Termen cautat
Tip stire
E.g., 02/29/2020
Data stire

11.5 % dintre femeile care au beneficiat de controale medicale gratuite în cadrul campaniei « Nu am facut destul » au fost depistate cu probleme la san


Autor: elena

Aproape 8 din 10 femei din România rurală nu au efectuat niciodată un control medical al sânilor.

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) şi Liga Română de Cancer au desfăşurat, în perioada octombrie – decembrie 2014, campania naţională anuală de informare despre cancerulde sân “Nu am făcut destul”.

O componentă importantă a campaniei a fost caravana din mediul rural, în cadrul căreia au beneficiat de controale gratuite 1012 femei din judeţele Argeş, Galaţi, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman. Caravana a fost realizată cu sprijinul unor medici rezidenţi şi studenţi la medicină în ani terminali – voluntari în proiectul « Împreună pentru Sănătatea Rurală ».

Pe lângă controalele medicale oferite gratuit, pe durata campaniei au fost distribuite 3000 de materiale informative cu privire la autoexaminarea sânilor, necesitatea controalelor medicale periodice şi importanţa prevenţiei cancerului de sân.

Rezultale înregistrate trag un semnal de alarmă ! Din cele 1012 femei, 116 au fost depistate cu diverse probleme ale sânilor, ceea ce reprezintă un procent de 11.5% din numărul total al persoanelor care s-au prezentat la control.

Cele mai frecvente observaţii ale medicilor au fost legate de prezenţa nodulilor la unul sau ambii sâni, formaţiuni palpabile fixe sau mobile, dure, de diferite dimensiuni, retractarea mameloanelor, durere la palpare sau dureri ale sânilor, secreţii mamelonare.

69% dintre femeile observate cu modificări ale sânilor au vârsta peste 40 de ani. Mai îngrijorător este faptul că 31% dintre femeile cu probleme la sân au până în 40 de ani.

Mai mult decat atat, 76% dintre femeile consultate de medici nu făcuseră anterior niciun control medical al sânilor, în contextul în care în România se înregistrează un procental mortalităţii din cauza cancerului mamar de 36% (din cazurile diagnosticate),mai mare decât media europeană (29%)şi chiar şi decât cea mondială (31%).

Rezultateleobţinuteîn campania din acest an confirmă ceea ce noi susţinem de multă vreme : necesitatea implementării unui program naţional de screening pentru cancerul de sân.

Şi nu ne vom opri până când nu vom obţine acest lucru” a declarat Cezar Irimia, Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC). « FABC şi Liga Română de Cancer îşi propun să continue acest proiect şi în anul 2015.»mai spune dl. Irimia.

Despre cancerul de sân

Cancerul de sân (neoplasmul mamar) este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor la nivel mondial, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

În fiecare an, 1.676.633 milioane de cazuri noi sunt diagnosticate în lume, iar peste 520.000 femei mor din cauza acestei boli. Asta înseamnă că undeva în lume, la fiecare minut care trece, o femeie moare din cauza cancerului de sân1.

Recomandări importante în prevenţie 2:

1.Autoexaminarea lunară a sânilor. Începând încă din adolescenţă, toate femeile ar trebui să îşi examineze lunar sânii, de preferat la o săptămână după apariţia ciclului menstrual.

Autoexaminarea se face în faţa oglinzii. Lucrurile care ar trebui să le trimită pe femei imediat la medic sunt: noduli, denivelări, modificări de formă, culoare sau simetrie, plieri, mameloane întoarse înauntru, secreţii.

2.Controlul la medic. Vizita la medic pentru controlul sânilor trebuie efectuată o dată la trei ani până la vârsta de 40 de ani şi o dată pe an dupăvârsta de 40 de ani.

3.Mamografia. După vârsta de 40 de ani, femeile ar trebui să efectueze anual o mamografie şi să beneficieze de examinarea clinică a sânilor.
Informaţii despre cancerul de sân şi despre campania naţională de informare cu privire la cancerul de sân sunt disponibile pe www.invingemcancerul.ro.

« Nu am făcut destul »  este o campanie de informare despre cancerul de sân iniţiată de Federatia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România şi Liga Română de Cancer, cu sprijinul Alianţei Pacienţilor Cronici din România, Roche Romania, Pfizer, Societatea Studenţilor în Medicină din Bucuresti, Împreună pentru Sănătatea Rurală, Europa FM şi Radio Trinitas.

Despre Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a fost înfiinţată în anul 2005 din necesitatea ca toţi cei care luptă împotriva cancerului să devină o forţă cu o voce puternică. FABC este interfaţa între organizaţiile membre şi instituţiile statului, institutiile europene implicate în sănătate, precum şi organizaţiile europene şi internaţionale similare.

FABC numără peste 50.000 de membri în întreaga ţară, pacienţi, supravieţuitori şi voluntari. FABC este o federaţie formată din 20 asociaţii care activează pe plan local, la nivelul judeţelor.

Misiunea FABC este de a face lobby şi advocacy activ pentru promovarea, respectarea şi garantarea drepturilor pacienţilor cu cancer, implementarea măsurilor necesare pentru reducerea impactului acestei maladii. Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesați: www.fabc.ro.

Despre Liga Română de Cancer

Liga Română de Cancer este o  organizaţie neguvernamentală, ce îşi desfăşoară activitatea în domeniul oncologiei şi funcţionează cu aprobarea Ministerului Sănătăţii şi Familiei – Direcţia Politici de Sănătate.

Principalele obiective ale Ligii Române de Cancer sunt: reducerea incidenţei cancerului şi a mortalităţii în urma cancerului, creşterea ratei de vindecare a cancerului, reducerea impactului psihologic şi socio-economic asupra celor bolnavi de cancer, îmbunătăţirea standardului de viaţă pentru pacientul oncologic, sprijinirea factorilor guvernamentali pentru a îndeplini programele naţionale de prevenire a cancerului, luarea de măsuri de reintegrare socio-profesională a pacienţilor bolnavi de cancer.

Şi din esantionul de 1012 femei testate in cadrul caravanei « Nu am facut destul »

Referinte

1.Globocan 2012, Agentia Internaţională pentru Studii despre Cancer, www.globoocan.iarc.fr/Pages/fact_sheets_cancer.aspx

2.http://www.cancer.org/healthy/findcancerearly/cancerscreeningguidelines/american-cancer-society-guidelines-for-the-early-detection-of-cancer

10-12-2014
Tip
Comunicat de presa