Hermafrodismul poate fi definit ca o anomalie manifestata prin prezenta, la acelasi individ, atat a tesutului ovarian cat si a tesutului testicular. Denumirea provine de la numele a doua zeitati grecesti, Hermes, zeul sexualitatiisi Afrodita, zeita dragostei si a frumusetii. Hermafrodismul apare ca urmare a unor disfunctii congenitale urmate de anomalii ale embriogenezei. In prezent atat medicii cat si pacientii si familiile acestora prefera termenul mult mai specializat de intersexualitate. Explicatie stiintifica a hermafrodismului consta in combinarea cromozomilor de tip X (specifici feminini), cu cei de tip Y (specifici masculini), in cadrul aceluiasi organism.
Cauzele care duc la aparitia hermafrodismului
Cercetarile stiintifice au demonstrat faptul ca aparitia hermafrodismului are patru potentiale cauze, dupa cum urmeaza:
1.Intersexualitate de tip 46 XX
In acest caz pacientul va avea cromozomi femeiesti, ovare, dar si organe genitale externe specifice unui organism barbatesc. Cauza acestei anomalii este poate fi explicata prin expunerea fetusului (format initial ca un organism femeiesc) unui surplus de hormoni barbatesti inainte de nastere. Astfel, labiile se alipesc, iar clitorisul se alungeste excesiv, „transformandu-se” intr-un penis. De obicei la persoana in cauza uterul si tuburile falopiene se dezvolta normal. Supranumita si virilizare, aceasta conditie medicala poate sa apara din urmatoarele motive:
2.Intersexualitate de tip XY
In acest caz pacientul va avea cromozomi barbatesti, dar organele genitale externe vor fi insuficient sau ambiguu dezvoltate, sau chiar de tip femeiesc, testiculele putand fi normale, cu malformatii sau absente. Aceasta conditie medicala mai este supranumita subvirilizare. Formarea corespunzatoare a trasaturilor barbatesti in timpul sarcinii depinde de echilibrul dintre nivelul hormonilor barbatesti si nivelul hormonilor femeiesti. Aceasta conditie medicala poate sa aiba urmatoarele cauze:
3.Intersexualitate de tip gonadal
Persoana care manifesta acest tip de anomalie prezinta atat tesutovarian cat si tesut testicular. Acestea pot fi cuprinse in aceeasi gonada, sau persoana in cauza poate naste cu un ovar si un testicul, si prin urmare poate avea cromozomi XX, XY, sau ambele tipuri. Aceasta conditie este supranumita hermafrodism adevarat.
4.Disfunctii complexe sau nedeterminate in stabilirea sexului genetic
Multe dintre configurarile cromozomiale, altele decat 46 XX, sau 46 XY pot avea drept rezultat disfunctii ale stabilirii sexului genetic al fatului. In aceasta categorie sunt incluse configurarile de tip 45 XO (cu doar un singur cromozom X), 47 XXY si 47 XXX (in ambele cazuri copilul va avea un extracromozom, fie ca acesta este X sau Y). Aceste conditii medicale nu rezulta in discrepanta intre alcatuirea genitala interna si cea externa.
Simptome si metode de remediu pentru hermafrodism
Simptomatologia hermafrodismului, fie ca se manifesta imediat de la nastere, sau ceva mai tarziu este destul de variata si cuprinde:
Cel mai important pas in tratarea hermafrodismului este ca parintii ca accepte aceasta conditie medicala si precum si consecintele ei. Pana nu demult se pleca de la premiza ca hermafrodismul trebuie tratat cat mai repede si ca sexul care se va pastra va fi cel al organelor genitale dezvoltate la exterior. De asemenea, medicii specialisti considerau ca este mult mai usor de reconstituit un organism de tip femeiesc, si prin urmare daca sexul predominant al unei persoane hermafrodite era incert, copilul era adesea considerat ca fiind fata.
Studii recente au demonstrat faptul ca inainte de a actiona in vederea remedierii acestei conditii medicale, este indicat sa se stabileasca tipul cromozomilor dominanti. In plus, a inceput sa se acorde o atentie din ce in ce mai mare complexitatii organismului femeiesc.
Tratamentele pentru hermafrodism pot sa aiba atat efecte pe termen lung, cat si efecte pe termen scurt. Tocmai de aceea inainte de stabilirea unui tip de tratament trebuie luati in considerare o multitudine de factori de tip cromozomial, neural, hormonal, psihologic si chiar comportamental.