Termen cautat

Tratamentul medicamentos in cazul menopauzei


Categorii
Imagini

Premenopauza: se urmareste corectarea deficitului de progesteron. Pentru corectarea deficitului de progesteron se prescriu progestative in intervalul 16-25 al ciclului. In cazul in care se solicita contraceptia se pot recomanda Orgametril, Lutometrodiol, Surgestone 2 comprimate pe zi in intervalul 5-25. Tratamentul progestativ se continua atat timp cat apar hemoragii de privatie.

Menopauza: nu exista o similitudine intre recomandarile existente in literatura de specialitate, existand doua opinii oarecum antagoniste:

  • Abtinerea de la orice terapie atat timp cat nu exista tulburari.
  • Recomandarea unui tratament estro-progestativ de substitutie in scopul prevenirii complicatiilor aparute in urma carentei de estrogeni.
  • Se considera ca tratamentul hormonal substitutiv reprezinta singurul mijloc de a trata simptomele de privare progesteronica si estrogenica si in unele cazuri de a preveni complicatiile legate de carenta hormonala.
  • Pe langa tratamentul hormonal exista si cel nehormonal, pentru bufee.
  • Alte elemente care trebuie avute in vedere sunt o igiena de viata adoptata varstei, exercitii fizice, uneori psihoterapie.
  • Tratamentul de substitutie se face cu estrogeni, cu progestative sau cu asociatii de estrogeni si progestative, in lipsa contraindicatiilor si sub control metabolic si oncologic.
  • In ultimul timp produsele cele mai folosite sunt Klinogest sau Trisequens constituite din comprimate identice cu continut de estradiol, micronizat, estriol si un progestativ.
  • Tratamentul trebuie inceput in primii 3 ani de la disparitia menstruatiilor si continuat cel putin 10 ani. Se utilizeaza un estrogen natural, administrat per cutan sau vaginal la care se asociaza un progesteron natural, cel putin 10 zile pe luna pentru a se evita riscul cancerelor de san sau endometru si efectele secundare metabolice, lipidice si glucidice. Dozele de progesteron trebuie sa fie minime, atat cat sa previna hiperplazia endometriala.
  • Exemplu de prescriptie: Estrogel aplicare cutanata timp de 3 saptamani, zilnic.
  • In absenta riscurilor se poate administra valerianat de estradiol, 1 comprimat pe zi, per os, 20 de zile pe luna, asociat unui progestativ in ultimele 10 zile.

Contraindicatiile tratamentului substitutiv

Risc crescut de cancer-antecedente familiale sau personale de cancer de san, de ovar, endometru.

Risc crescut pentru tulburarile metabolice sau de coagulare.