Termen cautat

Alegerea metodei contraceptive potrivite


Categorii
Imagini

Metode contraceptive

La momentul actual, sunt disponibile o multitudine de metode contraceptive potrivite fiecarei persoane si adaptabile nevoilor fiecaruia. Alegerea metodei contraceptive trebuie realizata impreuna cu medicul specialist ginecolog si este bazata pe o gama variata de factori. Femeile pot testa mai multe metode contraceptive pana la gasirea celei potrivite pentru fiecare. Metoda contraceptiva ideala nu exista, fiecare dintre metodele contraceptive descoperite avand deopotriva avantaje si dezavantaje. Cu toate acestea, in ciuda avantajelor si a dezavantajelor metodelor contraceptive, toate acestea au obiectivul principal de a evita instalarea unei sarcini neprogramate. Cele mai cunoscute metode contraceptive vor fi descrise in continuarea acestui articol, in ordinea dispusa de gradul de utilizare si de popularitate, dupa cum rezulta din sondajul realizat pentru femeile cu varstele incadrate intre 16 si 49 de ani care apeleaza la folosirea de metode contraceptive.

 • Pilula cu progesteron ( minipilula ) si pilula combinata

Pilula cu progesteron sau minipilula si pilula combinata, se utilizeaza in proportie de 24 % de catre femeile incluse in stiudiu. Ambele tipuri de pilule au eficienta crescuta, mai mare de 99,5 % si avantaje precum regularizarea menstruatiei, scaderea intensitatii durerilor menstruale si premenstruale si scaderea abundentei menstruatiei. Dezavanjatele implicate de administrarea acestor pilule constau in modificarile de dispozitie si instalarea cefaleei si se asociaza in principal cu administrarea gresita sau neregulata a acestora.

 • Prezervativul masculin

Prezervativul de tip masculin este preferat de 21 % dintre persoanele respondente si are o eficienta de 98 %. Aceasta metoda contraceptiva are avantajul ca protejeaza si impotriva contractarii unor boli cu transmitere sexuala, nu numai impotriva instalarii unei sarcini neprogramate. Avantajele prezervativului masculin sunt reprezentate si de costurile scazute, usurinta cu care se poate procura si discretia sa. Dezavantajele prezervativului masculin sunt reprezentate de eventualele reactii alergice ce pot fi induse de contactul cu materialele din care este confectionat, adesea latex, sau scaderea intimitatii si a sensibilitatii actului sexual.

 • Steriletul cu hormoni

Sistemele intrauterine precum steriletul cu hormoni este folosit de o proportie 5 % dintre femei. Steriletul cu hormoni este unul dintre cele mai eficiente dispozitive cu rol contraceptiv, avand o eficienta de 99,9 % din cazuri. Steriletul cu hormoni reprezinta un dispozitiv confectionat din material plastic, sub forma literei " T ", care se introduce in lumenul uterin si care elibereaza in mod periodic o doza anume de hormon progesteron. Steriletul cu hormoni reprezinta o metoda contraceptiva cu eficacitate pe termen lung, insa reversibila, in cazul in care dispozitivul ramane implantat o perioada lunga de timp, intre trei si zece ani. Dezavantajele steriletului cu hormoni constau in cresterea abundentei menstruatiilor, caracterul neregulat pe care il dobandesc acestea in special in cursul primelor luni de folosire si senzatia de disconfort pe care poate sa o acuze pacienta desi procesul de implantare este relativ simplu.

 • Retragerea ( coitus interruptus )

Retragerea sau coitus interruptus se foloseste in 4 % dintre cazuri si reprezinta o metoda contraceptiva naturala cu o eficienta mai scazuta de 90 % si care nu asigura protectia impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Coitus interruptus consta in retragerea peniana din lumenul vaginal inaintea producerii actului ejaculator. Eficienta acestei metode contraceptive este dependenta de capacitatea individului de a aprecia momentul in care se initiaza actul ejaculator, mai exact in experienta partenerilor apropo de folosirea acestei metode contraceptive.

 • Contraceptivele injectabile

Contraceptivele cu administrare injectabila se folosesc in proportie de 3 %, au o eficienta crescuta, mai mare de 99,7 %, fapt demonstrat clinic. Contraceptivele injectabile contin progesteron sau hormono estrogeni si progesteron lunar, administrarea progesteronului crescand vascozitatea mucusului cervical si impiedicand ajungerea materialului seminal la nivelul ovulului. Prima varianta a contraceptivelor injectabile are o durata de 12 saptamani, iar a doua varianta are o durata de opt saptamani. Aceasta metoda contraceptiva este catalogata drept o metoda cu efect pe termen lung si cu caracter reversibil. Injectiile contraceptive confera un anumit grad de protectie si impotriva afectiunilor inflamatorii pelvine si a cancerului uterin. Efectele secundare implica sensibilitatea dureroasa crescuta la nivelul glandelor mamare, tulburarile de dispozitie si castigul ponderal.

