Termen cautat

Mituri si adevaruri legate de ingrijirea unghiilor


Aplicarea de unghii false nu reprezinta solutia optima in cazul in care unghiile dumneavoastra au probleme. De cele mai multe ori, sfaturile populare au mai degraba consecinte negative decat benefice. Spre exemplu, una din conceptiile populare frecvente este cea conform careia pentru intarirea unghiilor trebuie folosite lacuri ce au in compozitia lor intaritori. Adevarul este inca ca lacurile care contin intaritori pot preveni craparea unghiilor, insa tot acestea fac unghiile mai rigide si inflexibile, fapt care le expune mai mult unor traumatisme nedorite.

O alta conceptie populara frecvent vehiculata este cea conform careia daca cuticulele se indeparteaza sau sunt impinse spre radacina unghiilor, acestea cresc mai sanatoase. Indepartarea cuticulelor poate determina instalarea unor infectii, radacina unghiilor fiind expusa actiunii bacteriilor si ciupercilor.

De asemenea, se spune ca saloanele specializate de manichiura respecta normele cele mai stricte de igiena din cauza ca pentru a primi autorizatia de functionare, acestea trebuie sa fie impecabile, insa atunci cand frecventati un astfel de salon nu puteti avea siguranta ca pupitrul a fost igienizat in urma ultimului client, ca manichiurista si-a igienizat mainile dupa tratamentul oferit ultimului client sau ca instrumentele folosite au fost sterilizate in mod corect. Din acest motiv este recomandat ca fiecare persoana sa isi achizitioneze propriile instrumente de manichiura sau pedichiura pe care sa le igienizeze dupa fiecare utilizare si sa le depoziteze si transporte in conditii stricte de igiena.

Lacurile de unghii de culori inchise ingalbenesc suprafata unghiilor

In cazul in care frecventati saloanele de manichiura se recomanda sa folositi propriile instrumente deoarece in cazul in care instrumentarul folosit nu este sterilizat corect riscati sa contractati infectii severe. Conceptia conform careia aplicarea unghiilor false reprezinta solutia ideala pentru unghiile cu probleme este falsa. Acoperirea unghiilor naturale cu unghii false nu inseamna ca problema s-a rezolvat, din contra exista mari sanse ca problema sa devina mai grava. Unghiile artificiale nu sunt contraindicate decat in cazul persoanelor afectate de infectii fungice, dat fiind faptul ca unghiile false mentin umiditatea crescuta la acest nivel, factor care favorizeaza dezvoltarea bacteriilor si a ciupercilor.

In plus, substantele din compozitia unghiilor artificiale pot declansa unele alergii. Este adevarat insa faptul ca daca se aplica doar lacuri de unghii de culoare inchisa, unghiile se vor decolora. Persoanele care aplica pe suprafata unghiilor lor doar lacuri inchise la culoare constata in timp ca unghiile lor capata nuante galbui si decolorate. Lacurile de unghii care determina in mod frecvent astfel de probleme sunt cele cu nuante albastra, rosie, maro sau neagra.

Problema decolorarii unghiilor se poate remedia in conditiile in care pentru o perioada de cateva saptamani se evita aplicarea acestor lacuri pe suprafata unghiilor afectate. Infectiile fungice se pot trata cu ajutorul unor produse medicamentoase topice, insa este indicat ca inaintea apelarii la aceste produse sa se consulte un medic dermatolog, singurul in masura de a recomanda un tratament eficient.

Unghiile cresc cu 0,1 milimetri zilnic

Conceptia conform careia problemele unghiilor se rezolva rapid este falsa. Unghiile cresc cu 0,1 milimetri zilnic, motiv pentru care poate sa dureze mai mult timp pana la cresterea portiunilor de unghie sanatoasa. Indicatiile medicului dermatolog specialist trebuie urmate cu strictete pentru favorizarea unei recuperari cat mai rapide.

