Termen cautat

Despre piele


Autor: Anda Sabau

Suprafata pielii cuprinde 2 metri patrati, iar greutatea este de 10 kg. De asemenea pielea este alcatuita din diverse starturi, glande, receptori dar si vase si multe artere. Este foarte important sa aveti grija de pielea dumneavoastra, deoarece are o gramada de functii utile care contribuie la starea de bine a organismului.

Cele trei straturi ale pielii sunt:

  • Epidermul-cel mai subtire strat, care protejeaza de factorii externi
  • Dermul- este stratul care este alcatuit din vase de sange, foliculi pilosi si glande sebacee
  • Hipodermul- este stratul gros al pielii care se mai numeste si strat subcutanat. Hipodermul mentine caldura corpului si protejeaza organelevitale ale omului.

Functiile pielii:

  • Protectie- pielea actioneaza ca o bariera intre mediul exterior si cel interior
  • Contribuie la eliminarea toxinelor precum retentia de apa, saruri si si alte fluide (sebum, transpiratie) prin pori
  • Controleaza pierderile insesizabile de apa
  • Este un organ senzorial care poarte sa evalueze mediul extern datorita extensiilor sale
  • Contribuie la reglarea temperaturii prin procesele de dilatare si constrictie vasculara
  • Stocheaza: minerale, vitamine, proteine, caldura etc.
  • Comunicare- pielea reflecta orice traire emotiva (poate fi de culoare rosie sau palida, in functie de starea emotive a persoanei).

Tipurile de piele:

Tenul gras
Tenul gras de obicei straluceste, are pori deschisi si este predispus la aparitia punctelor negre. Persoanelor care au tenul gras imbatranesc mai greu. Daca ai un astfel de ten, trebuie sa te speli pe fata cu cu apa calda si sa optezi pentru produse de curatare de doua, sau chiar trei ori pe zi, pentru a impiedica deschiderea porilor. Atentie insa sa nu exagerezi cu aceasta curatare a tenului,deoarece poti stimula pielea sa produca si mai multa grasime.
Tenul normal
Textura acestui tip de ten este una matasoasa, care are o buna circulatie a sangelui prin tesuturi, insa pot exista tendinte de uscare pe obraji si in zona T. Tenul normal trebuie curatat de 2 ori pe zi, cu produse de curatare delicate, creme exfoliante si lotiunitonice. Alege si o crema hidratanta de fiecare data dupace curatati tenul.
Tenul uscat
Atunci cand curatati pielea uscata ,aceasta prezinta un usor discomfort. Niciodata nu folositi apa fierbinte pentru curatarea tenului, daca ai o astfel de piele. Masajele faciale sunt foarte benefice pielii uscate, deoarece contribuie la o mai buna circulatie sanguina. In cea ce priveste produsele de curatare, opteaza pentru cele cu pH neutru.

Tenul mixt
Tenul mixt are o zona uleioasa denumit ca fiind zona T. Aceasta zona include fruntea, nasul si barbia.Curatati bine fata dimineata si seara cu un exfoliant delicat si nu uitati ca si acest tip de ten are nevoie de hidratare in profunzime. Mastile pe baza de argila sunt foarte bune in cazul tenului mixt.