Implantele contraceptive sunt utilizate de o proportie de 1 % dintre femei, avand o eficienta foarte crescuta, de 99 ,95 % si consta in inserarea subcutanata, in regiunea bratului, a unui dispozitiv constituit din material plastic cu o dimensiune de 20 mm, care contine progestagen, forma sintetica a hormonului progesteron natural. Acesta este eliberat din tub, in doze mici, iar implantul contraceptiv isi mentine eficienta o perioada de trei ani, avand si posibilitatea indepartarii sale mai rapide atunci cand se doreste. Dezavantajele implantelor contraceptive sunt reprezentate de aparitie unor menstruatii abundente si neregulate, a senzatiei de balonare si a modificarii libidoului.

 • Diafragma

Diafragma se foloseste in proportie de 1 % dintre femei, are o eficienta medie aproximativa de 94 % in cazul in care este folosita in asociere cu substantele spermicide. Diafragma este reprezentata de o calota de forma semicirculara, confectionata din materiale precum siliconul sau latexul, care se insera intravaginal inaintea raportului sexual. Dezavantajul principal al aceste metode contraceptive consta in favorizarea aparitiei cistitei sau a iritatiilor vaginale ca urmare a faptului ca trebuie mentinuta intravaginal o perioada de minim sase ore in urma actului sexual, insa nu mai mult de douazeci si patru de ore. 

 • Planning-ul familial

Planning-ul familial se utilizeaza de o proportie de 1 % dintre femei. Aceasta reprezinta o metoda contraceptiva naturala, cu o eficienta variabila, care in cadrul cuplurilor experimentate poate ajunge la 98 % si consta in identificarea si cunoasterea perioadelor fertile si infertile din ciclul menstrual. Dezavantajul principal al planning-ului familial este evidenta stricta care trebuie mentinuta la nivelul temperaturii corporale si a secretiei cervicale.

 • Prezervativul feminin

Prezervativul feminin se utilizeaza ca si metoda contraceptiva in cazul a mai putin de 1 % dintre femei. Prezervativul feminin reprezinta o folie din material poliuretan ce captuseste peretii vaginali in timpul actului sexual, oferindu-i protectie impotriva instalarii unei sarcini nedorite, cu eficienta de 95 %, insa si impotriva unor boli cu transmitere sexuala, inclusiv impotriva infectiei cu virusul HIV. Avantajele metodei constau in posibilitatea introducerii acesteia cu opt ore inaintea raportului sexual si in faptul ca este confectionat din materiale putin alergene spre deosebire de latexul din prezervativele masculine. Dezavantajul principal al metodei contraceptive este reprezentat de necesitatea experientei cu scopul folosirii sale corecte.

 • Plasturii contraceptivi

Plasturii contraceptivi sunt foarte eficienti, in proportie de 99,7 %, insa sunt mai putin utilizati. O proportie de 1 % dintre femeile incluse in studiu apeleaza la aceasta metoda contraceptiva.

Metodele contraceptive folosite in prezent sunt in continua schimbare, spre exemplu din anul 200, un numar din ce in ce mai mare de femei apeleaza la contraceptivele injectabile in defavoarea metodelor contraceptive clasice.

Metode contraceptive cu eficienta scazuta

Cu exceptia metodei retragerii, toate metodele contraceptive prezentate au dovedit ca au eficienta in ceea ce priveste prevenirea instalarii unor sarcini neprogramate, un ele avand si capacitatea de protejare impotriva transmiterii bolilor venerice, inclusiv infectia cu virusul HIV.

Metoda planningului familial este asociata cu unele riscuri ca urmare a modificarilor din cursul ciclului menstrual care trebuie inregistrare cu strictete pentru determinarea zilelor fertile. In cazul in care pacienta inregistreaza in mod corect si responsabil modificarile, eficienta metodei contraceptive este in jurul a 98 %. In caz contrat, eficienta metodei contraceptive scade la 75 % - 80 %.
Alte metode contraceptive cu o eficienta scazut sunt reprezentate de utilizarea cupolei cu spermicide cu eficienta mai mica de 90 % sau a substatelor spermicide singure. Substantele spermicide nu sunt eficiente singure, acestea fiind utilizate in asociere cu alte metode contraceptive si nu singure, deoarece nu au eficienta. Substantele spermicide sunt disponibile sub forma de geluri, creme sau sprayuri. Alte metode contraceptive complet ineficient sunt reprezentate de spalaturile vaginale cu dusul in urma raporturilor sexuale sau evitarea desfasurarii actului ejaculator.

Eficienta demonstrata a contraceptivelor

Unele metode contraceptive au o eficienta mai crescuta decat altele asa cum este cazul metodelor contraceptive hormonale in comparatie cu metodele contraceptive de bariere sau metodele naturale, in timp ce alte metode sunt utile doar pentru prevenirea transmiterii de boli venerice.

