Termen cautat

Rejuvenarea tenului cu injectii de colagen


Chirurgia cosmetica ofera o paleta larga de alternative pentru apropierea aspectelor estetice ale trupului de perfectiune. Adeptii chirurgiei estetice au la dispozitie peeling-ul, lifting-ul, dermoabraziunea, dar si injectiile cu colagen in vederea rejuvenarii tenului si a estomparii ridurilor care si-au facut deja aparitia.

Ce este colagenul?

Substanta numita colagen este prezenta, in cantitati mari, in general, in intreg corpul. Acesta reprezinta o structura proteica foarte raspandita, un adevarat "lipici" care pastreaza legaturile dintre celulele prezente in organism.

In piele, de asemenea, se gasesc cantitati foarte mari de colagen, insa, odata cu inaintarea in varsta, aceste cantitati se diminueaza, treptat. Aceasta scadere a cantitatii de colagen din piele reprezinta una dintre cauzele imbatranirii pielii. Imbatranirea cutanata are manifestari si simptome precum uscarea si atrofierea tenului, aparitia ridurilor, botita, efectul de piele uzata, accentuarea santurilor care sunt prezente, in mod natural, pe ten.

Exista cazuri cand colagenul subcutanat si cel cutanat au fost indepartate din anumite zone ale fetei, drept urmare a unor accidente (urme produse de acnee, infectii, cicatrici), consecintele fiind, de cele mai multe ori, aceleasi si creand o deformare a pielii tenului.

Colagenul injectabil

Cand colagenul este injectat la nivel intradermic, va avea drept rezultat o umplere partiala sau totala a ridurilor create in piele, inlocuind colagenul pierdut de-a lungul vremii. Colagenul de tip injectabil are ca sursa de provenienta colagenul de vitel purificat extrem de bine. Colagenul injectabil nu trebuie, nicidecum, considerat un tratament al reintineririi tenului care are capacitatea unei terapii ce ar putea incetini procesul natural de imbatranire a pielii. Acest tip de colagen actioneaza ca un real implant in cadrul tenului, procesul de injectare a acestuia producand un soi de schelet pe care urmeaza sa se aseze toate celulele aflate in vecinatatea acestuia.

Dezvanataje ale colagenului injectabil

Colagenul injectabil nu functioneaza optim in orice situatie, existand cazuri in care substanta nu va avea capacitatea de umplere totala sau pentru o durata indelungata a ridului sau a adanciturii care necesita atenuarea. Oricum, colagenul se va dizolva treptat, iar injectia va trebuie repretata periodic, un rezultat stabil sau permanent nefiind posibil.

Riscurile de diparitie foarte rapida a colagenului sunt mai greu de evidentiat, din cauza faptului ca, in acest sens, intervin factori care includ profunzimea ridurilor, localizarea acestora, grosimea pielii, de asemenea, calitatea, supletea si elasticitatea acesteia.

Daca avem de a face cu o profunzime de peste 3mm a ridurilor, colagenul are niste posibilitati de succes limitate, deci discutabile. Totusi, cand indicatiile sunt urmate cu strictete de catre pacienti, colagenul injectabil ca avea efecte extrem de bune in circa 75% dintre cazurile cand este utilizat.

Cand colagenul este utilizat in cadrul tratamentului anumitor riduri, avand in vedere faptul ca procesul de inaintare in varsta este unul ireversibil, efectul colagenului injectabil se va atenua pana la dispartie completa cu trecerea timpului. Astfel, va fi nevoie de repetarea injectiilor, in vederea unei restabilizari a ridurilor.

Alt inconvenient al utilizarii colagenului injectabil este faptul ca folsoirea acestei tehnici implica costuri relativ ridicate.

Important de retinut

Inaintea procedurii de injectare

Pe parcursul consultatiei cu medicul estetician, acesta se va informa in legatura cu antecedentele fiecarui pacient, in parte, cerand informatii despre alergii, alte interventii pentru intinerirea faciala care au mai avut loc, etc. Vor fi examinate cu mare minutiozitatea acele riduri sau cicatrici si semne de orice fel care trebuie corectate, stabilindu-se ce posibilitati reale si obiective de ameliorare a problemelor exista in urma utilizarii acestei proceduri cosmetice.

