Termen cautat
Tip stire
E.g., 04/12/2021
Data stire

Stiri medicale


Grupul farmaceutic american Inovio Pharmaceuticals, care dezvoltă un vaccin împotriva virusului Zika, a anunţat miercuri că va lansa teste pe oameni înainte de sfârşitul acestui an, dând speranţe împotriva răspândirii epidemiei în cele două Americi, informează agenţia France Presse.

'Suntem în prezent în curs de a produce un vaccin împotriva Zika pentru testarea pe oameni înainte de sfârşitul anului", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al companiei, Jeff Richardson. Decizia a venit, a spus el, în urma testelor concludente pe animale.

'Teste preclinice au arătat că vaccinul sintetic împotriva virusului Zika provoacă răspunsuri durabile şi imunizante, demonstrând potenţialul (...) de prevenire

18-02-2016
Tip stire
Stiri externe

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care coordonează eforturile de răspuns la adresa virusului Zika, a lansat miercuri la Geneva un apel pentru strângerea a 56 de milioane de dolari pentru finanţarea operaţiunilor sale şi ale partenerilor săi, scrie AFP.

Răspândirea acestui virus, descoperit pentru prima dată în Uganda în 1947, reprezintă o temă de preocupare la nivel mondial, în timp ce Zika este suspectat de provocarea unor probleme grave neurologice asemenea microcefaliei la nou născuţi şi sindromului Guillan-Barre.

Din cele 56 de milioane de dolari (aproximativ 50,2 milioane de euro) 25 de milioane trebuie să finanţeze acţiunile OMS şi ale filialelor sale

18-02-2016
Tip stire
Stiri externe

Modificarea genetică poate reduce populaţia ţânţarilor femele şi a controla astfel vectorul care transmite virusurile Zika, Dengue sau Chikunguńa, potrivit unui studiu publicat de revista Trends in Parasitology, citat de EFE.

Cercetători de la Universitatea Virginia Tech (SUA) au propus introducerea de gene masculine la populaţiile de ţânţari pentru a-i transforma în masculi sau pentru a-i ucide.

Oricare din cele două rezultate ar contribui la diminuarea populaţiilor de ţânţari şi la stăvilirea propagării virusului transmis de acest ţânţar, având în vedere că doar femelele se hrănesc cu sânge, în timp ce masculii se alimentează cu nectar.

'Încercăm să probăm ipoteza că inserţia de

18-02-2016
Tip stire
Stiri externe

Mai mult de zece echipe de cercetare lucrează în prezent, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), la dezvoltarea unui vaccin împotriva virusului Zika, un virus apărut parcă de nicăieri pentru a deveni deodată "inamicul de temut" al femeilor gravide.

Întreaga cavalcadă mediatică cu privire la acest virus nu a făcut decât să evidenţieze o serie de întrebări despre acest virus, rămase deocamdată fără răspuns.

Dacă până la apariţia pe piaţă a unui vaccin va mai trece timp, probabil câţiva ani, cercetătorii din domeniul medical trebuie să răspundă până atunci întrebărilor concrete cu privire la posibila legătură dintre Zika şi microcefalie sau sindromul

18-02-2016
Tip stire
Stiri externe

Numărul cazurilor de sugari cu microcefalie din Brazilia a crescut cu 10% în ultima săptămână, totalizând 508 cazuri de la debutul epidemiei de Zika, a declarat miercuri Ministerul Sănătăţii, în care acest virus este suspectat că provoacă malformaţii cerebrale, informează agenţia France Presse (AFP).

Cele mai recente date, care erau din 12 februarie, consemnau existenţa a 462 de cazuri de microcefalie (reducerea perimetrului cranian, de natură să dăuneze dezvoltării intelectuale) confirmate între octombrie 2015 şi februarie 2016, faţă de o medie anuală de 150 de cazuri înainte de apariţia epidemiei de infecţie cu virusul Zika.

În plus, alte 3.935 de cazuri considerate

18-02-2016
Tip stire
Stiri externe

Noul spital din municipiul Fălticeni, aflat în construcţie de 25 de ani, are nevoie de lucrări suplimentare în valoare de 3,4 milioane lei, pentru a putea obţine autorizaţiile de la Direcţia de Sănătate Publică şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat presei, joi, primarul Cătălin Coman.

Acesta a menţionat că finanţarea este prevăzută în bugetul local pe 2016, iar licitaţia pentru desemnarea firmei ce va executa lucrările se apropie de final.

Potrivit primarului, lucrările suplimentare sunt necesare ca urmare a modificărilor apărute în legislaţia din domeniul sanitar şi cea privind securitatea la incendii.