Metodele contraceptive considerate cele mai eficiente sunt urmatoarele:

 • Vasectomia si legarea trompelor uterine cu o eficienta de 99.9 % reprezinta proceduri contraceptive cu caracter permanent, definitiv, indicat doar persoanelor care nu isi doresc sarcini viitoare.
 • Pilulele contraceptive combinate si infectiile cu rol contraceptiv. O eficienta intre 97 % si 99 % o au si dispozitivele contraceptive, sistemele intrauterine si pilulele cu progesteron.
 • Prezervativele masculine, prezervativele feminine si diafragmele cu substante spermicide au o eficienta contraceptiva de 90 % - 98 %.

De retinut este faptul ca singura metoda cu o eficienta de 100 % in ceea ce priveste evitarea instalarii unei sarcini neprogramate si de evitare a contractarii unor boli cu transmitere sexuala este reprezentata de abstinenta. Unele metode contraceptive pot fi complicate sau trebuie utilizate conform indicatiilor in acest fel:

 • Pilula combinata trebuie administrata timp de douazeci si una de zile, la aceeasi ora, zilnic.
 • Diafragma cu substante spermicide trebuie mentinuta intravaginal intre sase si douazeci si patru de ore in urma desfasurarii contactului sexual.
 • Injectiile cu contraceptive trebuie administrate la timp.
 • Plasturii contraceptivi trebuie aplicati corect, o data saptamanal.
 • Cupolele cu substante spermicide nu trebuie mentinute intravaginal o perioada mai lunga de patruzeci si opt de ore.
 • Prezervativul feminin trebuie aplicat inainte de inceperea raportului sexual.

Orice metoda contraceptiva, indiferent de cat de sigura pare, poate esua in conditiile in care nu sunt respectate recomandarile venite din partea medicilor specialisti, cu referire la utilizarea sa.

Metode de contraceptie noi

Medicii specialisti asigura ca pe viitor vor fi disponibile si alte noi metode de contraceptie cu o eficienta superioara unora dintre metodele disponibile pe piata la acest moment. Doua dintre ultimele descoperiri in domeniul contraceptiei sunt urmatoarele:

 • Inelul vaginal

Inelul vaginal reprezinta un inel confectionat dintr-un material plastic translucid, care se aplica intravaginal. Acesta contine o asociere de hormoni estrogeni si progesteroni, din continutul carora se elibereaza din timp in timp doze mici. Rolul combinatiei hormonale este de creare a conditiilor nefavorabile eliberarii ovulelor, fertilizarii lor sau a penetrarii stratului de mucus cervical de catre spermatozoizi. Inelul contraceptiv se aplica o data lunar si se mentine timp de trei saptamani. Acesta se indeparteaza apoi timp de o saptamana, in cursul saptamanii a patra. Menstruatia se declanseaza dupa una sau doua zile de la indepartarea inelului contraceptiv. Dupa trecerea a sapte zile, se insera un alt inel vaginal, iar cel folosit in luna precedenta nu se reutilizeaza.

Inelul contraceptiv reprezinta o metoda contraceptiva alternativ usor de folosit si care, daca se utilizeaza in mod corect, asigura o eficienta foarte crescuta de pana la 99,7 %. Principalele dezavantaje ale aplicarii inelului contraceptiv consta in resimtirea unei senzatii de disconfort local, aparitia unei iritatii sau a scurgerilor vaginale si a menstruatiilor cu caracter neregulat. Aplicarea inelului vaginal nu poate proteja impotriva contractarii unor boli cu transmitere sexuala.

Atentionarile speciale se adreseaza femeilor expuse unor factori de risc precum varste mai inaintate de 35 de ani, prezenta unor boli cardiovasculare cu caracter cronic, prezenta diabetului, a dislipidemiilor sau fumatul. Inelul contraceptiv nu se poate folosi in cursul perioadei de alaptare.

Pilula contraceptiva masculina, in ciuda faptului ca reprezinta o metoda contraceptiva frecvent mediatizata, nu este la momentul actual disponibila pe piata. In prezent nu se poate discuta despre o pilula propriu - zisa, ci despre o injectie cu rol de contraceptiv.

Consiliere in alegerea metodei contraceptive optime

 Medicul specialist ginecolog, medicul de familie sau specialistii in planificare familiala sunt persoanele autorizate in oferirea de sfaturi si de consiliere a tinerilor pentru alegerea celei mai potrivite metode contraceptive. In alegerea metodei contraceptive trebuie sa se tina cont de factori precum frecventa activitatii sexuale, preferintele sexuale, numarul de parteneri, prezenta unor eventuale sarcini anterioare,  preferintele sexuale, numarul copiilor si dorinta de a face alti copii pe viitor. Medicul specialist poate oferi sfaturile cele mai potrivite in ceea ce priveste metoda contraceptiva potrivita, la fel ca si informatiile necesare utilizarii corecte a metodelor contraceptive.