Termen cautat

Fertilizarea in-vitro (FIV)


Autor: cezara

Definitie

Tehnica de fertilizare in vitro este simpla unire a unui ovul cu un spermatozoid in vitro (in laborator). Ulterior, embrionii sunt transferati in uter prin colul uterin si aceasta permite inceperea sarcinii. Procesul de fertilizare in vitro se face cu ajutorul inductorilor ovulatiei (medicamente ce induc ovulatia), al monitorizarii nivelului hormonal si al scanarii foliculare cu ajutorul ultrasunetelor.

Eficacitate

In medie, cuplurile au nevoie de 3 incercari inainte de a obtine o sarcina prin fertilizare in vitro, totul depinzand de diagnostic. Pentru unele cupluri care au mai multe cauze de infertilitate, FIV este singura optiune realista de a avea o sarcina.

Indicatii

 • In continuare sunt prezentati factorii ce indica folosirea tehnicii de fertilizare in vitro:
 • cauzele anexiale, pot insemna ca trompele uterine ale unei femei sunt obstruate (blocate) sau stricate, facand dificila fertilizarea ovulului sau trecerea embrionului in uter
 • factorii masculini, pot include o cantitate scazuta de spermatozoizi, probleme ale functionarii sau ale motilitatii spermatozoizilor, care pot ingreuna fertilizarea ovulului de catre spermatozoid fara ajutor
 • endometrioza severa, poate afecta si fertilizarea ovulului si implantarea embrionului in uter
 • probleme ovariene, care impiedica eliberarea sau productia de ovule
 • forma anormala a uterului, fibroamele uterine sau expunerea fetusului la dietilstilbestrol (DES)
 • infertilitatea inexplicabila.

Modul de efectuare a testelor

Etapele de fertilizare in vitro sunt urmatoarele:

 • inductia ovulatiei
 • recuperarea sau extragerea ovulelor
 • colectarea si prepararea spermatozoizilor
 • inseminarea ovulelor si cultivarea embrionilor
 • transferul embrionilor in uter.

Daca tu si partenerul tau planificati sa faceti o procedura de fertilizare in vitro, atunci probabil esti destul de nerabdatoare si de optimista in legatura cu rezultatele. Unul dintre cei mai importanti pasi in cadrul procedurii FIV este procesul de extragere a ovulelor. Pentru a produce embrioni viabili pentru implantare, trebuie sa se extraga un numar de ovule mature de la nivelul ovarelor femeii. Doar dupa aceea procedura de fertilizare in vitro  poate sa continue cu succes.

Comentarii

Datorita unei boli depistate dupa fertilizarea in vitro, urmare careia au rezultat 11 embrioni, in prezent conservati, am apelat la o mama purtatoare.
Informatiile obtinute de la medici diferiti au fost neconcordante.
Astfel, un doctor a spus ca mama purtatoare va urma timp de doua luni un tratament de reglare a unui ciclu "fara ovulatie", si ca implantarea se va face in a 12-a zi a ciclului.
Altii spun ca tratamentul are drept scop doar reglarea ciclului la exact 28 zile, cu ovulatie, pentru obtinerea unor "foliculi ?" potriviti.

Rog specialistii sa ne scrie in ce consta acest tratament pre-implantare, cu ce scop si cu ce medicatie. In cazul nostru, femeia este tanara, are la activ doua nasteri (ultima in noembrie 2008)si este in tratament de doua luni.

Cu multumiri. Cecilia