Termen cautat

Afrodisiacele si mitul apetitului sexual


Majoritatea afrodisiacelor actioneaza asupra sistemului nervos, care la randul sau trimite impulsuri catre zona pelviana. O alta categorie a afrodisiacelor este constituita de cele care actioneaza asupra unei anumite parti a corpului, precum cele care stimuleaza gradul de vascularizare la nivelul organelor sexuale.

Tipuri de afrodisiace

Cercetarile efectuate in acest domeniu au relevat faptul ca pot fi incadrate in categoria afrodisiacelor toate mancarurile, ierburile sau aromele care au ca efect stimularea apetitului sexual si cresterea libidoului.

1. Alimente cu rol afrodisiac

Unele dintre alimentele care intra in aceasta categorie sunt considerate afrodisiace datorita formei sau a gustului lor, in vreme ce altele au baze chimice dovedite in aceste sens.

Anasonul, folosit inca din antichitate de catre greci si romani este recunoscut pentru compusii de estrogen continuti de semintele sale.

Avocado, denumit de azteci „copacul testiculelor” datorita pozitionarii fructelor si asemanarii acestora cu testiculele barbatilor. Efectul afrodisiac al acestui fruct are la baza imagistica produsa.

Busuiocul, a fost considerat secole de-a randul un afrodisiac, avand capacitatea de a stimula circulatia sangelui. In antichitate femeile obisnuiau sa isi aplice praf de busuioc direct la nivelul pieptului. Se pare ca busuiocul stimuleaza libidoul si fertilitatea si induce o stare de buna dispozitie. Busuiocul contine multe vitamine si are proprietatea de a reda tonusul organismului sporind libidoul. Busuiocul este bogat in uleiuri si taninuri, inducand o stare de bine organismului. Pentru obtinerea efectului afrodisiac scontat, trebuie sa se consume in cantitate de doua cani de ceai zilnic. 

Ardeiul iute contine capsaicina, substanta care are proprietatea de a stimula terminatiile nervoase si de a accelera pulsul, fiind responsabila de senzatia de fierbinteala provocata de ardeii iuti. Capsaicina are rol in eliberarea de endorfine responsabile de senzatia de placere. Unii cerceratori sustin ca fenomenul este identic si in cazul altor alimente picante precum piperul sau usturoiul.

Ciocolata contine stimulentul numit feniletilamina care determina instalarea starii de bine similara celei provocate de endorfine. Cercetatorii considera ca ciocolata contine niste substante care pot influenta influxurile nervoase de la nivel cerebral si substanta numita teomobrina, similara cofeinei, care are rol de excitant la nivelul sistemului nervos central si al miocardului.

Mierea reprezinta o sursa de bor, substanta minerala care faciliteaza metabolizarea estrogenilor, hormoni implicati in mod direct in inducerea sentimentului de fericire, a sanatatii si satisfactiei femeilor. Studiile efectuate au conchis ca mierea poate creste si nivelul de testosteron din sange, care este responsabil de atractia de natura sexuala atat in cazul femeilor, cat si in cazul barbatilor.

Stridiile si semintele de pin contin o cantitate mare de zinc necesara productiei spermatozoizilor. Stridiile in stare cruda contin valori mari de acid D - aspartic si de metil - D - aspartat, care sporeste secretia de testosteron si cresterea libidoului. Stridiile au un continut bogat in zinc, subtanta minerala necesara sintezei testosteronului, hormon masculin care determina si sporirea libidoului la femei.

Radacina de ghimbir poate fi consumata in stare cruda sau ca si condiment pentru diferite mancaruri. Ghimbirul stimuleaza circulatia sanguina si contribuie la sporirea apetitului sexual. Ghimbirul contribuie si la eliminarea starilor de epuizare, la tratarea asteniei si a senzatiei de greata. Ginsengul este o planta vitalizanta exceptionala folosita de mai mult de 5.000 de ani pentru sporirea libidoului. Ginsengul ofera forta, expansivitate si capacitatea de control a energiilor sexuale, sporind si acuitatea senzoriala. Radacina de ginseng se administreaza in special sub forma de pulbere, insa nu in mod continuu, recomandata fiind o cura de 40 de zile alternata cu trei luni de pauza. Se administreaza 0.5 - 1 gram de pulbere sub limba, de cate trei ori zilnic, cu o jumatate de ora inaintea contactului sexual. Efectul afrodisiac se instaleaza rapid si poate fi resimtit atat de femei, cat si de barbati. Se recomanda si administrarea cu 15 - 30 de minute inaintea contactului sexual a doua lin guri de miere amestecata cu 2 sau 3 grame de ghimbir si 1 gram de piper.

Nucsoara reprezinta in opinia femeilor chineze un afrodisiac ce sporeste fertilitatea.

