Termen cautat

Ingrijirea unghiilor


Hidratarea are un rol foarte important in mentinerea sanatatii unghiilor. Mentinerea starii de hidratare a unghiilor se poate realiza prin intermediul cremelor destinate unghiilor sau prin intermediul cremelor hidratante destinate mainilor si unghiilor. In cazul in care se prefera efectuarea manichiurii acasa, este bine sa se respecte cateva etape prestabilite si sa nu se repete manopera mai frecvent de o data in cursul unei saptamani. Acest lucru este menit prevenirii fenomenelor de iritatie sau fragilizarii structurii cornoase si a pielii din vecinatate. 

Pilirea unghiilor se realizeaza cu usurinta atunci cand unghiile sunt uscate. Este recomandabil sa se opteze pentru o pila confectionata din material cartonat fata de o pila confectionata din materiale metalice. Pilirea unghiilor trebuie sa se realizeze intr-un singur sens cu scopul prevenirii afectarii structurii cornoase.

Cu scopul eliminarii celulelor devitalizate si a prevenirii formarii denivelarilor cornoase se recomanda lustruirea unghiilor. Ulterior, unghiile vor fi hidratate prin introducerea lor intr-un amestec de sapun cu apa calduta pentru o perioada de 5 pana la 7 minute si prin aplicarea unei creme hranitoare.

Cuticulele se pot impinge usor inspre radacinile unghiilor cu ajutorul unui betisor din lemn cu o extremitate protejata de o portiune de material din bumbac.

Manopera se finalizeaza prin aplicarea unei creme de maini care se intinde bine prin miscari de masaj, punandu-se accent pe regiunea cuticulelor. Unghiile se curata apoi cu un dizolvant cu scopul degresarii suprafetei cornoase, facilitand fixarea cat mai buna a ojei. Ulterior se aplica un lac incolor cu rol de baza protectoare, care protejeaza suprafata unghiilor si previne pigmentarea acestora ca urmare a actiunii substantelor chimice din oja.

Aplicarea perfecta a lacului de unghii se poate realiza in conditiile utilizarii cantitatii potrivite. Se recomanda indepartarea surplusului de oja de pe o singura fata a pensulei aplicatoare. Oja trebuie aplicata in trei benzi distribuite pe centrul si pe marginile unghiei. Pentru grabirea uscarii unghiilor se pot folosi uleiuri speciale destinate acestui scop sau se pot introduce degetele intr-un recipient cu apa rece.

Pentru renuntarea la obiceiul de a roade unghiile, se pot folosi lacuri de unghii amare sau se poate opta pentru aplicarea de unghii false, care permit unghiei naturale sa se dezvolte in continuare.

Unghiile exfoliate se pilesc evitandu-se miscarile efectuate in toate directiile si optandu-se pentru efectuarea unor miscari ample si in acelasi sens. Inainte de aplicarea lacului de unghii se va aplica o baza continatoare de calciu.

Se recomanda evitarea taierii cu forfecuta a unghiilor casante deoarece aceasta operatiune le fragilizeaza suplimentar, pila de unghii reprezentand alegerea optima in acest caz. Pentru protejarea si sporirea rezistentei unghiilor, acestea nu trebuie lasate sa creasca prea lungi, trebuie protejate cat mai des prin aplicarea de lacuri protectoare si trebuie evitata folosirea dizolvantilor care au in structura lor acetona.

Unghiile cu nuante galbui necesita pilirea suprafetei lor si aplicarea tratamentelor hranitoare si regenerante precum mastile pentru unghii cu miere si galbenus de ou, tratamentele cu ulei de ricin, tratamentele cu suc de lamaie sau tratamentele cu ulei de masline.

Sfaturi pentru protejarea unghiilor

 • Se recomanda protejarea unghiilor prin aplicarea unei creme puternic hidratante de fiecare data cand ne spalam pe maini. Fiecare unghie se maseaza cu atentie si nu se evita zona cuticulelor. In locul cremelor se pot folosi si ulei de ricin sau ulei de masline, care sunt foarte bogate in vitaminele necesare structurii cornoase a unghiilor.
 • Este important ca de fiecare data cand se spala vesela sa se poarte manusi de protectie pentru protejarea de actiunea substantelor chimice din compozitia produselor de curatat care pot ataca structura unghiilor, le pot slabi rezistenta si pot determina ruperea acestora.
 • Este bine ca de fiecare data cand ne spalam pe maini sa ne uscam unghiile cu ajutorul unui prosop pentru prevenirea mentinerii umiditatii excesive in zona unghiilor, fapt care creste riscul de dezvoltare a ciupercilor.
 • Folosirea uleiurilor speciale care impiedica cresterea cuticulelor reprezinta o alternativa a taierii sau impingerii cuticulelor inspre radacini. O alternativa pentru acest tip de produse este reprezentata de bicarbonatul de sodiu. Astfel, se poate incerca inmuierea unui prosop in bicarbonat de sodiu si masarea cuticulelor cu scopul indepartarii lor.
 • Se recomanda evitarea taierii drepte a unghiilor pentru a se preveni formarea unghiilor incarnate si a infectiilor secundare acestora.
 • Unghiile se pot masa in fiecare seara pentru stimularea circulatiei sangelui si cresterea lor mai rapida.
 • Se recomanda evitarea abuzului de oje pentru prevenirea casarii unghiilor si se incearca evitarea produselor de curatare a ojei pe baza de formaldehida, care usuca foarte tare unghiile.
 • Unghiile moi se pot trata cu ulei de masline usor incalzit o data la cateva zile pentru intarirea structurii acestora.
 • Pentru tratarea unghiilor casante se pot realiza masti dintr-un amestec de lamaie si castravete. Un castravete mic tocat se poate amesteca cu zeama unei lamai, amestecul fiind aplicat pe suprafata unghiilor si lasat sa actioneze timp de 10 minute.
 • Pentru hidratarea unghiilor se pot aplica pe suprafata acestora si unguente care contin extract de galbenele.
 • In cazul in care prin natura meseriei se intra in contact foarte des cu apa, se recomanda folosirea unor creme continatoare de silicon.
 • Se evita folosirea unghiilor pentru deschiderea cutiilor, extragerea obiectelor din spatii inguste sau participarea la alte activitati asemanatoare din cauza riscului ruperii acestora sau a deteriorarii structurii cuticulelor.

In cazul in care realizarea manichiurii si a tratamentelor de ingrijire a unghiilor par prea dificil de efectuat acasa, exista oricand varianta apelarii la un specialist care lucreaza in cadrul unui salon de manichiura profesional.