Termen cautat

Homofobia, un factor major de discriminare


Autor: george
Imagini

Pana in prezent nu s-a putut stabili o definitie clara si concisa pentru termenul de "homofobie", si asta datorita faptului ca orizontul cuprins de acest termen este destul de vast. In principal, homofobia descrie frica si reactiile ostile fata de persoanele homosexuale, precum si de ideea de homosexulaitate. Cu toate acestea poate fi descrisa drept homofoba chiar si o persoana care are reactii violente fata de o persoana cu orientari homosexuale.

Explicatia care sta la baza homofobiei face referire la reactiile diferite pe care oamenii le au legat de diferitele orientari sexuale ale semenilor si asta in ciuda faptului ca au fost expusi acelorasi factori externi. In acest sens, in vreme ce unii oameni accepta homosexualitatea ca pe un mod de viata ca oricare altul, multi sunt cei care inca mai considera ca aceasta orientare sexuala este o "boala" sau chiar un pacat.

La inceputul anilor '80, cand eipdemia de SIDA luase proportii, multi dintre homosexualii din intreaga lume au fost stigmatizati, marginalizati, batuti sau chiar omorati pentru orientarile lor sexuale. Un rol foarte important in acest sens a fost jucat de mass-media, care intr-un mod mai mult sau mai putin direct a vehiculat ideea raspandirea Virusului Imunodeficientei Umane (HIV) are ca pricipal factor homosexualitatea. Pe de alta parte multi dintre sefii de stat au iesit la rampa cu declaratii dezaprobatoare la adresa homosexualitatii, ceea ce nu numai ca a inversunat populatia de rand, ci a dus chiar la acte de violenta fata de persoanele cu aceasta orientare. Un exemplu concludent a fost oferit chiar de Marea Britanie, unde unul dintre sustinatorii activi ai homosexualitatii a fost agresat fizit intr-o suburbie din Londra. Putem vorbi despre o situatie similara chiar si in Statele Unite ale Americii, unde organizatiile pentru monitorizarea violentei de tip homofobic au raportat o crestere a opresiunii asupra homosexualilor in anii '80.

Din pacate chiar si in prezent exista state in lume care stigmatizeaza persoanele homosexuale. Un studiu statistic realizat recent releva faptul ca in anul 2005 in America Latina o data la doua zile un homosexual era ucis datorita orientarii sale, in vreme ce in anul 2004 guvernul brazilian a lansat o campanie oficiala impotriva homosexualitatii. Tot in aceasta tara studiile arata faptul ca intre anii 1997-2007, au fost omorati nu mai putin de 2509 homosexuali.

Mai mult decat atat, in tari din Africa precum Zimbabwe si Zambia, homosexualitatea este interzisa prin lege, persoanele homosexuale fiind tratate cu ostilitate si chiar violenta de catre autoritati, angajatori, in spitale si chiar in viata sociala, de catre semenii lor. Cu toate acestea Africa de Sud a adoptat recent noi legi favorabile persoanlelor homosexuale, insa ramane de vazut daca asta va influenta pozitiv opinia publica.

O situatie similara putem regasi in India, unde, datorita presiunii exercitate de familie si sociatate asupra femeilor pentru a-si intemeia o familia, lesbianismul este cu mult mai oprimat fata de homosexualitate. Deasemenea tot pe continetul asiatic, in Iran in anul 2005 doua persoane cu orientari homosexuale au fost ucise, pentru ca 2 ani mai tarziu presedintele Ahmadinejad sa declare ca pe teritoriul iranian cu exista homosexualitate.

Prevenirea homofobiei
Formele imbracate de homofobie sunt destul de variate, pornind de la barfe, porecle rautacioase, vandalism, discriminare la locul de munca, isolare si marginalizare si pana chiar la amenintari cu moartea sau chiar moarte. Toate aceste forme de homofobie variaza in functie de locul in care v-ati nascut sau traiti. Spre exemplu, exista zone si culturi in lume unde educatia religioasa este riguroasa, si prin urmare, nivelul atins de homofobie in aceste zone poate fi mult mai intens decat in zone unde homosexualitatea este deja acceptata (Olanda sau California, USA).

Un climat homofob poate obliga intr-un mod indirect persoanele orientate spre homosexualitate sa isi inhibe sau sa isi ascunda adevaratele trairi pentru a putea fi acceptate in societatea in care traiesc. Mai mult decat atat, in zonele unde copiilor inca de cand sunt mici li se implementeaza gandirea ca homosexulaitatea este un pacat, exista sanse mari ca acele persoane sa dezvolte sentimente acute de vinovatie. Acele persoane vor sfarsi cel mai adesea reprimandu-si personalitatea, devenind inhibate si retrase, iar parametrii in care vor socializa nu sunt nici pe departe normali.

Ca in aproape orice alta situatie scoala joaca un rol esential in prevenirea manifestarilor de homofobie. In acest sens, un studiu realizat in Statele Unite a relevat faptul ca in scolile unde homosexualitatea nu ete damnata si nu este privita ca pe un act rau savarsit la adresa societatii, activitatile homofobe au scazut cu pana la 60%. Deasemenea s-a demonstarat ca oamenii, in general, devin mai toleranti fata de homosexualitate in momentul in care sunt implicati activ in programe de acceptare a acestei orientari, precum activitati educative extrascolare, sau ateliere tematice.

Un rol la fel de important in prevenirea homofobiei apartine sefilor de stat, liderilor de partid, fortelor de ordine, sistemului de sanatate, mass-mediei si angajatorilor. In plus, la nivelul familiei trebuie sa se insuseasca ideea ca homosexulaitatea nu este o boala si nici un factor major de raspandire a bolilor cu transmitere sexuala (BTS); homosexualitatea este pur si simplu o orientare sexuala. In plus, programele educative derulate in prezent in scoli sunt la randul lor defectuoase, deoarece nici unul nu include in tematica sa nici macar minimul unei educatii sexuale pentru homosexuali.

Bibliografie

http://www.avert.org/homophobia.htm