Termen cautat

Cauzele acneei si efectele acesteia


Generalitati

In limbaj popular, acneea poate fi descrisa ca o inflorescenta de cosuri care au dimensiuni si forme ce variaza, pot fi dureroase sau, din contra, pot sa nu provoace nici un fel de durere, de asemenea, pot fi trecatoare sau, in unele cazuri, pot fi extrem de persistente. Aceasta afectiune a pielii este cauzata de numerosi factori externi, insa, mai ales, interni.

Certitudinea principala este aparitia si agravarea cosurilor in unele dintre cele mai nepotrivite momente, efectele negative generate de acestea putand sa genereze dificultati in ceea ce priveste integrarea sociala. Pentru a reusi sa combatem aceasta afectiune, este necesar ca, in primul rand, sa o depistam la timp si sa ii cunoastem in profunzime cauzele.

Tipuri si manifestari ale acneei

Acneea se poate manifesta sub multiple forme si tipuri de leziuni ale pielii, acestea variind in functie de tipologia fiecarei persoane afectate, in parte:

  • Pustula: aceasta este o leziune fragila care are continutul format dintr-un amestec de bacterii, celule albe si moarte; in general, isi face aparitia deasupra unui folicul sebaceu in centrul caruia se gaseste un fir de par.
  • Papula: desemneaza o leziune mica si solida care se ridica putin deasupra pielii; este usor de obervat si de simtit la atingere.
  • Comedon: acesta reprezinta un folicul de natura sebaceica, avand continutul din sebum amestecat cu celule moarte, bacterii si fire micute de par. Comedonul deschis poarta denumirea de punct negru, partea acestuia care este localizata la suprafata pielii avand o culoare mai inchisa, fapt care se datoreaza melaninei. Cand comedonul este inchis, poarta denumirea de punct alb si va aparea sub forma unei umflaturi colorate a pielii.
  • Nodul: evidentiaza o leziune scoasa in relief, implicand faptul ca pielea este inflamata in adancime; nodulul poate avea drept urmari distrugerea tesuturilor si aparitia cicatricilor. Nodulii provoaca o durere foarte mare si aceste formatiuni nu vor raspunde decat la tratamente speciale.
  • Chist: reprezinta o leziune similara unui saculet al carui continut consta in bacterii, celule albe si moarte. Dimensiunile acestuia sunt mai mari decat cele ale unei pustule, putand ajunge foarte inflamat si intinzandu-se in adancimea tegumentului.

Factorii patogeni

Principalul factor care poate determina dezvoltarea acneei este cresterea productiei sebumului. Hormonii sexuali masculini din zonele din zonele suprarenala si gonadala sunt cei care influenteaza activitatea glandelor sebacee. Orice dereglari hormonale vor avea, drept urmare, niste dereglari ale secretiei sebumului.

Foliculara microbiana detine, de asemenea, un rol extrem de important in aparitia acneei. Aceasta desemneaza totalitatea fungilor si bacteriilor nepatogene prezente in pliurile tegumentelor si in ductul glandelor de origine sebacee.

Scaderea productiei de corneocite care au o adezivitate intracelulara crescuta este primul simptom detectabil al acneei. Tot acestei scaderi se datoreaza si dezvoltarea comedoanelor.

Sebumul reprezinta acel lichid de culoare galbuie care este eliminat prin intermediul canalului sebaceu si care va impregna stratul cornos al pielii (stratul de la suprafata), totodata, si firele de par. Prezenta glandelor sebacee se observa pe orice suparafata cu pilozitate a pielii, mai putin zonele talpilor, a palmelor si cele dintre degete. Hormonii androgeni (la femei, androgenii suprarenali si la barbati, testosteronul) sunt cei raspunzatori cu reglarea secretiei sebumului.

Important de retinut: cauze si factori agravanti ai acneei

1. Exista anumite persoane in cazul carora aparitia acneei poate sa fie datorata contactului pielii cu clorul din continutul apei. Asadar, dusul dupa baia de la piscina este foarte important.

2. Unele ocupatii profesionale pot crea o multime de conditii ca acneea profesionala sa se dezvolte: de pilda, ocupatii in cadrul carora este necesara expunerea la caldura foarte mare sau la uleiuri minerale (minerii, mecanicii).

3. Cauzele acneei pot fi si de natura mecanica: de pilda, violonistii, avand permanent un contact fizic cu vioara, vor dezvolta, la nivelul barbiei, diferite tipuri de traumatisme acneice.

4. Transmiterea acneei este una partial genetica.

5. Aparitia acneei poate surveni, la copii, chiar imediat dupa nastere. Insa, de cele mai multe ori, aceasta se declanseaza in perioada pubertatii, pana in jurul varstei de circa 18 sau 20 de ani. In cazul in care afectiunea apare in timpul perioadei adulte, cauzele acneei pot consta in dereglari la nivel hormonal sau in utilizarea in mod incorect a unor produse cosmetice care poate duce la o suprainfectare a pielii.

6. La majoritatea femeilor (un procentaj de 70-80%), acneea capata forme agravante in perioada dinaintea menstruatiei, fapt ce se datoreaza modificarilor la nivel hormonal care se produc atunci sau a celor de hidratare a foliculului poliosebaceu.

7. Obiceiurile alimentare sunt strict legate de dezvoltarea leziunilor de la nivelul tegumentelor. Asadar, consumul in exces al unor alimente va putea afecta formele de acnee, agravandu-le. Este vorba despre carnea de porc, prajeli, grasimi animale, ciocolata, afumaturi. Totodata, obiceiurile nesanatoase precum fumatul sau consumul de alcool vor inrautati starea pielii. Ultimele cercetari in domeniu au evidentiat faptul ca si stresul este un factor cauzator al agravarii acestei afectiuni.

8. Caldura excesiva si transpiratia aferenta acesteia vor inrautati leziunile acneice deja prezente si vor avea ca rezultat aparitia unui tip de acnee cunoscut sub denumirea de acnee tropicala.

Sfatul medicului

Medicii specialisti dermatologi sunt cei care sunt avizati in eliberarea unor prescriptii si a unor tratamente medicale sau cosmetice. In functie de tipul de acnee dezvoltat de pacient, medicul va urmari:

  • reducerea seboreei (cu antiandrogeni sau cu hormoni estrogeni)
  • aducerea keratinizarii infundibulare la limitele normale
  • antibioterapia

Tratamentele mai pot include si modificari ale dietelor pacientilor sau anumite terapii cu ultraviolete de tip A.

Nu sunt recomandate vizitele la solar.

Este important de constientizat faptul ca acneea nu este o afectiune care presupune doar eruptii cutanate si inestetice, implicand, de asemenea, niste traumatisme ale tegumentelor, efecte ale acneei care vor continua chiar si in perioada post-vindecare a leziunilor.

In ceea ce priveste eliminarea cicatricilor rezultate in urma acneei, tehnicile moderne ofera multiple solutii de tratament al acestora care vor avea ca efect atenuarea sau chiar indepartarea lor.

Prezenta acneei este strict legata si de neplaceri la nivel emotional. In acest sens, uneori, exista cazuri cand pacientii vor avea nevoie de sustinere din partea unui psiholog sau chiar a unui psihiatru pentru a putea depasi problemele de natura emotionala si psihica.

Comentarii

Buna ziua.Am o problema grava cu cosurile.Pana acum am avut o fata fina si fara cosuri,de 2 ani d cand am schimbat clima si tara imi ies tot timpul cosuri pe fata special pe obraji si pe frunte.De multe ori le am stors dar pentru ceva timp imi ramane semne si nu mai vreau pentru ca imi trec greu.Ce as putea sa fac sa am si eu fata din nou curata si pura?o zi buna

Corect ar fi sa consultati un medic dermatolog care va poate recomanda tratamentul corespunzator. Puteti utiliza o lotiune pe baza de peroxid de benzoil ( se recomanda in cazurile de acnee usoara). Nu incercati sa rupeti cosurile ( faceti mai mult rau - favorizati suprainfectarea cu bacterii care colonizeaza in mod normal pielea). Multa sanatate!

Corect ar fi sa consultati un medic dermatolog care va poate recomanda tratamentul corespunzator. Puteti utiliza o lotiune pe baza de peroxid de benzoil ( se recomanda in cazurile de acnee usoara). Nu incercati sa rupeti cosurile ( faceti mai mult rau - favorizati suprainfectarea cu bacterii care colonizeaza in mod normal pielea). Multa sanatate!

Buna ziua.Am o problema grava cu cosurile.Pana acum am avut o fata fina si fara cosuri,de 2 ani d cand am schimbat clima si tara imi ies tot timpul cosuri pe fata special pe obraji si pe frunte.De multe ori le am stors dar pentru ceva timp imi ramane semne si nu mai vreau pentru ca imi trec greu.Ce as putea sa fac sa am si eu fata din nou curata si pura?o zi buna