Sterilizarea feminina este realizata prin ocluzia sau ligatura trompelor uterine, ceea ce face imposibila intalnirea dintre ovul si spermatozoid.
Este foarte important ca decizia de sterilizare sa nu fie luata intr-o perioada de stres emotional cum ar fi nasterea sau avortul. Consimtamantul voluntar al persoanei trebuie sa se faca in scris pentru ligatura trompelor uterine. Persoana in cauza trebuie sa fie apta din punct de vedere social si legal.
Inainte de a lua aceasta decizie trebuie evaluati o seri de factori:
Sterilizarea se realizeaza de cele mai multe ori sub efect anestezic care poate fi local sau general in functie de metoda folosita. In cazul in care este nevoie de anestezie generala, aceasta se va efectua cu prezenta medicului anestezist pre, intra si postoperator. Anestezia este cea mai importanta cauza de morbiditate si mortalitate asociata interventiilor de sterilizare feminina.
Avantaje:
Dezavantaje:
Rata esecului este de aproximativ 0,5% sarcini accidentale raportat la 100 femei sterilizate pe an.
Indicatii:
Contraindicatiile absolute:
Contraindicatiile relative:
Modalitatile de acces la trompele uterine sunt:
Minilaparotomia postpartum se poate realiza in primele 48 de ore dupa nastere. Se realizeaza o incizie de 1.5 – 3 centimetri semicirculara la nivelul marginii inferioare a cicatricii ombilicale, prin care trompele uterine pot fi usor evidentiate datorita pozitiei inalte a fundului uterin care poate fi manevrat. Este contraindicata in hemoragiile ante sau postpartum, in travaliul prelungit si in infectiile puerperale.
Minilaparotomia la interval se poate realiza oricand, se practica o incizie intre 2 si 5 centimetri transversala suprapubiana prin care sunt abordate trompele uterine cu ajutorul mobilizarii uterului cu un elevator special.
Laparotomia, Se realizeaza o incizie mai mare de 5 centimetri suprapubian sub anestezie generala sau regionala.
Laparoscopia. Se utilizeaza laparoscop care va fi introdus printr-o incizie intre 1 si 1,5 centimetri, subombilical. Se practica anestezie generala sau locala. Laparoscopia este contraindicata la pacientele cu:
Dezavantajele metodei sunt faptul ca necesita un personal specializat in laparoscopie si un echipament adecvat destul de costisitor; poate produce lezarea organelor interne.
Clopotomia sau culdoscopia reprezinta metode exceptionale. Abordarea trompelor se face printr-o incizie inalta la nivelul fundului de sac vaginal posterior. Dezavantaje:
Calea trancervicala utilizeaza histeroscopia.
Histeroscopia nu este recomandata datorita ratei mare de esec, prezinta aceleasi dezavantaje ca si laparoscopia.
Modalitati de ocluzie tubara:
Complicatiile sunt destul de rare si sunt reprezentate de:
Mortalitatea este sub 6 la 100.000 de interventii.
Acest procedeu trebuie considerat de la inceput drept un procedeu definitiv, exista cazuri cand unii dintre ei solicita o interventie de reversibilitate. Acest procedeu de reversibilitate este posibil, dar succesul sau nu este garantat si este conditionat de metoda de ocluzionare utilizata.
Exista foarte multe tehnici chirurgicale de reunire a trompelor intr-un mod satisfacator, dar numarul sarcinilor aparute este foarte mic. Aceste interventii sunt laborioase si necesita un personal experimentat cu o inalta calificare.
Sterilizarea este un act medical legal in cele mai multe state. Din punct de vedere etic medicul poate refuza practicarea sterilizarii. Principala responsabilitate etica a echipei medicale este cea de a informa pacientul in totalitate despre acest act medical.
Este foarte important ca ambii parteneri sa participe la discutia cu medicul si daca este posibil sa existe un interval de timp intre aceasta discutie si momentul interventiei, persoana in cauza putand sa isi schimbe decizia in ce moment doreste.