Infectia sifilitica (luesul) este o boala cu transmitere sexuala cauzata de bacteria Treponema pallidum.
Boala a dispus de o arie de raspandire foarte mare, astfel incat, in 1999 s-a estimat ca 12 milioane de oameni au fost infectati cu sifilis. 90% dintre acestia faceau parte din tarile in curs de dezvoltare. Cea mai mare incidenta a existat in jurul anilor ’70, odata cu miscarea hipioata.
Rata de transmisie a decazut dupa 1940 cand a fost descoperita penicilina, prima din seria antibioticelor. Penicilina se foloseste si astazi in tratarea sifilisului. Cu toate acestea, chiar si dupa anul 2000, incidenta inca ramane crescuta, datorita contactului sexual neprotejat.
Agentul etiologic
Treponema pallidum este o bacterie spirocheta (forma spiralata a filamentului bacterian) care poate cauza si alte boli pe langa sifilis, in functie de subspecie. Astfel, subspecia:
Bolile cauzate de subspeciile Treponema sunt infectioase, dar nu se transmit prin contact sexual. Sunt aparent asemanatoare intre ele, dar prezinta diferente semnificative.
Bacteria rezista la temperaturi inalte, fiind nevoie de 5 minute pentru sterilizarea unei suspensii cu Treponema, la 50 grade Celsius. La temperatura camerei, rezista intre 7 si 10 zile. Este rapid distrusa de sapun si de alcool. Eradicarea sa din organism se face cu ajutorul antibioticelor.
Transmisia se poate face prin contact sexual (oral, vaginal, anal), sarutul in apropierea unei leziuni, de la mama infectata la fat (sifilis congenital) prin contactul cu sangele contagios.
In organism, bacteria patrunde prin miscari spiralate printre tesuturile mucoase si se atasaza de peretele vascular si de fibrele nervoase din derm. Initiaza formarea de anticorpi si un raspuns imunocelular.
Infectia luetica se caracterizeaza prin mai multe stadii de evolutie:
Perioada de incubatie
Exista o perioada de incubatie intre inoculare si aparitia sifilisului primar. Durata medie este de aprozimativ 3 saptamani, uneorii variind la mai putin de 7-10 zile, sau mai mult de 2-3 luni.
Incubatia reprezinta defapt perioada de difuziune a spirochetelor prin organism. Scaredea duratei de incubare este proportionala cu numarul de bacterii inoculate.
Faza I – sifilisul primar
Se caracterizeaza prin aparitia unei exulceratii, o leziune superficiala, rotunda sau ovala, numita sancru primar. Suprafata leziunii este neteda, curata, rosiatica si are un aspect “ca dat cu lac”. Este nedureroasa si nu provoaca mancarimi.
Locul de aparitie este reprezentat in general de organele genitale externe, dar poate aparea si in zone cu importanta sexuala redusa: buze, limba, degete. Netratat, sancrul persista pana la 8 saptamani, dupa care involueaza spontan.
Intotdeauna, se insoteste de adenopatie sifilitica regionala (inflamarea ganglionilor limfatici din acea regiune) in locul unde apare sancrul initial. Daca leziunea este localizata in zona genitala, adenopatia se manifesta inghinal; daca sifilomul se gaseste la nivelul degetelor, adenopatia afecteaza plica cotului, etc.
Faza a II-a – sifilisul secundar
Reprezinta stadiul eruptiilor generalizate. Acestea pot aparea la aproximativ 45 de zile de la debutul sancrului sau la 65 de zile dupa contactul initial cu bacteria.
Eruptiile cutanate din faza a II-a, se numesc sifilide secundare. Acestea au aspect de macule (pete) roz-rosiatice, nedureroare, neinflamate. Exista 4 tipuri de sifilide:
Faza a III-a
Este subimpartita in doua perioade:
Faza a IV-a sau sifilisul tertiar
Reapar manifestari cutanate, reprezentate de sifilidele tuberculoase si de gome.
Sifilidele tuberculoase sunt noduli remitenti (care dispar in timp) localizati in general pe fata, pielea capului si membre.
Goma este un nodul de forma ovalara, in general solitar, cu consistenta dura care apoi are tendinta de ramolire si care poate afecta orice tesut sau organ. In stadiul de ulceratie, se deschide in partea centrala si se scurge din interior un lichid vascos, dupa care se cicatrizeaza.