Telina contine androsteron, hormon masculin eliminat prin transpiratie, care are proprietatea de a stimula si libidoul femeilor. Barbatii trebuie sa consume telina cruda inaintea contactului sexual. Frunzele sale sunt folosite ca si condimente sau se adauga ca si ingrediente in salatele de cruditati.

Polenul de albine contine mai mult de 96 de substante nutritive, fiind compus in proportie de 40 % din proteine. Reprezinta un energizant natural care poate sa incetineasca procesul imbatranirii si poate scadea nivelul colesterolului. Polenul de albine scade si disconfortul determinat de sindromul premenstrual, previne instalarea afectiunilor de prostata, maresc productia de material seminal, imbunatatesc sistemul imunitar, induce forta si claritate mentala.

Sparanghelul este o leguma bogata in acid folic, vitamina a grupului B care contribuie la sporirea secretiei de histamina la nivelul organismului. Histamina joaca un rol important in activitatea sexuala, atat in cazul femeilor, cat si in cazul barbatilor. Sparanghelul este bogat in vitamina E cunoscuta si ca vitamina sexului si in potasiu si vitamina A, care au de asemenea proprietatea de a spori apetitul sexual.

Migdalele reprezinta o importanta sursa de acizi grasi esentiali care furnizeaza materia prima necesara productiei hormonilor. Migdalele au un continut bogat in L - arginina, aminoacid cu proprietatea de imbunatatire a circulatiei sanguine. Aroma de migdale are efecte asupra libidoului femeilor, astfel ca se pot folosi si lumanari parfumate cu arome de migdale pentru imbunatatirea starii de spirit. Grecii antici credeau cu tarie in proprietatile de stimulare ale migdalelor, fiind servite in mod traditional mirilor in ziua nuntii. In ziua de azi, in Maroc se adauga in mod obligatoriu migdale in meniul mirilor, iar in India, atunci cand barbatul isi cere de nevasta viitoarea sotie ii ofera acesteia migdale. Si in vechiul testament se face referire la migdale, mentionandu-se ca Aron a adus in casa lui Levi ramuri de migdal pentru a le planta deoarece in cazul in care acestea vor inflori este un semn ca in acea casa se vor naste copii.

Ouale au un continut bogat in vitaminele B5 si B6, care contribuie la echilibrarea nivelului hormonilor de stres. Consumarea oualor crude de gaina sporeste libidoul si energia. Toate ouale de de pasare si de peste contin vitaminele B5 si B6.

Boabele de mustar stimuleaza activitatea glandelor sexuale, batoanele de vanilie confera o stare de bine, combat astenia sexuala si actioneaza asupra sistemului nervos central.

Schinduful are efecte tonice asupra organismului si efecte afrodisiace. Schinduful se prepara prin macinarea a doua lingurite de seminte consumate o data. Acesta nu se pastreaza sub forma de pulbere deoarece isi pierde proprietatile.

Coriandrul are efecte euforice, in special in cazul femeilor, barbatii fiind atentionati sa il consume in cantitati moderate.

Fructele de padure Goji au origini tibetane, sunt foarte bogate in antioxidanti, vitamina C, fibre solubile, aminoacizi, betacaroten, fier si alte 21 de minerale. Fructele Goji contin proteine in proportie de 13 %.

Semintele de dovleac au un continut bogat in zinc si acizi grasi omega 3, care actioneaza ca si precursor al prostaglandinei, cu un rol esential in sanatatea sexuala.

Pepenele verde contine aminocitrulina, substanta benefica activitatii sistemului cardiovascular, care contribuie la sporirea apetitului sexual.

Usturoiul, desi are un miros neplacut, contine alicina, ingredient care are proprietatea de a spoir fluxul de sange la nivelul organelor sexuale. Alicina este eliberata numai prin taierea sau zdrobirea usturoiului. Se poate consuma crud sau ca si condiment, cu efecte tonice organice si afrodisiace. Pentru tratarea impotentei sexuale se recomanda consumarea sucului de usturoi amestecat cu miere si propolis astfel : o lingurita de usturoi, una sau trei lingurite de miere si o lingurita de tinctura de propolis.

Rodiile stimuleaza libidoul barbatilor, avand proprietati afrodisiace rapide si de scurta durata. 

Spanacul reprezinta o importanta sursa de magneziu, care contribuie la dilatarea venoasa determinand imbunatatirea fluxului sanguin la nivelul organelor genitale si implicit determinand performante sexuale superioare.

Piersicile, grapefruitul si portocalele contribuie la imbunatatirea performantelor sexuale. Barbatii trebuie sa consume cel putin 200 de miligrame de vitamina C zilnic pentru imbunatatirea calitatii materialului seminal.