Coman a precizat că gradul de execuţie a noului

18-02-2016
Tip stire
Stiri interne

În judeţul Suceava s-a confirmat un al doilea caz de gripă porcină din acest an, la o femeie în vârstă de 40 de ani, se arată într-un comunicat remis AGERPRES, joi, de adjunctul DSP Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu.

Potrivit sursei citate, au fost investigate în laborator două cazuri, dintre care unul la o pacientă în vârstă de 40 de ani la care s-a confirmat prezenţa virusului gripal AH1N1, cu formă severă de boală.

In prezent pacienta este stabilă clinic, fiind internată în Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava. În comunicat se precizează că pacienta are afecţiuni

18-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Deputata PSD Sonia Drăghici, membră în Comisia de sănătate şi familie, a declarat joi că PSD ar putea să depună o moţiune simplă pe sănătate, din cauza modului în care Ministerul Sănătăţii gestionează situaţia copiilor din Argeş cu sindrom hemolitic-uremic.

'Ne gândim la utilitatea unei moţiuni simple pe sănătate privind gestionarea problemelor de către ministrul Sănătăţii şi de către echipa pe care o are. Am discutat cu mai mulţi colegi, am vorbit şi cu dl Dragnea, decizia o va lua conducerea partidului de la nivel central,' a declarat deputata, în conferinţă de presă.

Medicul Sonia Drăghici, specialist în boli infecţioase, a precizat

18-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Şapte mii de morţi şi aproape 155.000 de răniţi au fost înregistraţi în 2015 din cauza războiului din Siria numai în structurile sanitare susţinute de Medici fără Frontiere (MfF), conform unui raport al organizaţiei nonguvernamentale publicat joi, scrie AFP.

Bilanţul este 'extrem de îngrijorător' deoarece "cele 70 de spitale şi centre de tratament improvizate care beneficiau de un ajutor regulat din partea MfF nu reprezintă decât o mică parte din structurile medicale din Siria", notează ONG-ul.

Femeile şi copii reprezintă 30-40% dintre victime, "ceea ce sugerează că zonele locuite de civili au fost constant ţinta bombardamentelor aeriene sau a altor tipuri de

18-02-2016
Tip stire
Stiri externe

Premierul Dacian Cioloş a anunţat, miercuri, în plenul Senatului, că a cerut ministrului Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, să prezinte zilnic informaţii despre rezultatele anchetei efectuate în cazul copiilor internaţi la Spitalul "Marie Curie" cu sindrom hemolitic-uremic.

'Am avut mai multe discuţii cu domnul ministru în aceste zile, chiar în perioada când am fost plecat la Bruxelles, şi am cerut ca astăzi să iasă şi să dea toate explicaţiile şi toate elementele pe care le are, inclusiv cele care au rezultat în urma unor analize făcute cu experţi din România, aşa cum aţi solicitat şi dumneavoastră, dar şi ca începând de astăzi să

18-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Primele două cazuri de gripă AH1 au fost confirmate la persoane care au fost internate la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti şi care au decedat, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al SJU Ploieşti, Andrei Ilinca.

Alte patru persoane internate la Secţia de Boli Infecţioase, la Terapie Intensivă, prezintă simptome ale bolii, astfel că şi în aceste cazuri au fost prelevate probe care au fost trimise la laborator pentru confirmare, a precizat sursa citată.

Potrivit unui comunicat postat anterior pe site-ul Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, la nivelul judeţului au fost diagnosticate în prima săptămână a

18-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), Adriana Pistol, a afirmat joi că în România nu există gripă porcină, precizând că cele 12 persoane care au murit în ultima săptămână au fost confirmate cu virus gripal sezonier.

'Nu există gripă porcină, la noi, în România, evoluează gripă umană sezonieră. Evoluţia la nivel naţional are încă o intensitate medie, încă se păstrează incidenţa în intervalul aşteptat pentru această perioadă a anului. Există focare locale în Municipiul Bucureşti şi în câteva judeţe apropiate, în sudul ţării unde pare că incidenţa creşte", a spus Adriana Pistol, într-o conferinţă de presă

18-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a declarat miercuri seară, la TVR, că au fost parcurse toate etapele standard ale unei anchete în cazul copiilor cu sindrom hemolitic-uremic, însă nu a fost descoperit "agentul etiologic", ci acesta este doar "bănuit".

'În acest moment tratăm consecinţe, tratăm complicaţii ale unei boli ale cărei cauze le bănuim, dar nu le-am putut dovedi prin anchetele epidemiologice, prin investigaţii în tentativa de stabili un diagnostic etiologic, deci a cauzei care a produs îmbolnăvirea. S-au parcurs toate etapele standard ale unei astfel de anchete, dar iată nu avem agentul etiologic, îl bănuim deoarece ştim că această boală este

18-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Se întâmplă uneori ca, în perioada în care ţinem o anumită dietă, cu stricteţe chiar, să nu slăbim sau, mai rău, să ne îngrăşăm, acest lucru fiind foarte posibil mai ales dacă parcurgem o perioadă stresantă şi în care nivelul cortisolului (hormon al stresului) este crescut, afirmă nutriţionistul Lygia Alexandrescu.