Calciul intareste structura unghiilor

Teoria conform careia calciul are un rol foarte important in intarirea unghiilor este falsa deoarece o cantitate infima din calciul ingerat revine suprafetei cornoase a unghiilor.

Petele albe de pe suprafata unghiilor indica deficite de calciu

Petele albe aparute pe suprafata unghiilor sunt determinate de traumatismele suferite la acest nivel sau de actiunea altor factori de origine externa care actioneaza asupra unghiilor.

Unghiile artificiale distrug suprafata unghiilor naturale

Unghiile artificiale protejeaza unghiile naturale de exfoliere si de rupere. Indepartarea lor lunara are efect nociv asupra unghiilor, insa daca se utilizeaza produse de calitate superioara si tehnici profesioniste, unghiile supravietuiesc.

Consumul gelatinei favorizeaza intarirea unghiilor

Unghiile sunt alcatuite dintr-o proteina numita cheratina, iar gelatina face parte din grupul proteinelor, insa nu exista dovezi conform carora gelatina influenteaza starea de sanatate a unghiilor. Nutritia adecvata, care contine cantitati potrivite si echilibrate de proteine, vitamine si minerale reprezinta cea mai buna metoda pentru dobandirea unghiilor rezistente.

Produsele destinate ingrijirii unghiilor care contin substante chimice trebuie evitate

Evitarea produselor destinate unghiilor, care contin chimicale este practic imposibila. In prezent nu exista produse 100 % naturale pentru ingrijirea unghiilor, insa faptul care dauneaza intr-adevar acestora este folosirea gresita a acestor chimicale. Astfel, este bine sa intelegeti componenta si modul de folosire al produselor folosite de tehnicianul dumneavoastra, insa evitarea lor in totalitate este imposibila.

Lacul de unghii trebuie pastrat in frigider pentru a dura mai mult

Mentinerea la frigider a lacului de unghii nu influenteaza cu nimic durata de valabilitate a acestuia. Este adevarat ca pastrarea ojei in frigider timp de cateva saptamani incetineste procesul exagerat de ingrosare a acesteia facand-o sa reziste putin mai mult timp, insa oja trebuie readusa la temperatura camerei inainte de desfacere. In caz contrar, vaporii de apa condensata afecteaza calitatea lacului de unghii. Singura metoda de prelungire a duratei de valabilitate a lacului este asigurarea ca acesta este resigilat bine in urma folosirii pentru prevenirea evaporarii solventilor. Astfel, lacul de unghii trebuie inchis bine in urma folosirii, oja de pe gatul si filetul sticlutei trebuie curatata, iar capacul trebuie infiletat corect.

Petele cu nuante verzui aparute pe suprafata unghiilor reprezinta urme de mucegai

Majoritatea infectiilor unghiilor sunt determinate de actiunea bacteriilor precum Pseudomonas, care determina modificarea culorii unghiilor spre nuante verzui. Manichiurista nu este calificata sa stabileasca un diagnostic pentru astfel de afectiuni ale unghiilor, insa are datoria de a refuza clientele care prezinta astfel de semne pana la primirea unui raspuns concret din partea medicului specialist.  

Scufundarea unghiilor pe care s-a aplicat oja proaspata in apa foarte rece determina uscarea mai rapida a acestora

Manichiurista nu procedeaza astfel niciodata deoarece acesta reprezinta doar un mit. Pentru a se usca lacul de unghii, este nevoie ca solventii sa se evapore. Din acest motiv, la saloanele specializate se folosesc ventilatoarele cu aer cald.

Unghiile lungi sunt mai sanatoase

Lungimea unghiilor nu reflecta intotdeauna starea de sanatate a acestora, aspectul acestora si gradul lor de rezistenta fiind aspecte mai importante din acest punct de vedere. Mai mult decat atat, unghiile lasate prea lungi sunt mult mai susceptibile de a fi afectate de diverse traumatisme care le pot afecta structura.

