Termen cautat

Etapele dezvoltarii sexualitatii


Imagini

COPILARIA

In timpul perioadei copilariei, la varsta de 4-5 ani, copilul diferentiaza sexele si devinde curios; asadar, el se joaca "de-a mama si de-a tata", "de-a doctorul", explorandu-si, astfel, corpul si fiind interesat de aspectele sexuale primare.

Cativa ani mai tarziu, copilul cu varsta de 10 ani isi pierde, treptat, interesul in aceste aspecte care tin de sexualitate, deoarece isi va canaliza intreaga energie in cadrul scolii, unde, ca elev, trebuie sa isi construiasca o relatie buna cu colegii de clasa, sa isi dezvolte preocupari comune cu acestia si, uneori, chiar sa accepte ca nu poate fi fruntas de fiecare data. La 10 ani, elevul va acumula mai multe experiente, stiind sa citeasca, sa scrie, sa socoteasca si dezvoltandu-si foarte mult capacitatea de a gandi. Curiozitatile sexuale din varsta copilariei vor fi acum estompate de evolutia copilului pe plan fizic, social si intelectual. Totusi, in perioada precedenta pubertatii, cei mici isi pun intrebari si discuta unii cu altii despre subiecte legate de mangaieri, placere sau sarut.

La varsta de 10 ani, copilul are cunostinte bogate legate de diferentele dintre sexe, de faptul ca organele sexuale sunt necesare in vederea reproducerii, apoi nasterii copiilor. Totodata, acesta este constient de faptul ca societatea si familia vor conferi sarcini diferite baietilor si fetelor. La aceasta varsta fetele difera foarte mult de baieti, in ceea ce priveste comportamentul psihologic, astfel: inca din perioada copilariei baietii se vor arata mult mai puternici, intreprinzatori si luptatori, in timp ce fetitele vor fi delicate, tandre, rabdatoare si vor dovedi o mare usurinta in realizarea activitatilor care au legatura cu infrumusetarea universului inconjurator sau cele care presupun ingrijirea lor si a celor din jur.

Dupa varsta de 10-12 ani, debuteaza perioada de afirmare a copilului, perioada in care acesta isi va contura tendinta de independenta. Acum, copilul va considera ca are capacitatea de a se descurca singur, in majoritatea situatiilor, manifestandu-si eul de cate ori are ocazia. In vederea formarii sale ca om, ca adult, copilul are in preajma sa mai multe figuri sau modele precum parintii, prietenii, colegii, anumite mexemple propuse de societate etc. Mai mult, in prezent, Internetul, televiziunea, cartile, revistele ofera o paleta vasta de modele celor mici, figuri inspirationale de la idolii stadioanelor, la zeii grupurilor rock sau rap si la vedetele din cinematografie.

Se intampla, de foarte multe ori, ca televiziunea, presa sau chiar familia si prietenii sa intervina in dezvoltarea copilului, dandu-i acestuia diferite retete cu privire la cele mai bune modalitati de petrecere a timpului liber, la cele mai grozave tipuri de vestimentatie,  la cei mai potriviti idoli pe care ar trebui sa ii aiba etc. Insa, lucrul esential pentru aceasta varsta, cel care are importanta esntiala, este desfasurarea vietii comune a copilului cu colegii si prietenii sai, in cadrul scolii, unde fetele si baietii beneficiaza de ocazia de a se cunoaste mult mai bine inainte sa se poata diferentia unii de altii cu adevarat. Aceasta convietuire va avea drept efect dezvoltarea instinctului sexual, lucru ce va determina modificari profunde care vor intersecta toate sectoarele fiecarei personalitati, in parte.

PUBERTATEA

Perioada pubertatii este anuntata atat in cazul baietilor, cat si in cel al fetelor de diferite modificari ale trupului acestora, debutand cu aparitia primelor fire de par pubian. In cazul fetelor, se vor dezolta sanii, bazinul se va largi (semn ca incepe pregatirea acestora pentru viitorul lor rol de mama), iar, in ceea ce priveste baietii, acestia vor incepe sa aiba erectii pe timpul noptii sau ca urmare a prezentei diferitor stari sau emotii. In jurul varstei de 11-12 ani, copiii vor creste in inaltime cu aproximativ 4cm anual, iar corpul lor se va indrepta, astfel, inspre forma si talia de adult.

