Termen cautat

Informatii utile despre tatuaje


Autor: Amalia Kui

Tatuajele sunt o forma de arta corporala veche de cca. 4-5000 de ani. Daca la inceput ele erau facute pentru a indica apartenenta la un anumit trib, cultura, religie sau clasa sociala, cu timpul tehnica lor a evoluat si ele au devenit accesibile oricui. Cum in doar cateva ore puteti avea un nou tatuaj, trebuie sa tineti cont de mai multe detalii pentru a va asigura ca ati luat decizia cea mai buna.

Cum se face un tatuaj?

Un tatuaj se face prin inserarea de pigmenti in derma - al doilea strat principal al pielii -cu ajutorul unuia sau mai multor ace care strapung epiderma in mod repetat. Cu fiecare strapungere se insereaza o picatura de pigment, ceea ce permite in final crearea imaginii pe care o doriti. In functie de zona corpului si de sensibilitatea fiecaruia, acest proces poate fi de la putin la foarte dureros.

Care sunt riscurile?

Din moment ce tatuarea presupune gaurirea pielii si inserarea unor pigmenti sintetici, pot aparea mai multe complicatii de care este bine sa tineti cont:

 • reactii alergice – pigmentii folositi pot cauza reactii alergice care se manifesta prin iritarea si inflamarea tatuajului sau a zonei din jurul sau. Trebuie sa stiti ca in anumite cazuri, alergiile se pot declansa chiar si la cativa ani dupa ce v-ati facut tatuajul. Din acest punct de vedere, pigmentul rosu este cel mai blamat pentru reactiile alergice, iar cel galben poate provoca reactii de fotosenzitivitate (zona tatuata se poate inflama si pot aparea senzatii de prurit cand este expusa la soare)
 • infectii ale pielii – dupa tatuare, o oarecare inflamare a zonei respective este normala si ar trebui sa dispara in cateva zile. Insa daca observati ca zona devine din ce in ce mai inflamata, mai dureroasa si chiar supuranta, cel mai probabil este vorba de o infectie si trebuie sa va adresati atat artistului care v-a facut tatuajul, cat si unui medic
 • cicatrici cheloide – cicatrici inestetice care apar din cauza formarii in exces de tesut nou
 • granuloame – acestea se pot forma din cauza metalelor continute de pigmenti
 • infectii – daca echipamentul folosit pentru tatuare nu este sterilizat corespunzatorexista riscul contaminarii cu diferiti agenti patogeni care pot cauza boli precum hepatita B, hepatita C, tetanos etc.
 • dificultati in cazul efectuarii unui RMN – in cazuri destul de rare, tatuajele se pot inflama in timpul unui RMN deoarece acesta interfereaza cu metalele continute de pigmenti

Ce precautii puteti lua?

Puteti lua o serie de precautii inainte de a va face un tatuaj, insa inainte de toate asigurati-va ca il doriti cu adevarat. Niciodata nu va faceti un tatuaj daca sunteti sub influenta drogurilor sau a alcoolului – acestea nu numai ca va pot altera judecata, ci pot sa si ingreuneze procesul de vindecare. De asemenea, ganditi-va foarte bine la zona in care va doriti tatuajul si tineti cont ca acesta se poate distorsiona din cauza ingrasarii, sarcinii, imbatranirii pielii etc. Iata ce ar trebui sa luati in considerare odata ce sunteti convinsi ca intr-adevar va doriti un tatuaj:

 • artistul care urmeaza sa va faca tatuajul – alegeti-va un artist cu al carui stil sunteti compatibil; informati-va despre ce parere au clientii care au mai apelat la el si rasfoiti-i portofoliul
 • salonul – alegeti un salon de incredere, care are licenta si care urmeaza toate standardele de siguranta. Cereti de asemenea sa vedeti daca salonul respectiv foloseste autoclava (un dispozitiv absolut necesar pentru sterilizarea instrumentelor)
 • acele, lamele si recipientele pentru pigmenti trebuie sa fie noi – cereti-i artistului sa le desfaca in fata voastra
 • asigurati-va ca acesta poarta manusi chirurgicale; in cazul in care sunteti alergic la latex, spuneti-i de dinainte acest lucru
 • asigurati-va ca suprafata de lucru (masa, scaunul etc.) este sterilizata intre utilizari
 • vorbiti intotdeauna cu artistul despre cum ar trebui sa aveti grija de tatuaj si urmati instructiunile sale
 • luati in calcul si metodele de indepartare ale tatuajului – in situatia in care regretati alegerea facuta, trebuie sa stiti ca tatuajele se pot indeparta, insa procedura nu garanteaza rezultate perfecte;ea este relativ scumpa, necesita sedinte repetate si poate lasa cicatrici inestetice

Daca tineti cont de toate aceste indrumari, alegeti salonul si artistul potrivit si aveti grija de tatuajul vostru, ar trebui sa fiti in siguranta si sa nu intampinati nicio dificultate.