditii optime pentru sarcina si alte intrebuintari) este diminuat cantitativ.
b) Menopauza propriu-zisa
Se manifesta prin urmatoarele simptome:
Aceasta perioada a dezvoltarii sexuale la femei, este insotita si de tulburari neurovegetative precum:
1. Fitoterapia
Fitoterapia reprezinta tratamentul cu ajutorul plantelor. Este cea mai raspandita metoda terapeutica alternativa si se bazeaza pe medicina populara.
Fitoestrogenii sunt variantele vegetale ale hormonilor estrogeni secretati de ovar. Acestia se gasesc in numeroase plante, dar au o activitate metabolica mai putin intensa. Hormonii vegetali nu pot fi folositi de organismul uman in forma lor initiala. Acestia sunt convertiti intr-o forma utilizabila de catre bacteriile saprofite (“bune”) din colon. Astfel, administrarea de fitoestrogeni este acompaniata de consumul de lactate nepasteurizate, bere, vin, fructe - alimente care contribuie la echilibrul florei bacteriene intestinale.
Plantele care contin estrogeni vegetali, sunt:
Pentru tulburarile de dispozitie, nervozitate sau iritabilitate, sunt recomandate urmatoarele plante (sub forma de infuzie in ceai):
2. Vitamina E sau tocoferolul
Vitamina E, cunoscuta si sub numele de “vitamina antisterilitatii” (gr. “tokos”= a naste + “pherein” = a purta), este un puternic antioxidant, cu rol benefic in organism. Protejeaza celulele de actiunea daunatoare a radicalilor liberi.
Efecte benefice:
Doza recomandata pentru adult este de 10 mg/zi.
Surse de vitamina E:
3. Acupunctura
Terapia prin acupunctura este folosita pentru tratarea bufeurilor, dar nu exista nici un studiu care sa ateste functionalitatea metodei.
4. Presopunctura
Deasemenea o terapie fara baza stiintifica, este folosita pentru tratarea bufeurilor. Se apasa punctul situat in centrul palmei, cu degetul mare de la cealalta mana.
5. Tratamentul balnear
Climatul montan sau submontan are efecte benefice asupra organismului. Exista statiuni balneare la Tusnad, Sovata, Vatra Dornei, etc.
6. Tratament medicamentos homeopatic