In cazul fetelor, principalul fenomen care desemneaza instalarea pubertatii este, desigur, menstruatia. Astfel, prima menstruatie constituie un eveniment extrem de important pentru fete, reprezentand linia de demarcatie dintre copilarie si adolescenta. Desi pot exista anumite neregularitati ale menstruatiei o perioada, organele sexuale ale fetelor tinere vor produce din acest moment, in fiecare luna, cate un ovul.

Menstruatia nu trebuie nicidecum privita ca si cum ar conferi un aspect degradant sau murdar coprului feminin. Este un lucru cert acela ca de-a lungul vremii, aceasta a fost privita ca fiind un semn de inferioritate raportata la sexul opus, fapt care a atras dupa sine interdictii dintre cele mai variate pentru sexul feminin. Insa, in prezent, traim in civilizatie, intr-o lume in care este cunoscut faptul ca menstruatia nu este altceva decat un fenoment normal si natural produs de organism pentru a desemna capacitatea de procreere a fetelor tinere. Menstruatia reprezinta un element care le conduce pe acestea pe drumul implinirii lor ca femei si ca viitoare mame. Asadar, acest fenomen organic nu trebuie, sub nici o forma, sa ajunga de perturbe activitatea tinerelor fete, chiar daca este insotit de dureri usoare sau de stari melancolice sau de moleseala.

In cazul fetelor, inceperea perioadei pubertatii este marcata in mod cert prin aparitia menstruatiei, insa, in cazul baietilor semnele perioadei pubertatii sun unele mai putin vizibile si mai greu de descifrat la modul concret. Prima eliminare a spermei poate surveni mai tarziu comparativ cu ale modificari fizice ale trupului sau poate fi chiar ignorata, in mod special in cazul acelor baieti care nu au fost preveniti de faptul ca acest lucru se va intampla, iar acestia pot ajunge sa simta o senzatie de rusine sau de jena. Insa, pentru baieti, prima ejaculare poate fi considerata un real eveniment care marcheaza trecerea granitiei de la copilarie la adolescenta. Fenomenul este unul normal si natural, organic, subliniind faptul ca organele sexuale ale baietilor functioneaza in mod normal, eliberand sperma produsa de testicule.

Lasand la o parte cele doua transformari ale fetelor si ale baietilor care marcheaza trecerea in perioada pubertatii, adica menstruatia si prima ejaculare, ambele sexe traiesc si anumite transformari la nivel psihologic la fel de importante. Acestea debuteaza in perioada pubertatii si vor continua pe tot parcursul adolescentei.

ADOLESCENTA

Adolescentii se vor desprinde, treptat, de modelele si exemplele concrete ale copilariei sau din perioada pubertatii, fiind capabili sa judece singuri orice situatie generala sau orice eveniment, indiferent ca ii privesc in mod direct sau nu. Datorita dezvoltarii judecatii sale, un adolescent este capabil sa infrunte intamplarile si evenimentele de zi cu zi, avand capacitatea de a si le imagina pe cele care vor urma.

Relatiile cu cei din jur se vor modifica foarte mult in perioada adolescentei, pentru orice tanar, acesta avand o anumita sexualitate din momentul in care organele sale incep sa functioneze din plin, chiar in cazul in care acesta nu si-a inceput inca viata sexuala. Aceasta este cauza pentru care adolescentii percep lumea diferit, incepand sa distinga, in jurul lor, anumite persoane de care pot fi atrasi din punct de vedere fizic, iar de altele, vor deveni sau vor ramane legati doar prin relatii de prietenie sau de colegialitate. Tinerii vor cauta dialogul in domeniile care tin de sexualitate, dorind sa alfe cat mai multe rapsunsuri autorizate prin intermediul familiei, medicinii sau al scolii.

Adolescenta reprezinta o etapa extrem de importanta a vietii, o perioada in care fiecare persoana face tot posibilul pentru a-si cuceri statutul de fiinta independenta si pentru a-si modela caracterul si a-si afirma personalitatea. Adolescentii trebuie sa se ocupe tot timpul de modificarea comportamentului si a atitudinilor lor sau a reactiilor vizavi de persoanele din jurul lor. Pana in acest moment, au fost niste copii ascultatori si docili atat in fata parintilor, cat si a profesorilor, niste copii care au acceptat parerile, criticile si sugestiile din exterior fara multe comentarii sau prosteste. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca lipsa de experienta si de independenta a copiilor a stabilit un flux al ideilor si sugestiilor doar in sens unic, de la adulti catre ei.

