Ecocardiografie


Autor: Cardiocenter
Descriere: 

Este principala metodă imagistică în cardiologie şi cea mai solicitată, permitand studierea şi vizualizarea amănunţită a tuturor structurilor cordului (cavităţile, valvele,septurile, muşchii). Datorită acesteia se  pot cunoaşte cu precizie parametrii care definesc atât funcţia de contracţie, cât şi funcţia de relaxare a inimii. Cu ajutorul ei, poate fi măsurată grosimea pereţilor inimii, pot fi vizualizate şi diagnosticate corect leziunile valvulare, congenitale, miocardice. Nu în ultimul rând, ecografia permite şi analizarea pericardului (a învelişului în care se găseşte inima), iar  o inflamaţie la nivelul acestuia poate fi usor depistata in unele cazuri.

     Ca investigaţie, este valoroasă atât pentru stabilirea unui diagnostic iniţial, cat si urmarirea, aprecierea severităţii şi ghidarea tratamentului pentru majoritatea afecţiunilor cardiovasculare. 
Întrucât utilizează ultrasunetele, ecocardiografia nu prezintă nici un risc pentru pacient, este nedureroasă, neinvazivă şi poate fi efectuată de câte ori aveţi nevoie (lucru pe care nu-l puteţi efectua la o tomografie computerizată, de exemplu). Şi copiii sau femeile gravide pot apela cu încredere la ecografia cardiacă. În plus, este recomandată oricărei persoane care are hipertensiune arterială, pentru a cunoaşte în ce măsură îi este afectată inima.Este folosită atât în urgenţele cardiovasculare, cât şi în bolile cronice. 
Există mai multe moduri de examinare ecografică: ecografia în mod M, ecografia bidimensională, ecografia Doppler (pulsat, spectral şi color) şi ecografia tridimensională (3D). Toate aceste moduri dau informaţii complementare şi sunt folosite pentru o evaluare cardiacă completă, succesiv sau simultan.

Ecografia în mod M redă mişcarea structurii cardiace urmărite în funcţie de timp. Se caracterizează prin rezoluţie temporală foarte bună. Este utilă pentru efectuarea exactă a unor măsurători: distanţe, grosimea pereţilor, fracţie de scurtare, etc.
Ecografia bidimensională permite vizualizarea tuturor structurilor cardiace: cavităţi, pereţi, valve, pericard; oferă date morfologice şi de funcţie cardiacă: dilatarea cavităţilor, hipertrofia pereţilor, aspectul şi mişcarea valvelor, contractilitatea miocardului, prezenţa de lichid în pericard, etc.
Examinarea Doppler permite vizualizarea curgerii sângelui în cavităţile cardiace şi efectuarea unor măsurători hemodinamice utile pentru cuantificarea severităţii unor boli: valvulopatii, cardiomiopatii, hipertensiune pulmonară, etc.
Ecografia tridimensională este tehnica de analiză a structurilor şi funcţiei contractile a inimii folosita în cazul bolilor valvulare, malformaţiilor congenitale şi a cardiomiopatiilor ce  utilizează secţiuni virtuale ce permit reconstrucţia anatomică tridimensională a cordului în mişcare.

 

Cand este indicat  sa efectuati o ecocardiografie?
 Ecocardiografia este necesară în cazul în care simţiţi unul din simptomele:
- Dificultate în respiraţie, în repaus sau la efort;
- Oboseală excesivă;
- Umflarea picioarelor;
- Dureri toracice;
- Palpitaţii ale inimii;
- Dereglări de ritm cardiac.

 

Pret: 
130,00 ¤
Specialitate medicala: