Termen cautat

Unghiile si sanatatea corpului


In momentul in care privim cu mare atentie aspectul unghiilor noastre, vom putea sesiza o serie de diferente la un nivel destul de subtil privind forma, textura si culoarea acestora. Desi, de cele mai multe ori, nu dam o importanta mare acestor imperfectiuni, cand sunt privite de catre un ochi cu o pregatire specializata, toate aceste aspecte pot releva informatii extrem de importante referitoare la starea generala a sanatatii noastre.

Purtatorul de cuvant al Academiei Americane de Dermatologie, Joshua Fox, a afirmat, in urma cercetarilor sale, ca exista o serie de afectiuni de ordin medical ale caror manifestari pot se se oglindeasca in aspectul unghiilor. Astfel de conditii medicale includ bolile cardiace sau hepatita.

Asadar, este foarte important de retinut faptul ca, desi de cele mai multe ori asociem modificarile de textura, culoare si aspect la nivelul unghiilor cu eventual infectii fungice, acestea pot desemna, in realitate, felurite boli sistemice precum anemia sau lupusul.

Cum este afectata sanatatea unghiilor noastre de diferite conditii medicale?

Modul in care diferite afectiuni sau boli pot afecta felul in care arata unghiile noastre variaza in dependenta de fiecare dintre aceste conditii medicale, in parte. Astfel, iata cateva exemple:

  • Carenta de fier care cauzeaza afectiunea numita anemia feripriva are drept efect asupra unghiilor faptul ca acestea devin mai subtiri si se curbeaza.
  • Prezenta unor boli cardiace va conduce la aparitia unei culori rosiatice la nivelul unghiilor.
  • Afectiunile care sunt strans legate de glanda tiroida au ca rezultat la nivelul unghiilor craparea, uscarea in exces si exfolierea acestora.

10 conditii medicale care se manifesta simptomatic la nivelul unghiilor

Conform parerilor avizate ale multor medici de specialitate, iata care sunt cele 10 conditii medicale importante care se manifesta simptomatic chiar si la nivelul unghiilor noastre:

1. Unghii de culoare alba: cand unghiile capata o culoare albicioasa, acest fapt va desemna prezenta in organism a unor afectiuni de natura hepatica, cum ar fi hepatita.

2. Unghiile au culoare galbena, cresc foarte greu si au devenit groase: acestea aspecte insumeaza simptomatologia produsa de afectiuni la nivelul plamanilor, cum este, de pilda, emfizemul pulmonar.

3. Unghiile au o culoare galbena si, totodata, se observa prezenta unei dungi de culoare alba, la baza acestora: in acest caz, astfel de aspecte subliniaza prezenta diabetului.

4. Unghiile sunt, pe jumatate roz, cealalta jumatate, fiind de culoare alba: coloritul de acest gen al unghiilor va indica afectiuni la nivelul rinichilor.

5. Unghiile capata o culoare rosiatica: acest fapt inseamna ca exista anumite boli la nivelul inimii.

6. Unghiile de culoare albicioasa sau cu nuante pale: acestea pot evidentia faptul ca organismul nostru este anemic.

7. Unghiile se exfoliaza extrem de usor: exfolierea unghiilor de aceasta natura indica, de regula, prezenta afectiunii psoriazis sau a artritei inflamatorii.

8. La nivelul tesuturilor care inconjoara unghia, apar dureri de o intensitate destul de ridicata: astfel de simptome pot indica prezenta unor afectiuni la nivelul plamanilor.

9. La baza unghiilor si-au facut aparitia linii de culoare rosie si neregulare: acestea pot sa evidentieze afectiuni precum lupus sau altele la nivelul tesuturilor conective.

10. Sub unghii se pot observa linii de culoare inchisa: faptul acesta poate sugera prezenta in organism a melanomului.

Bibliografie

http://www.webmd.com/skin-beauty/guide/what-your-nails-say-about-your-health