Termen cautat

Varicoza venoasa si telangiectazia


Varicoza venoasa reprezinta afectiunea care presupune aparitia, la nivelul tegumentelor, a vaselor de sange care s-au dilatat si au dimensiunile marite, de asemenea, se rasucesc. De foarte multe ori, aceasta conditie medicala afecteaza zona membrelor inferioare. Telangiectazia presupune aparitia, tot la nivelul tegumentului, a vaselor capilare de culoare rosiatica, vinetie sau albastruie; acestea, de asemenea, pot sa se rascuceasca. Telangiectazia poate afecta atat zona picioarelor, dar si pe cea a fetei.

CAUZELE VARICOZEI VENOASE SI ALE TELANGIECTAZIEI

Factorii care predispun la diagnosticarea cu telangiectazie si varicoza venoasa includ:

 • factorii de natura ereditara
 • meseriile care presupun statul in picioare pentru perioade indelungate de timp (profesorii, asistentele medicale, stilistii etc.)
 • administrarea de anticonceptionale
 • obezitatea
 • fluctuatiile la nivel hormonal din timpul pubertatii, menopauzei sau pe perioada sarcinii
 • existenta cheagurilor de sange
 • terapiile care implica inlocuirea hormonala dupa instalarea menopauzei
 • traumatisme sau anumite leziuni la nivelul tegumentelor
 • anumite afectiuni care maresc presiunea abdominala (de pilda, constipatia sau existenta unor tumori)
 • expunerea la radiatiile ultraviolete

In urma cercetarilor de natura statistica, s-a constatat faptul ca telangiectazia si varicoza venoasa afecteaza mai multe persoane de sex feminin decat masculin, iar riscul aparitiei acestor conditii medicale creste direct proportional cu inaintarea in varsta. Un procentaj cuprinS intre 30-60% dintre persoanele adulte sunt deja diagnosticate cu telangiectazie sau varicoza venoasa.

SIMPTOMATOLGIA VARICOZEI VENOASE SI A TELANGIECTAZIEI

Manifestarile celor doua afectiuni includ urmatoarele semne si simptome:

 • agitatie
 • stari de oboseala
 • senzatii dureroase insotite de crape la nivelul membrelor inferioare
 • ulceratii
 • inflamatii
 • senzatii de arsura
 • senzatii de greutate la nivelul mebrelor inferioare
 • senzatii de prurit la nivelul picioarelor
 • pigmentarea tegumentului in zonele afectate
 • tromboflebita (afectiune ce se caracterizeaza prin aparitia cheagurilor de sange insotite de inflamatii)

In cazul persoanelor de sex feminin, simptomatologia poate fi agravata de perioadele sarcinii sau ale ciclului menstrual. Legat de durerile care pot fi asociate varicozei venoase, acestea pot fi ameliorate prin mentinerea membrelor inferioare la un nivel superior fata de restul trupului.

TRATAMENTE PENTRU VARICOZA VENOASA SI TELANGIECTAZIE

Pana in prezent, in urma studiilor si cercetarilor, s-au descoperit 7 tipuri de tratament pentru cele doua conditii medicale, astfel:

 1. Schimbari aplicate asupra stilului de viata prin mentinerea igienei riguroase la nivelul intregului corp si prin adoptarea unor diete in vederea scaderii greutatii; de asemenea, plimbarile zilnice pe jos pot fi de foarte mare ajutor.
 2. Utilizarea dresurilor pentru sustinere, acest tip de tratament fiind recomandat in momentul in care varicoza venoasa are efecte precum stari profunde de disconfort si cauzeaza dureri. Dresurile pot avea diferite lungimi: pana sub genunchi, pana deasupra genunchiului sau cele care acopera tot membrul inferior.
 3. Tratamentul cu laser endovenos, aceasta interventie presupunand introducerea in interiorul venei afectate a unei fibre de laser. Pulsatiile pe care laserul le transmite vor avea drept rezultat retragerea venei bolnave.
 4. Scleroterapia, tipul acesta de procedura fiind disponibil inca din perioada anilor '30, presupunand injectiile cu un detergent special sau cu solutie salina care cauzeaza retragerea venelor afectate intr-un interval cuprins intre 3-6 saptamani.
 5. Tratamentul care utilizeaza pulsatii intense luminoase sau laserul, in ambele cazuri, fiind utilizate temperaturi foarte ridicate in vederea distrugerii selective a venelor afectate.
 6. Procedurile de natura chirurgicala pentru extirparea sau ligatura venelor care sunt inflamate. Flebectomia ambulatorie este un alt tip de interventie care faciliteaza extirparea venelor care au dimensiuni mai mari, prin intermediul efectuarii unei incizii de dimensiuni foarte mici ce nu va necesita sutura. In ceea ce priveste anestezia utilizata in cadrul acestei proceduri, ea poate fi locala, spinala sau generala.
 7. Ocluzia cu radiofrecventa, interventii care implica introducerea unui cateter in zona venei afectate, prin intermediul caruia, in urma pulsatiilor de radiofrecventa, se obtine incalzirea venei, apoi, retragerea si cauterizarea zonei.

In cazul in care telangiectazia si varicoza venoasa nu vor manifesta o anumita simptomatologie, in general, medicii specialisti nu vor recomanda nici o forma de tratament dintre cele descrise anterior.

Bibliografie

http://www.webmd.com/skin-beauty/guide/cosmetic-procedures-spider-veins?page=2

Comentarii

Buna, as dori sa aflu mai multe despre varicoza venoasa, tratamente clasice si naturiste. Am citit pe web ca varicoza se trateaza cu otet de mere uz extern, este adevarat?

Buna, as dori sa aflu mai multe despre varicoza venoasa, tratamente clasice si naturiste. Am citit pe web ca varicoza se trateaza cu otet de mere uz extern, este adevarat?