Lubrifierea insuficienta a organului genital feminin este responsabila de durerea fizica si absenta placerii din timpul contactului sexual.
Dupa instalarea menopauzei, lubrifierea vaginala scazuta reprezinta cea mai frecventa cauza ce determina durerile din timpul raporturilor sexuale. Acest simptom poarta numele de dispareunie.
Tulburarea afecteaza un numar considerabil de femei. Procentajul femeilor ajunse la menopauza, care au aceasta problema, este intre 10-40%.
Unele infectii cauzeaza lubrifierea insuficienta vaginala si pot genera senzatii de mancarime si usturime.
Uscarea vaginului poate avea origini medicamentoase, in randul agentilor cauzatori enumerandu-se antidepresivele si antialergicele.
Estrogenul este un hormon feminin cu capacitati metabolice, care are rolul de a mentine sanatatea vaginala, elasticitatea peretilor vaginali, un pH optim si asigura o lubrifiere corespunzatoare. Scaderea cantitatii de estrogen din organism determina manifestari diverse, lubrifierea insuficienta fiind doar una dintre acestea.
Unele tulburari precum reducerea lubrifierii genitale, sunt cauzate de factori emotionali. Starile emotionale negative (stresul, anxietatea, etc.) cauzeaza o circulatie sangvina deficitara, ceea ce afecteaza excitatia si lubrifierea.
Aceasta influenteaza buna functionare a aparatului genital, iar o igiena precara poate determina schimbari ale florei vaginale. Dereglarile florei bacteriene sunt determinate de modificarile pH-ului, cauzate la randul lor de diferite sapunuri si produse de curatare intima. Modificarile cantitative sau calitative ale bacteriilor vaginale pot asigura, printre altele, o lubrifiere necorespunzatoare.
Vaginul este sensibil la unii agenti iritanti precum: materialul lenjeriei intime; substantele chimice din sapunuri, produsele de curatat zona intima, creme etc.; prosopul folosit pentru stergere; tipul de hartie igienica si altele.
Alte cauze favorizante:
Lubrifierea insuficienta se diagnostica de catre medicul ginecolog, cu ajutorul examenului genital. Se poate stabili acest diagnostic si prin analiza microscopica a unui preparat de secretie vaginala pe o lama. Alte metode utilizate pentru confirmarea diagnosticului sunt: examenul pelvin si testul Papanicolau.
Atitudinea terapeutica in cazul unui vagin uscat, presupune terapia cu estrogeni. Exista mai multe cai de administrare a hormonului feminin:
Pe cale vaginala
Pe cale orala
Dozele de estrogen sunt disponibile sub forma de pilule ce pot fi ingerate prin cavitatea bucala. Acestea pot fi combinate cu progesteron – alt hormon feminin.
Pe cale cutanata / transdermica
Calea tegumentara de administrare presupune aplicarea pe piele a unor plasturi cu continut hormonal, pe o perioada de cateva zile pana la cateva saptamani, in functie de sfatul medicului.
Alta masura de combatere a tulburarii de lubrifiere vaginala este auto-ingijirea. Se pot folosi sapunuri cu pH neutru care nu influenteaza microflora bacteriana. Spalaturile vaginale constituie si ele o solutie eficienta. Se poate folosi un irigator achizitionat de la farmacie, umplut cu apa si bicarbonat de sodiu, pentru o igiena corespunzatoare.
Comentarii
Trimis de Anonim (neverificat) la Mie, 08/27/2014 - 15:12
Re: Lubrifierea insuficienta a vaginului
Felicitari pentru acest articol,multe cupluri nu stiu cum sa actioneze si din pacate dragostea lor poate fi compromisa.Lubrifierea artificiala este la indemana tuturor ,pana cand se reechilibreaza secretia hormonala a partenerei.Magazinul virtual www.sexfiles
ofera o gama diversa de lubrifianti.