Spre deosebire de varsta copilariei, adolescentul va continua sa preia informatiile venite de peste tot din jurul sau, insa, de acum, le va trece prin filtrul gandirii sale, le va analiza si isi va exprima propriile pareri, incercand, astfel, sa isi dovedeasca permanent autonomia.

Adolescentul s-a lansat de acum in cuceririrea independentei sale si isi va afirma propria personalitate prin intermediul a doua atitudini esentiale: identificarea si contrazicerea. In ceea ce priveste contrazicerea, aceasta va fi dirijata, mai ales, impotriva membrilor familiei, adolescentul avand mai tot timpul opinii contradictorii cu cele ale parintilor in vederea stabilirii independentei sale. El va refuza ghiadarea de orice natura, atat in ceea ce priveste alegerea prietenilor, a modalitatilor de distractie sau a lecturilor, cat si in stabilirea opiniilor politice. Adolescentul a incetat demult sa mai fie multumit de iesirile impreuna cu membrii familiei, in special, cu parintii, nu ii mai sunt pe plac locatiile pentru petrecerea vacantelor si va dori sa petreaca majoritatea timpului cu prietenii si alaturi de colegii sai.

In aceasta perioada, adolescentii vor purta o lupta dubla si anume: incercarea debarasarii de carapacea copilariei si eforturile pentru a intra in pielea adultilor, facand tot posibilul pentru stabilirea unor relatii nu doar cu cei de varsta sa, dar si cu adultii. Adolescentii isi manifesta constat dorinta de a-si trai propriile vieti fara sa tina cont de experientele altora. Astfel, ei vor inita o indepartarea de familiile lor si is vor crea propria viata, de cele mai multe ori, una secreta, prin intermediul discutiilor si a corespondentelor cu prietenii.

Adultii nu sunt intotdeauna pregatiti pentru intelegerea acestei situatii si, astfel, nu vor reactiona corespunzator in fata unor manifestari de acet tip, suferind din cauza atitudinii arogante sau ofensive a adolescentilor, fara sa realizeze ca, de fapt, prin astfel de comportamente, adolescentul nu face altceva decat sa isi revendice independenta.

Majoritatea parintilor se tem ca fiicele sau fiii lor ar putea sa ajunga sa fie antrenati in diferite actiuni antisociale sau ca ar putea capata obiceiuri proaste din cauza faptului ca intra in contact cu colegii provenind din alte medii sociale sau care au un echilibru psihic precar. In toate aceste cazuri, lucrurile esentiale raman urmatoarele: discutiile sincere si deschise chiar daca sunt legate de subiecte delicate. Increderea pe care parintii sau profesorii o au in adolescent este, de asemenea esentiala, mai ales in cazul in care tinerii sunt constienti de ea. Totodata, mai este importanta si cunoasterea de catre parinti a programului si a activitatilor copiilor lor si a celor a prietenilor acestora.

In ceea ce priveste relatiile sexuale in perioada adolescentei, acestea au crescut, in prezent, intr-un mod vertiginos, in comparatie cu anii '60, de pilda, cand 10% dintre fete si 25% dintre baieti intretineau relatii sexuale pana la varsta de 17 ani, in timp ce azi, procentajele sunt de 55%, repsectiv 40%.

In teorie, relatiile sexuale reprezinta pentru o persoana un factor care desemneaza implinirea, fiind, raportat la masturbare, un progres indiscutabil, in cadrul caruia partenerul imaginar este, in sfarsit, inlocuit cu unul real. Temerile legate de sexul opus dispar, treptat, iar eliberarea la nivel psihologic si fizic care vin odata cu sexul vor reduce din implusurile violente ale adolescentului. Nici un individ nu poate spera sa atinga un oarecare echilibru al maturitatii fara sa fi experimentat si sa fi explorat aspectele personalitatii sale.

Inainte de toate, sexualitatea implica o foarte mare responsabilitate, si anume pe aceea de a-ti controla comportamentul intr-o asa maniera incat sa nu iti ranesti partenerul. Asadar, adolescentii ar trebui deja, in aceasta perioada, sa se simta suficient de maturi incat sa isi asume o astfel de responsabilitate si, totodata, toate consecintele care vin odata cu relatia lor: posibilitatea aparitiei unei sarcini, riscul bolilor cu transmitere pe cale sexuala, anumite consecinte pe plan afectiv.