Injectiile cu colagen au niste indicatii extrem de exacte, nefiind niste inlocuitori potriviti pentru procedee precum dermoabraziune, peeling sau lifting. Injectiile cu colagen sunt recomandate, de foarte multe ori, ca tratamente de asteptare in vederea efectuarii unui lifting sau pe post de tratamente suplimentare care vor insoti liftingu-ul sau procedura de dermoabraziune faciala.

Colagenul este, fara doar si poate, un tratament extrem de bun, insa nu va avea solutii miraculoase chiar in toate cazurile. Rezultatele optime vor aparea in urmatoarele situatii:

  • in cazul ridurilor de la nivelul gurii
  • in cazul ridurilor care sunt situate in zona dintre sprancene
  • in cazul ridurilor verticale de la nivelul buzelor
  • in cazul ridurilor situate de la ochi spre zona tamplelor
  • in cazul cicatricilor rezultate in urma acneei

In cadrul consultatiei, medicul estetician va efectua, de asemenea, un test dermic care vizeaza toleranta substantei. Acesta va avea la baza injectarea a 0, 1 ml de substanta pe antebrat, scopul testului fiind identificarea unei posibile intolerante sau alergii la utilizarea produsului.

Alergia desemneaza aparitia unei duritatti, inrosiri, dureri sau mancarimi (prurit) in zona in care a avut loc injectarea substantei, dupa o perioada de cateva zile sau chiar saptamani de la efectuarea injectiei. Testul va fi citit si va evidentia rezultatele finale dupa o luna de la injectare, asa ca prima injectare cu colagen de la nivelul tenului va putea avea loc doar dupa 4 saptamani de la efectuarea testului.

Procesul de injectare

Este recomandata evitarea machiajului in ziua in care va avea loc intervetia estetica sau, in cazul in care machiajul exista pe ten, este necesara o demachiere corect realizata inaintea de procedura estetica, astfel incat tenul sa fie cat se poate de curat inaintea injectarii.

In cazul in care pielea care trebuie tratata este una de tip gras avand si porii dilatati, va fi recomandabil un tratament cosmetic anterior procedurii de injectare a colagenului, tratament care poate include curatarea pielii, folosirea unei lotiuni astringente etc.

Injectarea va fi aproape lipsita de durere.

Exista cazuri cand procedura se va efectua doar in cadrul unei singure sedinte, insa de cele mai multe ori, vor fi necesare mai multe sedinte de tratament, efectuate la intervale de cateva saptamani.

Perioada postinjectare

Recomandari:

  • reginea tratata ar trebui masata usor pentru o perioada de 2-3 zile de la injectarea colagenului
  • fata trebuie curatata normal
  • machiajul trebuie sa fie unul usor, fiind evitate zonele care au fost tratate pentru cateva zile

Nu sunt recomandate urmatoarele:

  • expunerea la razele solare timp de cateva zile
  • consumul bauturilor alcoolice timp de cateva saptamani dupa interventie, fiindca exista riscul aparitiei unor fenomene alergice cauzate de consumul de alcool

In cazul in care pe ten apar usoare umflaturi sau inrosiri in zonele care au fost tratate, acesta este un lucru normal, iar ele vor disparea treptat.

Rezultatele vor fi variabile in functie de natura si adancimea ridurilor, in functie de cat de mobila este zona care a fost tratata si in functie de tipologia pielii.

De regula, rezultatele obtinute in urma procedurii de injectare a colagenului au o persistenta care poate dura pana la aproximativ 6 luni sau chiar 3 ani de la interventia estetica. In vederea tratarii ridurilor va fi nevoie, de regula, de circa o sedinta de retus efectuata in fiecare an pentru ca beneficiile injectiilor sa poata fi conservate cat mai mult timp.

Este important de retinut faptul ca interventia cosmectica de injectare a colagenului la nivelul fetei nu va incetini evolutia procesului de imbatranire cutanata, aceasta tehnica de rejuvenare fiind mai mult un adjuvant suplimentar pentru alte proceduri cum ar fi peeling-ul, lifting-ul sau dermoabraziunea tenului.