Alte manifestari specifice luesului tertiar, reprezinta afectiuni:
Tratamentul utilizat in infectia sifilitica este reprezentat de antibiotice. Cel mai utilizat antibiotic este Penicilina G si derivatii sai: Moldamin. In cazul in care pacientul prezinta reactii alergice la penicilina, se administreaza Eritromicina.
In graviditate, tratamentul poate fi facut in primele 16 saptamani. In caz contrar, poate rezulta moartea fatului in uter, sifilis congenital al fatului sau necesitatea de recurgere la avort.
Tratamentul este obligatoriu, indiferent de stadiul in care pacientul a fost diagnosticat. Terapia se considera eficienta atunci cand seropozitivii (pacientii cu siflilis primar si secundar) devin seronegativi in 3-12 luni.
Comentarii
Trimis de Anonim (neverificat) la Mie, 08/27/2014 - 15:17
Re: Simptomatologia sifilisului
Buna vreau sa stiu si eu daca daca vdr mia iesit 1/2 si tph ++++ mia dat tratament moldamin injectabil de 120000 .2 pe zi cu repetare la o saptamana de 3 ori va rog sam spuneti vdr se va negativa vriodata va rog sant disperat va rog va multumesc
Trimis de Anonim (neverificat) la Mie, 08/27/2014 - 15:17
Re: Simptomatologia sifilisului
AM SI EU O INTREBARE SI VA ROG MULT SA IMI RASPUNDE-TI....DE 2 LUNI JUMATATE AM NISTE PETE PE PARTEA SUPERIOARE A PENISULUI (CAP) AM FOST LA CONTORL DE SPECIALITATE SI MI-A PRESCRIS O CREMA PIMAFUCIN SE NUMESTE...DAR TOT NU IMI TRECE SI BA APARE, BA DISPARE...POATE FI VORBA DE O CIUPERCA??? SAU SIFILIS???? ACUM NU DE MULT TIM MI-A APARUT IN GAT 2 INFLAMATII LA NIVELUL AMIGDALELOR, SUN TAIATE PARCA SI FOARTE MARI...AM FOST LA MEDIC PENTRU CA M-AM SPERIAT SI MI-A SPUS CA POATE AVEA LEGATURA CU CIPERCA, -POATE AVEA VREO LEGATURA CU GATUL? POATE FII CANDIDA? SIFILIS? VA ROG DIN SUFLET SA IMI SPUNE-TI CA NU STIU LA CINE SA MAI APELEZ, VA MULTUMESC!!!!
Trimis de Anonim (neverificat) la Mie, 08/27/2014 - 15:17
Re: Simptomatologia sifilisului
buna ziua va rog mult sa ma ajutati,am descoperit ca am sifilis in 2009,facand o anliza vdrl negativ si am facut si tpha si am avut acelasi rezultat pozitiv ce vreau sa va spun este ca nu am avut nici o simtoma ca asi fi bonlava,am facut moldamin si dea lungul timpului mai multe analize,problema este ca in 2010 am facut o fetita si tpha imi esa tot negativ si am facut iar tratament cu antibiotic,fetita a fost bagata imediat pe antibiotic si dupa asta la 2 luni am facut analize din nou ea a iesit negativa la vdrl eu la vdrl am iesit negativa dar la tpha negativa,problema mea e ca sunt dinou gravida si imi e frica sa nu nasc un copil bonlav deoarece,tpha este mereu pozitiv,doctorul mia spus ca char daca mam vindecat tpha imi iese mereu pozitiv pentru simplul fapt ca am avut aceasta boala,ce pot sa fac ce ma sfatuiti mai ales cand e vorba de un copil,mi sa mai spus ca sunt tratata si nu pot da boala la nimeni fapt care este concret,pentru ca sunt maritata si sotul meu nu are,va rog sa ma ajutati,si daca stiti vro clinica sa puteti sa ma vindecati de tot asi dori cu mare plecere sa vin la dumneavoastra va multumesc astept un raspuns.