Un fapt cunoscut este acela ca baietii si fetele se diferentiaza in ceea ce priveste dorintele lor cand este vorba de relatiile sexuale. De pilda, dorinta care determina ambele sexe sa se mangaie sau sa se imbratiseze nu are, de cele mai multe ori, aceeasi insemnatate, motiv pentru care intelegerea sexului opus este esentiala.

In cazul baietilor, instinctul sexual debuteaza cu o intensitate foarte mare mare, maximul fiind atins intre varstele de 15-20 de ani, iar majoritatea baietilor vor avea anumite dorinte de natura sexuala care, atata timp cat ele nu se implinesc, vor constitui adevarate obsesii pentru acestia.

In ceea ce priveste fetele, la varsta de 14-16 ani, nu exista aceleasi exigente sau aceeasi intensitatea in ceea ce priveste senzualitatea, pentru acestea fiind mult mai importante dragostea sau o anumita exaltare sufleteasca si spirituala in locul placerii trupesti. Inca de la primele intalniri, fetele asteapta cuvinte frumoase si tandre sau chiar mici atentii din partea baietilor, atentii care sa le asigure de feminitatea lor si de efectul pe care aceasta o are asupra baietilor. Chiar in cazul in care o fata este libera sa actioneze dupa bunul plac, nefiind constransa de nimic, ea nu va intretine raporturi sexuale pentru un timp mai indelungat, deoarece nu si le doreste. In cazul in care acestea au, totusi, loc, acest lucru se intampla, de cele mai multe ori, fiindca fata isi doreste sa fie in rand cu toata lumea si pentru a evita sa devina motiv de ras sau de bataie de joc a prietenilor sau a colegilor. Insa, este demonstrat faptul ca, pentru fete, implinirea sexuala vine mult mai tarziu.

Instalarea maturitatii si a tuturor responsabilitatilor care vin odata cu aceasta va determina fetele tinere sa constientizeze pasul pe care au de gand sa il faca si sa se protejeze chiar si de ele insele, in timp ce, in cazul baietilor, aceasta responsabilitate lipseste, in general. Pe de alta parte, in prezent, multitudinea de optiuni de metode anticonceptionale modifica aceasta schema a actiunii in ceea ce priveste ambele sexe.

Adolescentii din ziua de azi cuprind mai multe categorii printre care se numara acea parte care doreste doar sa intretina relati sexuale cat mai multe si mai variate, dar si partea care este capabila sa poarte partenerului o dragostea autentica si profunda. Nimeni nu poate interzice ca adolescentii sa aiba relatii sexuale, nici medicii, nici parintii sau profesorii. Insa acestia trebuie sa constientizeze alegerile pe care le fac, consecintele si importanta lor, aflandu-se situati intre implusurile sexuale, pe de o parte, si legile societatii si ale familiei, pe de alta parte.

In prezent atitudinea pe care o are societatea legat de activitatea sexuala a adolescentilor este mai putin rigida, iar libertatea sexuala nu mai este sanctionata prin inocularea sentimentelor negative precum vinovatie, rusine, frica, devalorizare personala etc.

Adolescenta reprezinta perioada in care, in majoritatea cazurilor, tendintele sexuale se vor orienta intr-o anume directie, definitiv. In aceasta etapa a vietii, prietenia stransa cu persoane de acelasi sex este perfect normala, astfel, adolescentii sprijinindu-se unii pe ceilalti in cristalizarea personalitatii.

In continuare, interesul va migra inspre persoanele de sex opus, pentru majoritatea adolescentilor, insa exista si cazuri cand aceasta etapa a prieteniilor stranse cu acelasi sex nu poate fi depasita. Acest lucru se intampla fie din teama pentru sexul opus si astfel, se evita abordarea acestuia, fie din cauza ca existenta lor se desfasoara in cercuri care exclud in totalitate sexul opus, sau, uneori, din cauza lipsei de modele in cadrul familiei cu care se pot identifica. Descrierile anterioare corespund adolescentilor care vor ajunge sa manifeste un interes de natura sexuala pentru persoanele de acelasi sex, iar, fata de acestia, societatea de azi a demonstrat ca dovedeste o mai mare toleranta decat in vremurile trecute.

Adolescentii se mai pot confrunta si cu probleme legate de abuzuri sexuale, iar, in ziua de azi, si despre acestea se poate vorbi mult mai deschis si mai sincer, totodata, existand mai multe modalitati de preventie a lor.