Termen cautat

Impactul tatuajelor asupra sanatatii


Autor: cezara

Sa iti faci un tatuaj poate dura doar cateva ore, dar e necesara o gandire atenta si o cercetare amanuntita inainte de a il obtine. Prima masura este de a te proteja de eventualele riscuri, ca ceea ce pare o idee "cool" acum sa nu se transforme intr-o sursa de regrete mai tarziu.

Cum se fac tatuajele?

Un tatuaj permanent este o marca sau desen facute pe piele cu pigmenti introdusi prin intepare in stratul superior al pielii. In timpul procedurii, un ac, care este conectat la o mica masina ce contine coloranti, inteapa pielea in mod repetat - o actiune care seamana cu cea a unei masini de cusut. La fiecare intepatura se introduce o cantitate mica de cerneala. Procesul, care poate dura pana la cateva ore pentru un tatuaj mare, in general determina o sangerare in cantitate mica si durere semnificativa.

Riscurile tatuajelor

Avand in vedere popularitatea tatuajelor, complicatii sunt relativ mai putin frecvente. Cu toate acestea, deoarece un tatuaj creaza o bresa la nivelul pielii - principala bariera de protectie - infectii ale pielii si alte reactii ale pielii sunt posibile.Complicatiile pe termen lung ale tatuajelor nu sunt cunoscute.
Riscuri tatuajelor sunt:

  • Boli transmisibile prin sange

In cazul in care echipamentul folosit pentru a va face tatuajul este contaminat cu sangele unei persoane infectate, puteti contacta o serie de boli grave. Acestea includ hepatita C, hepatita B, tetanosul, a tuberculoza si HIV - virusul care provoaca SIDA.

  • Afectiuni cutanate

Corpul tau poate forma o umflatura (numit granuloma) in jurul cernelii tatuajului, in special daca tatuajul include cerneala rosie. Tatuarea poate provoca ,de asemenea, zone de cicatrici excesive (cheloide), daca sunteti predispusi la ele.

  • Infectii cutanate

Tatuajele pot duce la infectii bacteriene locale. Exemplu tipic de semne si simptome ale unei infectii includ roseata, caldura, edem si puroi. S-a observat o frecventa mai mare a infectiilor cutanate cu bacterii rezistente la antibiotice la pacientii care si-au facut tatuaje. Unele infectii ale pielii cu bacterii rezistente la antibiotice poate duce la pneumonie, septicemie si fasceita necrozanta (infectie bacteriana rara, care poate distruge pielea si tesuturile moi de sub ea, incluzand grasimea si tesutul care acopera muschii).

  • Reactii alergice

Colorantii folositi, in special colorantul rosu, poate provoca reactii alergice cutanate, rezultand o eruptie cutanata de culoare rosie, intens pruriginoasa (provoaca mancarime). Aceste reactii pot sa apara chiar si dupa ani de la efectuarea tatuajului.

  • Complicatii la IRM (rezonanta magnetica nucleara)

Foarte rar in zona tatuajelor permanente poate aparea o inflamatie sau o zona de arsura in timpul efectuarii unui IRM. In unele cazuri - cum ar fi, atunci cand o persoana cu eyeliner (contur al pleoapelor) permanent face un IRM la nivelul ochiului - pigmentii din tatuaj pot interfera cu calitatea imaginii.

Medicamentele pot fi necesare daca ati dezvoltat o reactie alergica, infectii sau alte afectiuni ale pielii. In unele cazuri, scoaterea tatuajului este necesara pentru a rezolva aceste complicatii.

Ingrijirea tatuajului

Cel care va face tatuajul ar trebui sa va furnizeze instructiuni detaliate despre cum sa aveti grija de tatuaj - cum ar fi curatarea cu apa si sapun, aplicarea de crema cu regularitate si evitarea expunerii la soare cel putin in primele cateva saptamani. Vindecarea tatuajelor poate dura pana la cateva zile. Nu rupeti crustele, deoarece cresteti riscul de infectie, puteti deteriora tatuajul si apar cicatrici.

Indepartarea tatajului

Tatuajele sunt menite sa fie permanente, astfel incat eliminarea lor completa este dificila. Exista mai multe tehnici de eliminare, dar indiferent de metoda utilizata, cicatrizarea si variatiile de culoare ale pielii tind sa apara.
Metode includ:

  • Chirurgie laser

Aceasta este cea mai comuna metoda de a reduce aspectul unui tatuaj. Impulsurile de lumina laser trec prin stratul superior de piele, iar energia rezultata este absorbita de pigmentii tatuajului. Acest proces determina o usoara inflamatie si permite organismului eliminarea pigmentului modificat. Aveti nevoie de mai multe sedinte pentru a indeparta tatuajul, iar tratamentul ar putea sa nu-l stearga complet.

  • Dermabraziune

Zona cu tatuaj este racita pana la amortirea si pielea care contine tatuaj este curatata la niveluri mai profunde. Acest lucru nu este in general dureros, dar ar putea lasa o cicatrice.

  • Eliminarea chirurgicala

Un medic poate taia zona cu tatuaj, dar acest lucru poate lasa o cicatrice.
Nu utilizati creme de eliminare a tatuajelor (fara sa va fie recomandate de un medic) sau produse vandute online. Ele pot provoca reactii cutanate. Daca sunteti interesat in indepartarea tatuajelor, nu incercati sa faceti asta pe cont propriu, ci adresati-va medicului dermatolog.

Comentarii