Potrivit specialistului, şi în aceste situaţii trebuie urmată o dietă anti-stres, care să aibă în vedere în principal scăderea nivelului de stres la care suntem supuşi şi secundar - pierderea ponderală.

'Trebuie înţeles faptul că tot ce ingerăm - alimente, lichide, medicamente sau fum de ţigară - poate adăuga sau poate reduce

18-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Numărul cazurilor de gripă AH1 confirmate în judeţul Olt continuă să crească şi a ajuns la 28, printre cazurile noi fiind şi un copil în vârstă de patru ani din Drăgăneşti-Olt, care frecventa o grădiniţă cu program prelungit din localitate, potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate (DSP) Olt.

Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Gabriela Gogiu, a anunţat că joi au fost confirmate prin analize de laborator efectuate la Institutul Cantacuzino Bucureşti patru cazuri noi de gripă, la un pacient de patru ani din Drăgăneşti-Olt, la un pacient pensionar cu handicap în vârstă de 29 de ani din comuna Leleasca, la un pacient

18-02-2016
Tip stire
Stiri interne

O echipă a Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC - European Centre for Disease Prevention and Control) ajunge, joi, în România pentru a oferi sprijin în ancheta privind cazurile de îmbolnăvire din Argeş.

'Ancheta continuă, se ridică probe, unele lucruri nu se anunţă deoarece se fac inopinat. Vin şi colegii de la ECDC. (...) Măsurile vor fi stabilite de comun acord", a declarat ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, într-o conferinţă de presă la Institutul de Sănătate Publică.

El a precizat că echipa ECDC, care a fost solicitată de Ministerul Sănătăţii, ajunge joi în România pentru a oferi sprijin în ancheta

18-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Mehedinţi se confruntă cu un acut deficit de personal medical cu studii medii de specialitate, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al unităţii spitaliceşti, dr. Cristian Jianu.

Potrivit sursei citate, această situaţie se datorează "lipsei de resurse financiare care nu permite angajarea de asistente şi infirmiere pentru a acoperi necesităţile din secţiile cele mai aglomerate din spital".

'Am avea nevoie de aproximativ 100 de salariate, mai ales la maternitate unde există doar o asistentă pe tură", a precizat Jianu.

Reprezentantul SJU Mehedinţi a arătat că, în urma demersurilor ce urmează să înceapă din luna martie, vor

18-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Preşedintele PNL Baia Mare, Cristian Niculescu Ţâgârlaş, a declarat joi că organizaţia urmează să achiziţioneze un ecograf destinat Unităţii de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Baia Mare.

'SJU Baia Mare va fi dotat în cel mai scurt timp posibil cu un ecograf care urmează a fi folosit în cadrul UPU. Achiziţia în valoare de 100.000 de lei este suportată de un grup de oameni de afaceri liberali. Intenţia noastră s-a născut după ce am avut o discuţie cu administraţia spitalului şi ne-am interesat asupra modalităţilor de achiziţie. Aparatul va fi folosit în secţia de urgenţe unde

18-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Douăsprezece persoane au murit în perioada 8 - 14 februarie din cauza virusului gripal, numărul total al deceselor crescând astfel la 21.

'Au fost comunicate 12 decese noi la cazuri de SARI confirmate cu virus gripal, dintre care 10 cu A(H1)pdm09 şi 2 cu AH3. Numărul total de decese la cazuri confirmate cu virus gripal este 21, dintre care 19 cu A(H1)pdm09 şi 2 cu AH3. Distribuţia deceselor pe grupe de vârstă: 1 la 0 - 1 an, 13 la 15 - 49 ani, 6 la 50 - 64 ani şi 1 la 65 ani. Distribuţia deceselor pe sexe: 15 masculin

18-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc a câştigat un proces cu Ministerul Finanţelor, pentru recuperarea unor sume reţinute din salarii în anul 2010, banii intrând deja în contul angajaţilor unităţii sanitare.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, dr. Demeter Ferenc, a declarat pentru AGERPRES că, după tăierile salariale din 2010, sindicatul Sanitas a dat în judecată unitatea sanitară pentru a recupera sumele reţinute de la angajaţi şi a câştigat acest proces, urmând ca banii să fie plătiţi de spital.

Drept urmare, conducerea SJU a decis să acţioneze, la rândul său, în instanţă Ministerul Finanţelor, pentru a primi înapoi sumele

18-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Pagini

Subscribe to Stiri medicale