Trimis de Anonim (neverificat) la Mie, 08/27/2014 - 15:17
Re: Simptomatologia sifilisului
Am locuit cu aceasta boala mortala pentru mai mult de un an, soțul meu am descoperit că am fost amândoi HIV +. Ne-am încerca în toate moduri de a trăi viața noastră, în ciuda acestui lucru, în corpul nostru nu până când am dat peste acest plante puternic, care la portretizat pe care el a avut cure.At început am fost mai sceptic, dar soțul meu a insistat pe dându-i o încercare și am comandat pentru unele din plante sale și în câteva săptămâni după ce a urmat procesului din cauza acestei plante, ne-am dus pentru un test ca el ne-a spus prea am fost copleșiți de fericire când am primit rezultatul de la clinica. Rata de virus în corpul nostru a scăzut și, în câteva săptămâni, am fost in totalitate cured.We, de asemenea, întrebat de ce el nu a ieșit în lume, care a avut leac și a spus că a făcut-o în 2011, dar a fost respins de către echipa de cercetare International. Cel mai important lucru este pentru tine de a fi vindecat Dacă vrei să știi despre acest apel de plante pe +234 706 542 4920 sau e-mail: herbalcure4u@gmail.com. Dumnezeu să vă binecuvânteze.
Trimis de Anonim (neverificat) la Mie, 08/27/2014 - 15:17
Re: Simptomatologia sifilisului
Va rog sa imi spuneti daca sifilisul tratat in tinerete poate avea repercursiuni asupra creierului o data cu inaintarea in varsta, dupa 40 de ani la barbati. Multumesc
Trimis de Lovelly la Mie, 08/27/2014 - 15:17
vdrl
Buna ziua! Va rog foarte mult sa ma ajutati sa inteleg...o analiza pt Vdrl si Tpha.Rezultatele sunt urmatoarele: Tpha calitativ:POZITIV, Tpha cantitativ:1/2560.la ambele, intervalul biologic de referinta / UM, a iesit negativ.
Serologia sifilisului(rpr carbon) -pozitiv.iar intervalul biologic de referinta /UM -negativ.
Serologia sifilisului (metoda rpr carbon)-cantitativ = 1/4
Tin sa precizez ca am aceasta "boala" din anul 2007..si am facut mai multe serii de moldamin...la inceput am avut serologia sifilisului 1/64..inca ceva...am repetat analiza aceasta in urma cu un an...si tot 1/4 a iesit.
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns...mai sunt bolnava, mai trebuie sa fac moldamin.? Doxicilina si tetraciclina, , , , sunt bune pt aceasta boala?pt ca nu am posibilitatea sa mai repet inca o data tratamentul cu moldamin.
Multumesc anticipat
Trimis de Anonim (neverificat) la Mie, 08/27/2014 - 15:17
Re: Simptomatologia sifilisului
Buna ziua! As avea si eu intrebari: am fost cu o fata si ma cam dor oasele si gatul ma doare si imi apar unele chesti pe mine si ma ustura cand urinez.
Ce poate fi? Se poate intampla ceva? Ma ustura numai lunea, martea si miercurea. Daca e ceva, anuntati-ma!
Trimis de Anonim (neverificat) la Mie, 08/27/2014 - 15:17
Re: Simptomatologia sifilisului
mia aparut o mancarime in jurul capului penisului....credeti ca ar putea fi sifilis ?
Trimis de Anonim (neverificat) la Mie, 08/27/2014 - 15:12
Re: Simptomatologia sifilisului
Buna vreau sa stiu si eu daca daca vdr mia iesit 1/2 si tph ++++ mia dat tratament moldamin injectabil de 120000 .2 pe zi cu repetare la o saptamana de 3 ori va rog sam spuneti vdr se va negativa vriodata va rog sant disperat va rog va multumesc
Trimis de Anonim (neverificat) la Mie, 08/27/2014 - 15:12
Re: Simptomatologia sifilisului
AM SI EU O INTREBARE SI VA ROG MULT SA IMI RASPUNDE-TI....DE 2 LUNI JUMATATE AM NISTE PETE PE PARTEA SUPERIOARE A PENISULUI (CAP) AM FOST LA CONTORL DE SPECIALITATE SI MI-A PRESCRIS O CREMA PIMAFUCIN SE NUMESTE...DAR TOT NU IMI TRECE SI BA APARE, BA DISPARE...POATE FI VORBA DE O CIUPERCA??? SAU SIFILIS???? ACUM NU DE MULT TIM MI-A APARUT IN GAT 2 INFLAMATII LA NIVELUL AMIGDALELOR, SUN TAIATE PARCA SI FOARTE MARI...AM FOST LA MEDIC PENTRU CA M-AM SPERIAT SI MI-A SPUS CA POATE AVEA LEGATURA CU CIPERCA, -POATE AVEA VREO LEGATURA CU GATUL? POATE FII CANDIDA? SIFILIS? VA ROG DIN SUFLET SA IMI SPUNE-TI CA NU STIU LA CINE SA MAI APELEZ, VA MULTUMESC!!!!
Pagini