Unghiile cu gel sunt vulgare

Unghiile cu gel se pot modela pentru dobandirea lungimii si a formei dorite. Unghiile cu gel pot avea un aspect natural, daca sunt corect lucrate, acestea neputand fi deosebite nici de cele naturale.

Femeile care poarta unghii cu gel nu pot realiza treburi casnice

Aceasta conceptie este falsa daca este vorba de unghiile artificiale aplicate de profesionisti in saloanele de specialitate si nu despre cele disponibile in diverse magazine nespecializate. Unghiile cu gel sunt mai rezistente decat unghiile naturale, iar desfasurarea activitatilor casnice nu este afectata. 

Unghiile cu gel sunt foarte scumpe

Aplicarea unghiilor cu gel are un cost mediu cuprins intre 65 si 150 de RON. Intretinerea lor se efectueaza odata la doua sau trei saptamani si are un cost cuprins intre 45 si 65 de RON. Comparativ cu serviciul de manichiura care are un cost estimativ cuprins intre 20 si 35 de RON si trebuie efectuat saptamanal, reiese ca aplicarea unghiilor artificiale nu este chiar atat de costisitoare.

Unghiile false nu se pot purta pentru o perioada mai lunga de o luna

Aceasta afirmatie reprezinta doar un mit, dat fiind faptul ca, cu cat sunt pastrate mai mult timp unghiile false, cu atat mai bine vor arata unghiile naturale in urma renuntarii la acestea, fiind necesara totusi intretinerea acestora o data la doua sau trei saptamani. In cazul in care unghiile false sunt aplicate si indepartate dupa scurte perioade de timp, unghiile naturale vor avea mai mult de suferit ca urmare a pilirii prea frecvente. Pentru aplicarea unghiilor artificiale este necesara pilirea unghiilor naturale cu scopul reusitei aplicarii materialului protectiv, iar o pilire prea frecventa determina subtierea periculoasa a unghiilor naturale.

Unghiile cu gel distrug structura unghiilor naturale

Tehnicile de ultima ora disponibile pentru aplicarea unghiilor artificiale sunt concepute in asa fel incat sa nu dauneze organismului. Aceste tehnici au fost elaborate special pentru a nu dauna unghiilor naturale. Unghiile naturale pot fi afectate pe parcursul procesului de aplicare a unghiilor artificiale doar ca urmare a manoperelor gresite efectuate de catre manichiurista sau tehnician, in cazul in care acestia nu lucreaza corespunzator.

Unghiile cu gel afecteaza femeile insarcinate

Nu sunt cunoscute efecte teratogene ale radiatiilor UV, in special avand in vedere faptul ca expunerea la acestea se realizeaza la nivelul unei zone limitate, insa pentru a primi si o parere avizata se poate consulta un medic specialist cu privire la aceasta ipoteza.

Ciupercile si infectiile unghiilor se vindeca de la sine

Aceasta conceptie poate deveni de-a dreptul periculoasa, unele probleme avand o evolutie mult mai severa in cazul in care nu sunt tratate. Infectiile survenite impun consultarea unui medic specialist dermatolog. In cazul in care infectia nu s-a dezvoltat inca, desi pielea sau unghia a fost lezata si persoana resimte durere, se poate incerca tratarea problemei acasa. In conditiile in care s-a dezvoltat o infectie bacteriana sau fungica, problema poate fi rezolvata doar de catre medicul specialist.

Uleiul de masline nu intareste unghiile

In conditiile in care se aplica cald si macar o data pe saptamana, acest remediu naturist ofera rezultatele scontate. Manopera consta in incalzirea usoara a uleiului intr-un recipient din inox, lasarea acestuia la racit pana devine suportabil pe suprafata pielii si scufundarea ulterioara a mainilor in continutul baii de ulei. Pe langa unghii, si mainile dumneavostra vor capata un aspect mai placut, o textura imbunatatita, iar pielea va deveni mai rezistenta.