Term

Pirozis


Pirozisul se manifesta printr-o senzatie de arsura cu sediul la nivelul epigastrului si cu iradiere posterior sternului si cu finalizare prin regurgitarea lichidului acid in cavitatea bucala. Pirozisul poate fi determinat de consumul excesiv de alimente, bauturi alcoolice sau de ingestia unei mese prea consistente. Pirozisul poate indica desfasurarea bolii de reflux gastro-esofagian determinata adesea de hernia hiatala. Pirozisul poate fi favorizat de adoptarea pozitiei orizontale sau de flexarea trunchiului spre fata, in unele cazuri durerea fiind atat de intensa inca poate evoca durerea resimtita in timpul unui infarct miocardic. Pirozisul consta in iritatia esofagului determinata de acidul gastric si favorizata de consumarea multor alimente sau de exercitarea presiunii la nivelul stomacului. Unele alimente precum citricele, rosiile, ceapa, usturoiul, cafeaua, ciocolata, menta si alcoolul pot induce relaxarea sfincterului gastric. Mancarurile cu un continut bogat in grasimi si in uleiuri animale sau vegetale induc adesea pirozis. Pirozisul poate fi determinat si de administrarea unor medicamente precum antibioticele sau aspirina. Stresul si fumatul reprezinta si ei factori ce contribuie la aparitia pirozisului.