Fiecare dintre noi si-a ros cu siguranta unghiile cel putin o data in viata, fie in timpul unui
curs plictisitor si interminabil, la o sedinta decisiva pentru viitorul cariei, in timpul unui film de groaza. Conform medicilor specialisti, roaderea unghiilor se incadreaza in randul obiceiurilor nervoase, alaturi de rasucirea si ruperea firelor de par, sugerea degetului (tic intalnit cu precadere la copiii mici) si scobitul in nas.
Persoanele care isi rod unghiile merg de cele mai multe ori mai departe rozand si cuticulele (tesutul din jurul unghiilor) si chiar partea carnoasa a acestora. De obicei acest tic nervos se manifesta inca din copilarie. Conform studiilor statistice, aproximativ 60% din copii si 45% din adolescenti obisnuiesc sa isi roada unghiile, acest obicei avand o incidenta din ce in ce mai mica in cazul persoanelor cu varsta mai mare de 18 ani. Exista insa, situatii cand roaderea unghiilor poate continua si la maturitate.
Avand in vedere faptul ca acesta este un obicei nervos, majoritatea persoanelor care isi rod unghiile nu constientizeaza acest lucru. Manifestarile acestei probleme variaza de la forme blande, caz in care pacientii isi pot roade unghiile doar ocazional, si pana la forme cronice.
Principalii factori care determina roaderea unghiilor sunt:
Roaderea regulata a unghiilor este considerata o forma de automutilare, putand leza structura unghiilor si tesuturilor din jurul acestora.
Roaderea unghiilor are un impact puternic asupra pacientului atat din punct de vedere fizic, dar si emotional. Astfel, roaderea frecventa a unghiilor si cuticulelor poate duce la inflamarea, inrosirea, sangerarea si chiar infectarea acestor tesuturi. In aceasta situatie, atunci cand roadeti unghiile, bacteriile si virusurile sunt raspandite si la nivelul cavitatii bucale. Mai mult decat atat, acest obicei afecteaza dintii, ducand cauzand malocluzie dentara (imbinarea necorespunzatoare a dintilor).
Aspectul unghiilor roase poate reprezenta un motiv de stanjeneala pentru pacient, acest lucru contribuind la aparitia anxietatii si a stresului.
Desi mai bine de jumatate dintre copiii se confrunta cu roaderea unghiilor, acest obicei dispare pe masura ce acesta inainteaza in varsta. Daca, insa, acest lucru nu se intampla, puteti folosi una dintre aceste metode de tratament: