Termen cautat

Expunerea la soare si cancerul de piele


Autor: bcristina

Majoritatea dintre noi iubesc razele calde ale soarelui, care pe termen scurt ne ofera o stare de bine si ne ajuta sa ne bronzam. Cu toate acestea, pe termen lung soarele poate afecta in mod considerabil sanatatea pielii, cauzand mare parte din riduri si petele de imbatranire de la nivelul fetei. Conform studiilor de specialitate o femeie cu varsta de 40 de ani care si-a protejat pielea de razele soarelui are o piele la fel se sanatoasa ca si o femeie de 30 de ani.

Adesea pielea stralucitoare este asociata cu o stare generala de sanatate buna. Cu toate acestea, pielea bronzata, fie in mod natural, fie prin metode artificiale, nu face altceva decat sa accelereze procesul de imbatranire si sa creasca riscul de aparitie a cancerului cutanat.

Expunerea la soare cauzeaza majoritatea schimbarilor de la nivelul pielii pe care oamenii au tendinta sa le asocieze procesului normal de imbatranire. De-a lungul timpului, razele ultraviolete ale soarelui au capacitatea de distruge elastenul, fibra regasita la nivelul pielii avand rolul de a asigura elasticitatea acestui organ. De asemenea, in urma expunerii prelungite si iresponsabile la soare, pielea se poate fisura sa invineti cu mai multa usurinta, iar procesul de vindecare poate dura mai mult.

Care este felul in care soarele afecteaza pielea ?

Expunerea prelungita la soare cauzeaza urmatoarele conditii medicale:

  • leziuni cutanate precanceroase (keratoza actinica) si canceroase (carcinom cu celule bazale, carcinom cu celule scuamoase si melanom);
  • tumori benigne;
  • riduri fine si adanci;
  • pistrui;
  • pigmentarea neuniforma a pielii;
  • culoarea galbena a pielii;
  • telangiectazie, dilatarea vaselor capilare de la nivelul pielii;
  • elastoza, distrugerea tesutului elastic al pielii.

Care sunt cauzele cancerului de piele ?

Conform studiilor statistice, incidenta cazurilor de cancer de piele este, in prezent, tot mai mare. Cauza acestei boli severe este cresterea necontrolata a celulelor anormale la nivelul pielii, fapt care duce la formarea tumorilor benigne (necanceroase) sau maligne (canceroase).

Exista trei forme de cancer de piele: carcinom cu celule bazale, carcinom cu celule scuamoase si melanom. Carcinomul cu celule bazale si carcinonul cu celule scuamoase sunt formele cel mai putin severe si agresive ale cancerului de piele, afectand aproximativ 95% dintre pacienti. In plus, daca sunt diagnosticate in stadiile incipiente, acerte forme de cancer de piele pot fi tratate cu usurinta. Melanomul, pe de alta parte, este caracterizat de dezvoltarea anormala a melanocitelor, celule responsabile cu pigmentarea pielii. Tinand cont de studiile statistice realizate recent, aproximativ 75% dintre decesurile cauzate de cancerul de piele sunt asociate melanomului.

Principala cauza de aparitie a cancerului de piele este expunerea la radiatiile ultraviolete ale soarelui, precum si de metodele artificiale de bronzare. De asemenea, trebuie sa luati in considerare faptul ca expunerea la soarele din timpul iernii poate fi la fel de serioasa ca si expunerea la soarele din timpul verii. In concluzie, expunerea prelungita la soare este responsabila de aparitia celor mai multe cazuri de carcinom cu celule bazale si carcinom cu celule scuamoase.

Alte cauze de aparitie a cancerului sunt efectuarea repetata a radiografiilor cu raze X si expunerea la anumite substante chimice.

Bibliografie

http://www.webmd.com/skin-beauty/guide/sun-exposure-skin-cancer

Comentarii

Am folosit pentru a calma pielea dupa expunerea la soara lotiunea hidratanta de la Revlon, are un parfum placut si calmeaza pielea

Dupa expunerea la soare folosesc crema Dream Cream de la Lush, este calmanta si cicatrizanta - este buna si dupa epilat!

Dupa expunerea la soare folosesc crema Dream Cream de la Lush, este calmanta si cicatrizanta - este buna si dupa epilat!