Carnea rosie si vinurile rosii contribuie la imbunatatirea circulatiei sanguine si la sporirea libidoului implicit.

Pestii precum somonul si macroul contin cantitai importante de Omega 3 care protejeaza activitatea hormonala. Tonul contine si seleniu, mineral care creste numarul de spermatozoizi produs.

Ovazul are proprietatea de crestere a nivelului testosteronului din sange, hormon cu rol esential in activitatea sexuala. Ovazul contine si L-arginina, care determina dilatarea vaselor de sange si imbunatatirea fluxului sanguin.

Morcovii se prepara prin amestecarea a 150 de grame de morcovi taiati marunt in amestec cu un ou fiert si o lingurita de miere. Amestecul trebuie consumat zilnic, timp de o luna.

Curmalele uscate sunt eficiente pentru tratarea disfunctiilor erectile datorita proprietatii lor de furnizare de energie. In ametec cu alunele si fisticul si consumate zilnic contribuie la imbunatatirea apetitului sexual.

Scortisoara are o aroma puternica si este folosita inca de pe vreme reginei Sheba care o folosea pentru a-l seduce pe regele Solomon. Uleiurile pe baza de scortisoara se folosesc adesea pentru realizarea masajelor erotice ce imbunatatesc si stimuleaza circulatia sangelui in zonele erogene.

Alte alimente cu rol afrodisiac sunt: bananele, castravetii sau papaya.

2. Licori afrodisiace

Asemenea fructelor afrodisiace, licorile sunt compozitii pe baza de suplimenti naturali care au ca efect stimularea apetitului sexual.

Arginina este un aminoacid regasit in carne, nuci, oua, lapte de cocos si branza. Arginina formeaza in organism oxidul nitric, care are rolul de a spori gradul de vascularizare la nivelul organelor genitale.

Chimenul dulce, ai carui compusi au o actiune asemenatoarea estrogenului (hormon feminin), are o actiune benefica atat asupra barbatilor cat si femeilor.

Ginsengul, a carui actiune este recunosuta, de asemenea, inca din antichitate este un alt stimulent al apetitului sexual des intrebuintat de cuplurile din toata lumea.

Floarea pasiunii stimuleaza libidoul di reda tonusul specific energiei sexuale prin eliminarea starii de oboseala. Extractul de floarea pasiunii este disponibil in magazinele naturiste sub forma ceaiurilor, avand originea in America de Nord. Ceaiul de floarea pasiunii se administreaza in cantitate de doua cani zilnic pentru sporirea libidoului femeilor.

Ceaiurile fara zahar contin catehina care imbunatateste circulatie sangelui, imbunatateste performantele intelectuale si sexuale.

Combinatiile de Yohimbe, Tribulus si Maca au efecte afrodisiace, insa cercetatorii avertizeaza ca trebuie consumate in cantitati mici.

Alte afrodisiace din aceasta categorie sunt: Epimedium, Yohimbe sau Cornul de rinocer.

O infuzie din mai multe plante careia i se adauga radacina de ginseng macinata si uscata este cunoscuta ca si retata afrodisiaca. In acest caz trebuie zdrobite 10 grame de scortisoara si de nucsoara verde, carora li se adauga noua boabe de piper negru, doua sau trei cuisoare si putin sofran. Se macereaza timp de trei zile in 250 de grame de alcool cu concentrati a de 60 de grade si se adauga 25 de grame de radacina macinata de ginseng. Din acest macerat se administreaza zilnic cate trei lingurite, cu jumatate de ora inainte de servirea mesei sau inaintea contactului sexual.

3. Arome cu efect afrodisiac

Moscul este cunoscut pentru efectele sale de stimulare a libidoului femeilor. In Egiptul antic, se afla daca o femeie se afla la ovulatie in functie de raspunsul sau sexual la aroma mirosului de mosc.

Patchouli are, de asemenea, o aroma puternica care trezeste instinctul sexual primar si sporeste energia sexuala. Uleiul de patchouli este folosit in aromaterapie. Desi barbatii nu reactioneaza in mod special la aceasta aroma, femeile reactioneaza foarte bine din punct de vedere sexual la aceast miros.

Lemnul de santal determina stare de relaxare, eliminarea inhibitiilor si sporirea libidoului.

Pentru a intelege cel mai bine care este efectul afrodisiacelor asupra organismului uman, precum si gama larga pe care o cuprind trebuie sa intelegeti ca efectul stimularii sexuale nu poate fi pus strict pe seama unor produse ce ajung in „interiorul” organismului. Specialistii sustin ca la fel de stimulante pentru libidou sunt si muzica sau exercitiile fizice efectuate impreuna cu partenerul de viata.

Bibliografie

http://health.howstuffworks.com/aphrodisiac.htm