Termen cautat

Alergia la produsele cosmetice


Categorii
Imagini

Exista o paleta extrem de vasta de produse cosmetice de numeroase tipuri si cu diferite componente in continutul lor. In cazul in care acestea nu sunt compatibile cu pielea celor care le utilizeaza, rezultatele pot sa fie o serie de reactii alergice extrem de neplacute.

Alergiile la produsele cosmetice sunt extrem de numeroase si se pot manifesta de la simple coloratii rosiatice ale pielii chiar pana la aparitia socului anafilactic. Acestea afecteaza, in prezent, aproximativ 15-20% din populatie. In functie de tipul produsului cosmetic care a fost utilizat, pielea va reactiona in mod diferit.

Este important de retinut faptul ca reactia alergica nu este altceva decat un mecanism cu ajutorul caruia organismul se apara impotriva unei anumite substante pe care acesta nu are capacitatea sa o tolereze.

Hipersensibilitatea imediata

In caz de hipersensibilitate imediata, simptomatologia se va manifesta in decursul aplicarii produsului cosmetic din cauza caruia s-a declansat alergia sau in timp de cateva ore de la aplicarea acestuia pe piele. In momentul in care substanta este aplicata si intra in contact cu pielea, reactia organismului va fi una de aparare, acesta incepand sa produca anticorpi, fapt care poate determina aparitia unor iritatii specifice pe piele. Iritatiile se vor limita la zona pe care a fost aplicat produsul si vor fi insotite de roseata, edem/umflare, mancarimi/ prurit sau senzatii de arsura.

Hipersensibilitatea intarziata

In acest caz, simptomele isi fac aparitia intr-o perioada cuprinsa intre 48 si 72 de ore de la aplicarea produsului cosmetic. Aparitia reactiei de aparare a organismului este una mai lunga din cauza faptului ca este prima data cand acesta se confrunta cu o astfel de substanta alergena. Intarzierea reactiei de aparare nu este altceva decat faptul ca organismului ii ia mai mult timp pentru a produce anticorpii. In cazul in care alergia apare pentru prima data, manifestarile acesteia nu se vor mai limita doar la zona pe care a fost aplicat produsul si vor provoca eczeme si roseata mult mai severe decat in cazul hipersensibilitatii imediate.

Produse care genereaza frecvent reactii alergice

Exista persoane care manifesta o rezsitenta extrem de puternica si care vor dezvolta reactii alergice la produsele cosmetice numai foarte rar. La polul opus, se afla acele persoane care manifesta o sensibilitate foarte crescuta la una sau chiar la mai multe substante care se gasesc in produsele cosmetice. Reactiile alergice au drept caracteristica principala faptul ca vor deveni din ce in ce mai puternice odata cu cresterea numarului repetarii contactului pielii cu substantele din produsul alergen.

Cosmeticele raspunzatoare de provocarea celor mai frecvente alergii sunt samponul, deodorantul, sapunul, apa de toaleta, spuma de ras, cremele anti-imbatranire etc. Parfumul reprezinta componenta principala care este acuzata de provocarea reactiilor alergice. Acesta poate sa fie prezent, totodata, in compozitia unor vopsele pentru par, a produselor de machiaj (tus de ochi, rimel, fond de ten), oje, creme depilatoare, creme pentru protectie solara etc.

Alte substante care poat cauza reactiile alergice mai sunt: lanolina si conservantii precum formaldehida si imidazolidinil uree, din cauza proprietatilor lor antifungice si antimicrobiene.

Recomandari

  • In cazul in care, dupa aplicarea unui produs cosmetic pe piele, isi face aparitia o reactie alergica, anormala, la nivelul pielii, folosirea produsului respectiv trebuie sistata numaidecat.
  • Este recomandabil ca produsele cosmetice sa fie testate inainte de a fi utilizate, astfel: se aplica o cantitate mica de produs pe o zona foarte restransa de piele (de regula, este indica, pe spate), dupa care se va urmari evolutia aspectului zonei respective pentru o perioada de timp cuprinsa intre cateva minute si chiar o ora.
  • O persoana care manifesta alergii ar trebui sa acorde o atentie sporita cand isi alege produsele cosmetice pe care le achizitioneaza. Exista cazuri cand, desi produsele sunt stampilate cu marcajul "hipoalergenic", este posibil ca o substanta din compozitia acestora sa declanseze o reactie alergica. Hipoalergenic inseamna doar faptul ca producatorului produsului a aliminat din compozitia acestuia substantele care cauzeaza alergii cel mai frecvent. Asadar, este esentiala verificarea cu atentie a listei de ingrediente inscrisa pe fiecare produs cosmetic, la fel si termenul de valabilitate al acestora.
  • In cazul in care, totusi, apare o reactie alergica la nivelul pielii, de ajutor poate fi administrarea unui antihistaminic pe cale orala sau utilizarea unui unguent cu compozitia pe baza de corticosteroizi in vederea calmarii mancarimilor si a rosetei. Dupa utilizarea unor produse care contin corticosteroizi, este recomandata evitarea expunerii zonei respective la razele solare.

Comentarii

Am un ten foarte sensibil, iar majoritatea cosmeticelor nu fac altceva decât sa îl irite. In ultima vreme folosesc numai cosmetice minerale, și am observat o mare diferența. Am făcut comanda pe http://cosmeticeminerale.blogspot.com/, și am fost foarte mulțumita de produsele lor.

Am un ten foarte sensibil, iar majoritatea cosmeticelor nu fac altceva decât sa îl irite. In ultima vreme folosesc numai cosmetice minerale, și am observat o mare diferența. Am făcut comanda pe http://cosmeticeminerale.blogspot.com/, și am fost foarte mulțumita de produsele lor.