Termen cautat

Viata sexuala a femeilor diabetice


Imagini

CAUZELE PROBLEMELOR DE NATURA SEXUALA

Diabetul, alaturi de toate complicatiile sale, de o gravitate mai mare sau mai mica, are, de cele mai multe ori, repercursiuni negative in ceea ce priveste viata sexuala a femeilor diabetice. Problemele sexuale de acest tip pot avea drept cauze factori fizici si, totodata psihici.

Factori de natura fizica ce pot afecta viata sexuala a femeilor diabetice

  • Infectii la nivelul tractului urinar

In momentul in care nivelul glucozei din sange este unul crescut, pacienta afectata va fi predispusa la dezvoltarea infectiilor la nivelul teactului urinar. Astfel, actul sexual va fi insotit de senzatii dureroase si de un disconfort sporit.

Cand, in sange, nivelul glucozei este unul ridicat, pacienta se va simti mult prea obosita pentru a mai putea fi interesata de orice activitate de natura sexuala. Astfel de situatii pot sa fie evitate daca diabetul se va tine sub control, deci vor fi necesare controale medicale regulate, in vederea obtinerii acestui lucru.

  • Pierderea controlului in ceea ce priveste vezica urinara

Daca pacienta manifesta probleme in ceea ce priveste nervii din zona vezicii urinare, un efect negativ al acestui fapt este acela ca femeia afectata va fi incapabila sa mai constientizeze momentul in care vezica urinara este plina. Astfel, pacienta nu va simti nevoia de a merge la toaleta, chiar daca va fi cazul sa o faca. Drept urmare a acestei probleme, este posibil ca pacienta sa urineze in timpul contactului sexual sau, mai precis, in momentul orgasmului, lucru care poate deveni, pentru aceasta, extrem de stanjenitor. In vederea prevenirii unei astfel de situatii se recomanda ca pacienta sa urineze inaintea actului sexual, apoi, evident, dupa finalizarea acestuia pentru mentinerea unei vieti sexuale normale.

Factori de natura psihica ce pot afecta viata sexuala a femeilor diabetice

Cauzele de ordin psihic care pot ajunge sa afecteze viata sexuala a femeilor diabetice care sunt afectate de diabet pot sa fie similare problemelor cu care se confrunta o femeie perfect sanatoasa din punct de vedere fizic. Cele mai frecvente dintre aceste probleme includ urmatoarele: certurile, lipsa de comunicare din cadrul cuplului, teama de sarcina, stresul, starile de tristete, anxioase sau depresive, cazuri de abuz fizic sau sexual, educatia restrictiva si mult prea rigida etc.

VIATA SEXUALA A FEMEILOR DIABETICE

Diabetul poate sa afecteze viata sexuala a femeilor afectate prin intermediul urmatoarelor manifestari:

  • Vaginita (infectia la nivel vaginal)

Femeile care sunt afectate de diabet prezinta o predispozitie crescuta de a dezvolta infectii la nivelul vaginului. Cele mai multe dintre infectiile vaginale au drept cauza ciuperca Candida albicans, iar, in cazul femeilor cu diabet, nivelul crescut al glucozei prezente in sange va favoriza dezvoltarea ciupercii.

Vaginita poate provoca diferite iritatii, stari de disconfort sau senzatii dureroase in timpul contactelor sexuale sau chiar si dupa finalizarea acestora. Aceste infectii pot fi prevenite daca nivelul glucozei de sange va fi pastrat in limitele normale.

  • Vaginismul

Vaginismul reprezinta acel spasm muscular produs de muschii localizati la intrarea in vagin si afectiunea poate fi insotita de senzatiile de durere sau de disconfort provocate de infectiile la nivelul vaginului sau de uscarea mucoasei vaginale. Actul sexual, in astfel de cazuri, va fi unul extrem de complicat si foarte dureros. In astfel de cazuri, de foarte mare ajutor este practicarea exercitiilor Kegel care vor avea drept efect capacitatea de relaxare a muschilor vaginului si mentinerea unei vieti sexuale normale a femeii diabetice.

  • Diminuarea sau chiar pierderea senzatiei de placere

In cazul in care exista anumite probleme la nivelul nervilor organelor sexuale, efectul poate fi foarte grav, si anume diminuarea sau pierderea senzatiilor si a placerii de tip erotic. Astfel, atingerea orgasmului de catre pacienta va deveni un lucru extrem de dificil, daca nu chiar unul imposibil. In astfel de cazuri, printre solutiile posibile se numara urmatoarele: practicarea exercitiilor Kegel, stimularea directa si intensa a organelor sexuale feminine sau schimbarea pozitiilor din cadrul actelor sexuale.

  • Uscarea mucoasei vaginale

Problemele care pot aparea la nivelul nervilor celulelor din vagin pot sa cauzeze uscarea mucoasei din interiorul vaginului, fapt care poate cauza aparitia iritatiilor, senzatii puternice de durere (in timpul actelor sexuale sau chiar dupa finalizarea acestora) sau de disconfort. Daca sunt prezente astfel de simptome, se recomanda utilizarea de lotiuni cu un grad mare de lubrifiere. Aceasta distrugere a nervilor celulelor vaginale poate fi intarziata sau incetinita daca nivelul glucozei din sange este tinut sub control.